İtfaiyecinin gözü bu teklifte
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, itfaiyecilerin yıllardır talep ettiği Meslek Kanunu ile ilgili düzenleme Teklifini Meclis Başkanlığına sundu. Gürer, Teknik Hizmetler Sınıfı içerisinde, “İtfaiye Arama Kurtarma Hizmetleri Sınıfı” oluşturulması için Kanun Teklifi hazırladı.
Gürer’in İtfaiye personelinin ‘kadrolu’, ‘İşkurlu’, ‘taşeron’ gibi sınıflara ayrılmaksızın tek statü altında toplanmasını amaçlayan Kanun Teklifinde, ayracı itfaiye personelinin özlük haklarının iyileştirilmesi ve ek göstergelerini yükseltilmesi gerektiğini de belirtti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair hazırladığı Kanun Teklifinde, “Genel İdari Hizmetler” sınıfı içerisinde hizmet veren itfaiye çalışanlarının ayrı bir meslek grubu içinde tanımlanmasını amaçladıklarını belirtti.
CANLA BAŞLA MÜCADELE…
İtfaiye personelinin çalışma alanlarının insan hayatını doğrudan etkilediğini ve yüksek sorumluluk gerektiren, zor şartlar altında yapılabilen bir mesleği ifa ettiğine değinen Gürer, “İtfaiye personelleri doğal afetlerin hepsinde bölgeye ilk sevk edilen ekipler arasındadır. Ancak fedakâr itfaiye personeli, sadece afet dönemlerinde kahraman olarak lanse edildikten bir süre sonra unutulmaktadır. Canları pahasına bir canlının hayatını kurtarmak veya yardım edebilmek için nöbette olan ve ağır şartlar altında çalışan itfaiye personelinin ne yazık ki icra ettikleri meslekleri yasada meslek statüsünde olmadığı için özlük haklarından da mahrum kalmaktadırlar” dedi.
STATÜ AYRIMI ORTADAN KALDIRILMALI
Memur itfaiye personeli haricinde kadrolu işçi, İŞKUR’lu ve taşeron gibi çeşitli statülerde görevlendirme usulüyle itfaiye personeli çalıştırılmasını eleştiren Gürer, bu yönteminpersoneller arasında birçok konuda farklılar oluşturduğunu, bu sebeple tek statüde itfaiye personelin çalıştırılmasının da ayrıca önem arz ettiğini anlattı.
TEKNİK HİZMETLER SINIFI
2009’d yayımlanan “İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tehlike Sınıfları Listesi Tebliği” yönetmeliğine göre “Yangın Söndürme ve İtfaiye Hizmetleri” işlerinde çalışanların “En Tehlikeli Meslekler” arasında sayıldığına dikkat çeken Gürer, “ Çalışma şartlarının zorlukları ve üstlendikleri görev göz önüne alınarak, “Teknik Hizmetler Sınıfı” içerisinde “İtfaiye Arama Kurtarma Hizmetleri Sınıfı” oluşturulmasıyla beraber hak ettikleri özlük haklarına ulaşmaları da sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.