Kılıçdaroğlu Kurultay’da rakipsiz

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 35. Olağan Kongresi, Ankara Arena Spor Salonu'nda dün sabah başladı... Kurultay öncesi Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından bir mesaj yayınladı. Bu arada Kılıçdaroğlu'nun önceki akşam Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile bir görüşme yaptığı öğrenildi. Kılıçdaroğlu'nun İnce'ye PM üyeliği teklif ettiği ancak İnce'nin kabul etmediği belirtildi. Öte yandan CHP'de yeterli imzayı toplayamayan Mustafa Balbay aday olamıyor. Balbay, "92 imzaya ulaştık, mevcut şartlarda aday olamıyorum." dedi.

 

DAHA BAŞLAMADAN TEK KALDI

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu  yeniden genel başkanlığa tek aday oldu. Muharrem İnce ve Umut Oran aday olmadıklarını açıkladı. Tek rakip olarak kalan İzmir Milletvekili Mustafa Balbay da adaylık için 92 imza toplayabildi ve aday olamadı. Bunun yanında kurultayda 3 maddelik bir tüzük değişikliği de yapılacak.

KURULTAY'DA NELER YAŞANIYOR?

CHP'nin 35. Olağan Kurultayı'nın yapılacağı Ankara Spor Salonu'na davetliler gelmeye başladı. Kurultayı izlemek için gelenler, yoğun güvenlik önlemleri altında salona alınıyor. Kurultayın gerçekleştirileceği salona, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun posterleri asıldı. Balonlarla süslenen salonda, davetlilerin oturacakları yerlere Türk bayrakları, CHP flamaları ve Kılıçdaroğlu'nun posterleri konuldu.

Salona, "Özgür basın varsa, özgür toplum vardır", "Baskı ve zulüm düzeni CHP ile bitecek", "Savaşın değil, barışın partisiyiz", "Türkiye bizimle özgürleşecek", "Barışı birlikte inşa edeceğiz", "Demokrasiyi biz getirdik, biz yücelteceğiz" ve "Ey özgürlük" yazılı pankartlar asıldı. Salonda, Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözü de pankart olarak yer aldı.

Salonda CHP'nin eski Genel Başkanları İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Hikmet Çetin ve Altan Öymen'in fotoğrafları da bulunuyor. Orta bölümü basın mensuplarına ayrılan salona, dev bir ekran kuruldu. Kurultaya 30 bin davetli ile bin 275 kurultay delegesinin katılması bekleniyor. Salona CHP örgütlerince asılan "Aşiti, Peace, Barış, bu sese kulak ver barışa ses ver" pankartı dikkati çekti. Kurultayı takip eden çok sayıda mensubu da kendilerine ayrılan masalarda yerlerini aldı.

KILIÇDAROĞLU KURULTAY'DA KONUŞTU

İşte kürsüden söyledikleri:

Bizim görevimiz bu ülkeye özgürlüğü getirmektir, bizim görevimiz kardeşliği getirmektir, bizim görevimiz birinci sınıf demokrasiyi getirmektir. Toplumda karamsar hava varsa,  o yönetimden kaynaklanıyor. Birlik olursak emin olun Türkiye’yi aydınlığa çıkarırız. Vatandaşlar benim can güvenliğim var mı diye düşünüyor. Biz CHP’liler olarak olarak, terör nereden gelirse, nasıl gelirse gelirse gelsin, hangi amaçla olursa olsun karşıyız. Nokta. Terör bir insanlık suçudur, teröristler affedilmemelidir. Teröre karşı durmak insanlık görevidir. Kandan beslenen terör örgütleridir. Terörle mücadele akılla, bilimle yapılır.

 

En sağlıklı terörle mücadeleyi Bülent Ecevit yapmıştır. AK Parti görev geldiğinde terör olayları yoktu. Terör örgütü bugün büyüdü, palazlandı. Terör örgütüyle masaya oturdular. Türkiye’nin doğusundaki fotoğraflara bakın; Suriye’deki, Lübnan’daki fotoğraflardan ne farkı var? Silah bırakmayan bir örgütle nasıl anlaşacaksın, nasıl barışı sağlayacaksın? Terör örgütü silahları depoladı. Eğitimini yaptılar. AKP sadece seyretti. Kimse bunlara dokunmayacak dedi. Mahkemeler kurdular, vergi daireleri kurdular sesleri çıkmadı.

78 milyon insanımın vicdanına sesleniyorum. Köyler, şehirler silah deposu haline gelirken iktidarda kim vardı? Bu işin sorumlusu bu ülkeyi yönetenler. Neyin bedelini ödüyor Türkiye? Hiçbir ayrımı kabul etmiyoruz. Kimlik siyaseti yapmadık. Kürt kimliğinle gurur duyabilirsin, hiç kimse seni sorgulayamayacak. Seninle birlikte bu ülkeye özgürlükçü demokrasiyi getireceğiz. Darbe döneminde çıkarılan yasalar topluma dar geliyor. Darbe hukuku ortadan kaldırılmalı, Türkiye’ye özgürlükçü bir demokrasi gelmeli.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin genel başkanına çağrıda bulunuyorum. Özgürlükçü demokrasi istiyorsanız, darbe hukukunu tümüyle değiştirelim. Gelin darbeci ruhu değiştirelim. Onların niyeti darbe hukukunu tahkim etmek. Onların istediği başkanlık sistemi. Onlar patronlu başkanlık sistemi istiyorlar. Herkes bilsin buna asla izin vermeyeceğiz. Osmanlı diyorlar. Osmanlı’da da parlamenter sistem vardı. Niye reddediyorsun? Patronlu başkanlığa izin vermeyeceğiz. Bunu Mısır’daki sağır sultan da kaçak saraydaki zat da duysun. Milletin vekilini millet seçsin. Bu mümkün mü? Mümkün. Biz niye yapmıyoruz?

KILIÇDAROĞLU'NDAN TWEET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP 35. Olağan Kurultayı öncesi Twitter hesabından, "CHP 35. Olağan Kurultayı’nı, demokrasiyi temele oturtan, değişime, gelişime hizmet edecek bir felsefeyle, kardeşçe yapacak. Ülkenin geleceği için var gücümüzle çalışmak en asli görevimizdir. Çünkü tek vücut olmuş bir CHP, Türkiye için tek çıkış yoludur" açıklamasında bulundu.

BALBAY 128 İMZAYI TOPLAYAMADIĞI İÇİN ADAY OLAMADI

Kurultayda bin 275 delege bulunuyor. Dün Genel başkanlık seçiminin ardından bugün ise Parti Meclisi üyelerinin seçimi yapılacak. Kılıçdaroğlu’nun karşısında İzmir Milletvekili Mustafa Balbay delegelerden 128 imza toplayabilirse genel başkanlık için yarışacaktı ancak yeterli imzayı toplayamadığı öğrenildi.

BALBAY: ADAY OLAMIYORUM

Mustafa Balbay, "92 imzaya ulaştık, mevcut şartlarda aday olamıyorum." dedi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN MUHARREM İNCE'YE TEKLİF

Kılıçdaroğlu, kurultay öncesi Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile görüştü. Önceki akşam saatlerinde yapıldığı öğrenilen görüşme, Kılıçdaroğlu'nun daveti üzerine gerçekleşti. Yaklaşık yarım saat süren görüşmede, Kılıçdaroğlu'nun İnce'ye Parti Meclisi üyeliği teklif ettiği, İnce'nin ise bu teklifi "teşekkür ediyorum ancak arkadaşlarımla çalışacağım" diyerek kabul etmediği belirtildi.

BAYKAL, GENEL BAŞKANLARLA OTURMADI

 

Eski genel başkanlardan Deniz Baykal'ın salonda Genel Başkan Kılıçdaroğlu ve diğer eski başkanlarla birlikte oturmaması dikkat çekti. Baykal, salonun bir ucunda Antalya il örgütü ile birlikte kurultayı takip etmeyi tercih etti.

ELÇİ'NİN MESAJINA BÜYÜK ALKIŞ

Bir süre önce silahlı saldırıda öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi'nin kurultaya gönderdiği mesaj, büyük alkış aldı. Elçi gönderdiği mesajda, "Yaşamın en zor anında acımı paylaştığınız için teşekkür ederim. Gelecek günlere inancınızı yititrmeden çalışmalarınızda başarılar dilerim" dedi.

DİVAN BAŞKANLIĞI'NA KARAYALÇIN SEÇİLDİ

Kılıçdaroğlu, Ankara Spor Salonu'ndaki kurultayda kürsüye gelerek, çoğunluğun olduğunu söyledi.

Kurultayın, Türkiye'ye, bölgeye ve dünyaya hayırlı olmasını temenni eden Kılıçdaroğlu, salonda bulunanları, "Ülkeye emek verenler başta olmak üzere, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, CHP'nin şehitleri, çocuklar, gençler, şehitler, ülkenin bütün insanları için" saygı duruşunda bulunmaya ve İstiklal Marşı'nı okumaya çağırdı.

Kurultay delegelerinin imzasıyla kendisine gelen yazıyı okuyan Kılıçdaroğlu, delegelerin Divan Başkanlığı'na, eski İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın'ı önerdiğini söyledi. Daha sonra Karayalçın, delegelerin oyuyla Divan Başkanlığı'na seçildi.

CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL'DEN MEKTUP

Karayalçın, Genel Başkan Kılıçdaroğlu aracılığıyla kendisine iletilen tutuklu gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün mektubunu da kürsüden okudu.

"CHP Kurultayı"na ifadesiyle başlayan mektupta, şunlar kaydedildi:

"CHP'nin 35. Kurultayı, Türkiye'de medyanın en ağır baskı döneminde toplanıyor. Biz o baskıya direnen, halkın gerçekleri öğrenme hakkını savunan gazeteciler olarak 52 gündür Silivri'de hapis yatıyoruz. Tutukluluk koşullarında bile direnmeye, korkutma çabalarına inat doğru bildiğimizi daha gür bir sesle yazıp, söylemeye devam ediyoruz. Bu mücadelemizde ilk günden beri bizi hiç yalnız bırakmayan başta sayın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere CHP'nin tüm milletvekillerine ve vefakar örgütlerine içtenlikle teşekkür ediyoruz. Özgür ve demokratik bir Türkiye'nin inşasında bağımsız ve cesur bir basının önemini hatırlatıyor ve dayanışma duygularıyla kurultayınıza başarılar diliyoruz."

Karayalçın, mektubu okuduktan sonra Başkanlık Divanı üyelerini oylamaya sundu.

Divanın oluşmasından sonra, kurultay çalışmalarına başladı. Kurultayın ilk gününde genel başkanlık seçimi yapılacak. Tüzükte yapılacak üç maddelik bir değişiklik, delegenin onayına sunulacak. Buna göre, milletvekili seçimlerinde "kontenjan aday" uygulaması bir dönemle sınırlandırılacak. Bir aday, iki dönem üst üste kontenjandan yararlanamayacak. Bir diğer değişikliğe göre de seçimlerin bir yasama yılı dolmadan yenilenmesi durumunda, milletvekili adayları ön seçim şartı uygulanmadan, merkez yoklamasıyla belirlenebilecek.

CHP'nin tüzükte yapmayı düşündüğü diğer bir değişiklik ise Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeliklerinin yapısına yönelik. Değişikliğe göre, Genel Başkan MYK'ya atayacağı kişi sayısına kendisi karar verecek. Mevcut tüzüğe göre CHP MYK'sı 17 kişiden oluşuyor. Değişikliğin onaylanması durumunda tüzükteki "MYK 17 kişiden oluşur" ifadesi, "MYK bir genel sekreter ve genel başkan yardımcılarından oluşur" şeklinde değişecek.

PM SEÇİMİ

Kurultayın ikinci gününde ise   (bugün)  60 kişilik Parti Meclisi (PM) üyelerinin seçimi gerçekleştirilecek.

Divana seçimlerin "blok olması" yönünde bir öneri verilmezse, PM üyeleri "çarşaf liste" yöntemi ile belirlenecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun karşısında 3 aday ismi geçerken, Umut Oran ve Muharrem İnce'nin vazgeçmesiyle tek rakip İzmir milletvekili Mustafa Balbay kaldı.

''BALBAY'I RAKİP OLARAK GÖRMEK İSTERİM''

Kılıçdaroğlu, Mustafa Balbay'ın adaylığıyla ilgili, "Bu kurultayın adı, demokrasi, değişim ve kardeşlik kurultayıdır. Değişmeyen tek şey aslında değişimin kendisidir. Dünyada her şey değişiyor. CHP’nin de bu değişime ayak uydurması lazım.

Mustafa Balbay’ın genel başkanlığa aday olmak için gerekli sayıya ulaşmasını isterim. O da aday olur. Böylece belki biraz daha renkli olur kurultayımız. Düşüncelerini söyler. Rakibin olması her zaman iyidir. Partiye dinamizm katar. Yeni düşünceler, söylemler partiye güç verir. Keşke tek aday olarak çıkmasaydım." dedi.

UMUT ORAN VE MUHARREM İNCE ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ

Başkanlık yarışına girmek isteyenlerin, 120′den fazla delegenin imzasını divan başkanlığına sunmasının gerektiği CHP’de, önce Yalova Milletvekili Muharrem İnce, daha sonra da eski CHP Milletvekili Umut Oran aday olmayacaklarını açıkladı.

''600 İMZAYI BULAMADIM''

Umut Oran yazılı açıklamasında, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun yapmadığı öz eleştiriyi ben yapıyorum; şartlar ne olursa olsun olağanüstü kurultay için gerekli 600 imzayı bulabilmeliydim, bulamadım. Şartlar ne olursa olsun, yaşanan seçim başarısızlığının hesabını sorabilmeliydim, soramadım. Bugün, Sayın Kılıçdaroğlu ile aynı noktaya düşmek istemiyorum. O sürekli ve her şeye rağmen Genel Başkan olmak için uğraşırken, ben de sürekli ve her şeye rağmen 'genel başkan adayı' olmak için kendi ilkelerimle çelişmek istemiyorum. CHP’nin 35. Olağan Kurultayı’nda Genel Başkanlığa aday değilim. Bu kararımla Sayın Kılıçdaroğlu’nu onaylamıyorum tam aksine onun antidemokratik tutumunu tarih önünde mahkum ediyorum.

''ADAY DEĞİLİM''

CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programına bağlanan CHP milletvekili Muharrem İnce, ''Ben aday değilim'' dedi. İnce, Kurultay delegelerinin belirlenmesinin ardından yaptığı temaslarda, genel başkan adayı olması durumunda 300 civarında oy alabileceğini anlattı. Bir önceki Kurultay’da 415 oy alan İnce’nin bu koşullarda, genel başkan adayı olmasının bir anlamı olmadığını yakın çevresine aktardığı öğrendi. İnce’nin adaylık niyetini açıklayan Mustafa Balbay’a destek vermeyi düşünmediği öğrenildi.