KARTLI HARCAMALARDA YÜZDE 103 ARTIŞ

Türkiye'de kredi kartı kullanımı adeta patlama yaptı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, mayıs ayında kredi kartı ile yapılan harcamalar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 103 artarak 1,3 trilyon TL'ye ulaştı. Bu dramatik artış, ekonomik yönetimi harekete geçirdi. Kredi kartı kullanımını azaltmak ve harcamaları kontrol altına almak için yeni düzenlemeler yolda. Uzmanlar, mayıs ayında yüzde 75’i geçen enflasyonun kredi kartı harcamalarındaki artışın temel nedeni olduğunu belirtiyor. Yıllık yüzde 80’e yaklaşan ihtiyaç kredi faiz oranlarının kredi kartı faizlerine göre çok daha yüksek olması, vatandaşları kredi kartı kullanmaya yönlendirdi. Özellikle kredi kartı nakit avans çekimlerinde ve kredili mevduat hesabı kullanımında ciddi bir artış gözlemleniyor.

KART ADEDİ 410 MİLYONA ULAŞTI

Merkez Bankası, mart ayında yaptığı düzenleme ile kredi kartı nakit avans çekimlerinde faiz oranını yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükseltti. Kredili mevduat hesabı faiz oranı da yüzde 5’e çıkarıldı. Ancak bu artışların kredi kartı kullanımını azaltmada yeterli olmadığı görülüyor. Mayıs ayı itibarıyla Türkiye'deki kredi kartı sayısı 123,1 milyona, banka kartı sayısı 191,6 milyona ve ön ödemeli kart sayısı 94,8 milyona ulaştı. Toplam kart sayısı 409,5 milyon adede çıkarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artış gösterdi.Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla mayıs ayında yapılan toplam ödeme tutarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 103 artarak 1,3 trilyon TL oldu. 

ÖN ÖDEMELİ KARTLARDA HIZLI YÜKSELİŞ

Bu harcamaların 1 trilyon 73 milyar TL’si kredi kartları ile yapılırken, 176,7 milyar TL’si banka kartları ve 23,4 milyar TL’si ön ödemeli kartlarla gerçekleştirildi. Kredi kartı ödemelerinde büyüme oranı yüzde 111 olurken, banka kartı ödemelerinde yüzde 64, ön ödemeli kart ödemelerinde ise yüzde 129 artış kaydedildi. Mayıs ayında kartlı ödemelerin toplam adedi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artarak 1,58 milyar adede ulaştı. Kredi kartları ile yapılan ödeme adedi yüzde 25 artışla 897,7 milyon, banka kartları ile yapılan ödeme adedi yüzde 13 artışla 569,2 milyon ve ön ödemeli kartlarla yapılan ödeme adedi yüzde 46 artışla 118 milyon adet oldu. Ön ödemeli kartlardaki bu hızlı yükseliş dikkat çekti.

KART LİMİTLERİNE SINIRLAMA GELİYOR

İnternetten kartlı ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 108 artarak 374,3 milyar TL’ye yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı yüzde 29 oldu. Temassız ödeme adedi ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 1 milyon 28 bin 200 adede çıktı. Mayıs ayında mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden yaklaşık 4’ü temassız gerçekleşti.Önümüzdeki günlerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı limitlerine yönelik bir düzenleme yapacak. Bu kapsamda müşterilerin aylık gelirlerinin 4 ila 8 katı arasında limit belirlenmesi bekleniyor. Kredi kartını kısa süredir kullananlar için maksimum limit aylık gelirin 4 katı, uzun süredir kart sahibi olan ve düzenli ödeme yapan müşterilere ise maaşları ve yan gelirleri toplamının 8 katı oranında limit tahsis edilmesi planlanıyor. Ayrıca, yüksek taksitli harcamaların azaltılmasına yönelik taksit sayılarının düşürülmesi de gündemde.