KOLON KESME İDDİALARI YENİDEN GÜNDEMDE
Adana'da, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 63 kişiye mezar olan Tutar Apartmanı davasının dördüncü duruşması, Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Dava, C Blok'un firari teknik uygulama sorumlusu ve inşaat mühendisi Cüneyt Akkaya'nın 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasını içeriyor. Akkaya, Karadağ adli makamlarınca yakalanmış olup, Türkiye'ye iade süreci devam etmektedir. Duruşmada tanıklar, müştekiler ve avukatları hazır bulundu. Müştekilerin ilk beyanları, "kolon kesme" iddialarına odaklandı. Müştekiler, bilirkişi raporunun da desteklediği bu iddiaların iki şahsın tutuklanmasına yol açtığını hatırlattı.
BELEDİYE YETKİLİLERİ ELEŞTİRİLERİN ODAĞINDA
Apartmanda kardeşinin yaşadığını belirten Y.Ö., şunları söyledi: “Kardeşimin bana anlattığına göre, kolon kesen kişilerin B.B. ve babası O.B. olduğunu duydum. Bina da kardeşim ve eşi oturuyordu. Tadilatı yaptıran B.B. bana silah gösterdi ve beni tehdit etti" diye konuştu. Y. Ö. Durumu belediyeye şikayet etmeye gittiğinde, belediyedeki kişilerin kendisine ‘bu adamla uğraşma’ dediklerini iddia ederek, "Sorumluların cezalandırılmasını talep ediyorum”dedi. Duruşmada müşteki avukatı Ümit Büyükdağ, Tutar Apartmanı'nın dört bloğundan yalnızca birinin yıkılmasının dikkat çekici olduğunu belirterek, “C bloğunun yıkılmasının ayırt edici özelliklerinden biri zemin katta yapılan kolon kesme ve tadilat olayıdır. Aynı zamanda beton kalitesi de düşüktü. Basit bir tadilat iki günde biter ve bütün siteye rahatsızlık vermez. Keza bilirkişi raporu da bu yönde. Bu durum kısa kolona yol açmış ve binanın yıkılmasına sebep olmuştur” dedi.
"ADALET İSTİYORUZ"
Müşteki avukatı Gülsüm Özdoğru ise yaşadıkları zorlu süreci şu sözlerle ifade etti: “17 aydır biz sadece nefes alıp veriyoruz. Etkin soruşturma istedik, adil yargılanma dedik. Kolonu kesenlere takipsizlik verildi. Defalarca takipsizliğe itiraz ettik. Savcılık hiçbir şey yapmadı. Bilirkişi raporu geldikten sonra nihayet ifadeler alındı. Son kez boş sanık koltuklarına bakıyoruzdur diye umuyorum"dedi. Cumhuriyet savcısı, sanık Cüneyt Akkaya'nın kırmızı bülten infazının beklenmesi ve eksikliklerin giderilmesi yönünde mütalaasını sundu. Mahkeme heyeti, Karadağ adli makamlarınca yakalanan ve Türkiye'ye iade işlemleri süren sanık Akkaya'nın hukuki akıbetinin ilgili birimlere sorulmasına karar verdi. Ayrıca, Çukurova Belediyesi’ne teknik inceleme yapılmasına ve tadilatları denetlemeyen belediye yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. Duruşma, 22 Kasım 2024'e ertelendi.