Kadınların Zaferi: Soyadı Dayatması Yargı Paketinden Çıkarıldı.

"BU KADINN KENDİ KİMLİĞİNE SAHİP ÇIKMA MÜCADELESİYDİ"

.CHP Aile ve Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile yaptığı görüşme sonrasında haberi şu sözlerle duyurdu: Nazlıaka, açıklamasında şunları söyledi: "Dokuzuncu yargı paketinde kadınlar için bir tehdit olarak duran soyadı dayatması, bizim için sadece bir soyadı meselesi değil, kadının kimliğine sahip çıkma mücadelesiydi" dedi. 

"KADIN ERKEK EŞİTLİĞİNİN SAĞLANMASI BÜYÜK ÖNEME SAHİPTİR"

Nazlıaka, "Bu düzenleme, kadın erkek eşitliğinin sağlanması ve bir ailenin eşitlik esasına dayalı olması açısından büyük bir öneme sahiptir. Kadınların, evlilik sonrasında da kendi soyadlarını kullanabilmeleri, onların kimlik ve soy kütüğüne sahip çıkma haklarının korunması anlamına gelmektedir"dedi. Nazlıaka, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) bu yönde verdiği karara dikkat çekerek, "AYM’nin kadınların kendi soyadlarını kullanma hakları konusunda verdiği karar ortadayken, bu hakkın korunması ve uygulanması noktasında çok hassasız. Sayın Bakanla yaptığımız görüşmede, bu dayatmanın yargı paketinden çıkarıldığını sizlere müjde olarak vermek isterim" ifadelerini kullandı.

"KADINLARIN TERCİH HAKLARI KORUNMALIDIR"

Nazlıaka, kadınların tercih haklarının korunmasının önemine vurgu yaparak, "Meseleye soyadı seçimi olarak bakmıyoruz. Bu aslında kadınların kimliğine sahip çıkma hakkıdır. Kadınların tercih hakkıdır. Kadınların, kendi soyadlarını kullanma konusunda özgür bırakılmaları, toplumsal cinsiyet eşitliği ve bireysel haklar açısından bir gerekliliktir" dedi. Kadın hakları savunucuları ve birçok sivil toplum kuruluşu, bu gelişmenin kadınların hakları konusunda atılan önemli bir adım olduğunu belirterek, emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Bu zafer, kadınların hakları için verdikleri mücadelenin ne kadar değerli ve etkili olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.