İŞ AKDİ FESHEDİLEN İŞÇİYE ALTIN TAVSİYELER!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eski Adana milletvekili Elif Doğan Türkmen, özellikle iş hukuku, özel hukuk ve ceza alanında uzmanlığıyla dikkat çeken bir avukat. Yeniden mesleki çalışmalarına başlayan Türkmen ile son zamanlarda yaşanan işten çıkarmalar ve çalışanların haklarına yönelik bir söyleşi gerçekleştirdik. Türkmen, “Her yerel seçimde, belediye başkanları değiştiğinde çalışan işçilerin bir kısmının iş akdinin feshi söz konusu olabiliyor. Emeğiyle geçinen işçi, işverenden alacağı haklarını bilmeli, alacağının tamamını talep etmelidir” dedi.
EKSİK ÖDEMELERİN TAMAMINI ALDIK
Avukat Elif Doğan Türkmen, belediye başkanları her değiştiğinde işçilerin bir kısmının iş akdinin fesihlerinin gündeme geldiğine dikkat çekerek, işçilerin alacaklarıyla ilgili; alanında uzman hukuk bürolarıyla çalışması gerektiğini söyledi. Türkmen, iş hukuku konusunda içtihat oluşturan birçok karara imza attıklarını belirterek, “Adana’da daha önce bir kamu kurumuna açmış olduğumuz çok sayıda davada, işçilere ödenmeyen sosyal ve ekonomik haklarla eksik ödenen ikramiyelerin tamamını almaya hak kazanmıştık” dedi.
“İŞÇİ ALACAKLARININ TAKİPÇİSİYİZ”
Sayın Türkmen, bugünlerde yeniden mesleğinize dönmenin heyecanını yaşıyorsunuz, uzun bir aradan sonra neler hissediyorsunuz?
Hukuk ve avukatlığı bilerek tercih ettim. Üniversite sınavına girerken Ankara Hukuk ilk tercihimdi, başardım. Hakim- Savcı Sınavı’na girip kazanmama rağmen avukat olmayı tercih ettim. Ve 1986 yılında başladığım mesleğimi 3 yıl milletvekilliği arasıyla 33 yıldır büyük bir aşkla yapıyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bulunduğum zamanda da gördüğüm, yaşadığım vatandaşlarımızın gerek yasal gerekse diğer mağduriyetlerini hep dile getirdim. Ancak günümüzde tek sesli bir Türkiye’de yeniden hukuk büromu açtım ve vatandaşlarımızın hukuk alanında, yargı alanında mağduriyetlerini gidermek adına avukatlığa yeniden başladım. Büromda, mesleğinde tecrübeli avukat ve diğer personellerle çok cevval kurduğumuz ekiple hukuk alanında kaldığımız yerden hizmete devam ediyorum.
İŞÇİ HAKLARINI TAKİP ETMELİ
-İş hukuku konusunda içtihat oluşturan birçok kararı olan başarılı bir hukuk bürosuna sahipsiziniz. Özellikle 31 Mart yerel seçimlerinden sonra özellikle Büyükşehir ve ilçe belediyesi şirketlerinde çalışan işçilerin iş akitlerinin feshinde yaşanan konular gündeme geliyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Her yerel seçimde, belediye başkanları değiştiğinde çalışan işçilerin bir kısmının iş akdinin feshi söz konusu olabiliyor. İş akdi feshedilen edilen işçiler de elbette yasal olarak haklarının neler olduğunu bilmek istiyor. Arabuluculuğa başvuruyla başlayan ve ardından dava açtıklarında yasal talepleri ne olacak her işçi bunları bilmelidir. Bu sayede, yasal haklarını koruyabilir. Emeğiyle geçinen işçi, işverenden alacağı haklarının tamamını talep etmelidir. Günümüzde belirsiz-belirli alacaklar gibi, işyeri çalışma koşulları diye yapılan uygulamalar, işçinin aslında hak ettiği ancak ödenmeyen birtakım alacakları, işe iade davaları, siyasi saikle çıkarılan işçilerin yasal durumları, haklı nedenle iş akdi fesih edilenler, ve daha birçok nedenlerle, işten çıkarılan işçiler ve elbette işçilerin bunlar karşısında taleplerinin neler olacağı, en önemli konudur.
İÇTİHAT OLUŞTURAN KARARLARA İMZA ATTIK
Bu konuda “Türkmen Hukuk Bürosu” olarak takip ettiğimiz ve emsal oluşturacak Yüksek Mahkeme Yargıtay’ın bir kararından bahsetmek isterim. Bir belediye şirketinde çalışan işçinin çalışırken açmış olduğumuz davada, işçinin birtakım alacak haklarının ödenmeyeceği yönünde işçiden alınan yazılı belgeyle ilgili olarak Yüksek Mahkeme, tam da bizim talep ettiğimiz gibi karar vermiştir. Bu karar özellikle Büyükşehir Belediyesi şirketlerinde çalışanları ilgilendirmektedir. Bu kararla işverenin işyeri çalışma koşulları değişikliğine Yüksek Mahkeme Yargıtay başta Anayasa olmak üzere piramidin en üstünden en altına kadar yasal düzenlemeler ışığında işçi lehine yorum yapmıştır. Biz de Türkmen Hukuk Bürosu olarak böyle bir kararda emeğimiz geçtiği için elbette hem gurur hem de mutluluk duyduk. Bu hususta geçmişte yine Adana’da bir kamu kurumuna açmış olduğumuz çok sayıda davada da işçilere ödenmeyen sosyal ve ekonomik haklarla eksik ödenen ikramiyelerin tamamıyla ilgili açmış olduğumuz tüm davaları işçi lehine neticelendirmiştik.
GEÇİCİ GÖREVLENDİRMELER BİR YIL OLABİLİR
- Çok sorulan bir soru daha var. Kamuda sürekli iş akdiyle çalışan bir işçinin kurumlar arası ya da kendi çalıştığı kurumun başka bir şubesi ya da biriminde görevlendirilmesi mümkün müdür?
Kamuda sürekli iş akdiyle çalışan bir işçinin kendi kurumu dışında başka bir kurumda ya da kendi kurumunda çalıştığı işyeri dışında bir şubesinde yahut biriminde görevlendirilmesi mümkündür. Bunun yasal dayanakları ise 375 sayılı KHK ve bu kararname hükümlerine uygun çıkarılan yönetmelik ile TİS, iş sözleşmesi ve son yıllarda Yüksek Mahkeme Yargıtay tarafından içtihat oluşturulan “ İşverenin Yönetim Hakkı.” Burada dikkat edilmesi gereken hususlarsa öncelikle kamuda çalışan işçinin geçici görevlendirmesinde kurumların muvafakati ve süre kesintili ya da değil 6 aydan fazla ise işçinin de muvafakatidir. Ayrıca geçici görevlendirmeler bir yıl olabilir. Ancak bu süreler her seferinde bir yılı aşmamak üzere uzatılabilir.
BES ÖDEMELERİNİZİ TAKİP EDİN!
- Artık arabuluculuk var, bu konuda neler söylemek istersiniz?
Arabuluculuk sistemi iş hukuku ve işçi alacakları hususunda zorunlu hale getirilmiştir. Bu süreç ne yazık ki güçlü olan tarafın lehine işlemektedir. Ancak bu konuda yapılacak tek şey bu sürecin çok hızlı ve kısa sürede işlemesini sağlamaktır. Bu süreçte tarafların arabuluculuk sürecine bir avukatla birlikte katılmaları hak kayıplarını önleyecektir.
-Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ne durumdadır?
BES ‘in zorunlu hale gelmesinden sonra birçok sıkıntı ortaya çıkmıştır. İşverenler, işçinin maaşından kesinti yapmalarına rağmen sigorta şirketlerine ya kısmi ödeme yapıyor yada hiç ödeme yapmıyorlar. İşçi arkadaşlarımızın zaman zaman fon hesaplarını / BES ödemelerinin yapılıp yapılmadığını kontrol etmelerini tavsiye ediyoruz.