İSPATLAMAZSANIZ ŞEREFSİZSİNİZ!

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın, Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü döneminde, Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi’nce içme suyu temini için “76 kuyudan 35’ine ulaştık” sözlerine cevap geldi. Sözlü, “Devam eden bir işte nasıl zarar olur? Varsa bu zararı, ispatla mükellefsiniz. İşin takipçisi olacağız, eğer iddialarınızı ispatlamazsanız şerefsizsiniz, iddialarınızı ispatlamazsanız alçaksınız” dedi. Sözlü, iddialara gelecek hafta içinde bir basın toplantısıyla cevap verecek.

Eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanı şu an MHP Genel Başkan Danışmanı Hüseyin Sözlü, Karalar’ın iddialarına ilişkin sosyal medya üzerinden 6 dakikayı bulan bir video ile yanıt verdi. Sözlü, Karalar’ın basın toplantısında görüntüler eşliğinde bir beton kapağın kepçeyle kaldırılıp altında kuyu bulunmadığını anlattığı görüntülere ilişkin;“Bir beton kapak kaldırılıyor altında kuyu görünmüyor. Açılan kuyularda su yeterli ise buna bir beton gömlek atılır içerisine pompa ulaştırılıp elektrik bağlanır. Ve istenilen depoya su pompalanır. Ama açılan kuyularda su yeterli değilse yeterli olsa bile içilecek su niteliğinde değilse fazla masraf yapılmaz. Bu kuyular, çalışma yapılan bölge işaret edilerek içerisine kil veya toprak doldurulur. Üzeri kuyu kapağı denilen kapakla kapatılır. Verimsiz kuyuların hepsi aynı şekildedir. Ki bu iş halen devam eden iş niteliğindedir.” diye konuştu.

Başkan Karalar, 28 Ağustos Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, “76 kuyu açımı için ihaleye çıkılıyor. 12 milyon TL bedeli var. Kuyuların sadece 35’ine ulaştık, geri kalanları yapılmamış ama yapılmış gibi fatura edilmiş. Üzerine sadece beton dökmüşler. Açılmamış kuyulara 5 milyon 267 bin lira harcanmış” iddialarına yer vermişti.

Sözlü, kırsal kesimde içme suyu temin etmek üzere kuyu açtıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti: “250 köye ilk defa biz su götürdük. Suya ulaşmak tabi ki kolay değil. Kurum suya ulaşmak istediği yerlerde su götürmek istediği yerlerde yapmış olduğu jeofizik etütlerle suyun olabileceği yerleri tahmin eder, su çıkarmak istediği yerlerde de yüklenicilerden talep ederek kuyu kazdırır. En son yapılmış olan ihale ile ki bu ihaleler kuyu sayısına göre değil, derinliğe göre hesaplanan kuyulardır. İşler devam eder niteliktedir. Kesin kabulü, geçici kabulü yapılmamış iş niteliğindedir. Toplam ödemenin yüzde 10 safhasında olduğu, geçici veya kesin kabulün yapılmadığı bir işte milyonlarca liralık bir zarardan, bir yolsuzluktan bahsetmek olsa olsa vicdansızlıktır, izansızlıktır, karalayıcılıktır.”

Kuyuların o bölgede çalışıldığına dair çalışma belgesi ve fotoğrafların işin dosyasında olduğuna dikkat çeken Sözlü, “Bu dosya ASKİ’de mevcuttur. Her kuyunun yerini teker teker belirleyecek fotoğraf ve belgeler kurumun elindedir. Buna rağmen hala açılmadan kuyulara para ödendi diyen Büyükşehir belediye başkanı adı gibi karalayıcı bir üsluptan öte gitmemektedir” ifadelerini kullandı.

Karalar’ın kepçeyle bir kapağın açılarak kuyunun olmadığını gösteren görüntülerine atıf yapan Sözlü şöyle devam etti: “Vatandaş elbette o kapağın altındaki kuyuya nasıl ulaşılacağını teknik manada bilmeyebilir. Böyle bir zafiyetten faydalanıp bir önceki belediye başkanına ve çalışma arkadaşlarına karalayıcı bir üslupla çamur atmak herhalde ahlaki bir değerlendirme olmayacaktır. Kuyuların olup olmadığı, yetersizliği konusunda gerçekten bir iddia sahibi iseniz; jeoloji mühendisleri odası veya bu konuda Türkiye’nin en yetkin kurumlarından olan Devlet Su İşleri’ne müracaat ederek temin edilecek bilirkişilerle bu konunun hakikatine ulaşmak sanırım ki zor olmayacaktır. Ben yolsuzlukla suçlandığımız böyle bir olayda, elbette hakkımı ararken, kendimi ifade ederken affınıza sığınarak; devam eden bir işte nasıl zarar olur? Varsa bu zararı ispatla mükellefsiniz, işin takipçisi olacağız. Eğer iddialarınızı ispatlamazsanız şerefsizsiniz, iddialarınızı ispatlamazsanız alçaksınız.”