“İşçilik alacak davalarında mağduriyet yaşanıyor”


Programa, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan başta olmak üzere Genel Sekreter Yardımcıları Fatma Zengin, Hamdi Abdullah Koçoğlu ve Adalet Bakan Yardımcısı Niyazi Acar, MİHBİR İcra heyeti Başkanı Prof. Dr. Selçuk Öztek, Yargıtay Başkan Vekili Adem Albayrak, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Yakup Ali Kahveci, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Orhan Özdemir, Migros Başhukuk Müşaviri Özlem Tavaslıoğlu, HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı sendikaların yöneticileri, akademisyenler ve sendika hukukçuları katıldı.
Arslan; yaptığı açılış konuşmasında işe iade mekanizmalarının sorunlarına değinerek, “İşe iade ile ilgili süreç devam ederken bizim alacaklarımızı tahsil etmemiz gerekiyor. Türkiye’deki endüstriyel ilişkiler sistemi mağdur ederken bir de bunu yargı süreçleriyle desteklediğiniz zaman gerçekten iş, içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Yargının öncülük yapmasını talep ediyoruz” dedi.
Arslan, “Çalışanların yargıya giden işçilik alacak davalarının uzun süre geçmesinden dolayı büyük bir mağduriyet söz konusu. 10 yıl önce açılmış bir alacak davasındaki asgari ücretin davanın üzerinden uzun süre geçmesinden dolayı bir mağduriyet yaşanıyor. Burada bir iyileştirme yapılması gerekiyor. Davanın görüldüğü en son tarih esas alınarak işleyen bir sistem kurulamaz mı” dedi.
Arabuluculuk sisteminin işçileri vazgeçilmez temel haklarını bile elinden alan bir noktaya getirdiğini belirten Arslan, “Uluslararası alanda ülkemizde de dahil belirlenmiş hakların pazarlık konusu yapılması ve bu pazarlık konusunda da hak ettiklerimizin alınması için imza atılmasını biz arabuluculuğun başlangıcı olarak kabul edemeyiz. Ama biz yasanın asgari hadleri bile tartışma konusu yapıyoruz. Arabuluculuk sisteminde işçiden alınan imza ile kıdem tazminatı azami sayı ve yıllık ücretli izin konusundaki yasal hadleri aşağıya çekiyor. Bu sistem bizim sorunlarımızı çözmüyor ve Arabuluculuk sisteminin bu şekilde devam etmesi mümkün değil” dedi. Program, selamlama konuşmaları ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.