Korona virüs stresi ve anksiyete nedeniyle diş gıcırdatma ve yüz ağrısı artıyor.
Koronavirüs stresi ve anksiyete nedeniyle diş gıcırdatma ve yüz ağrısı artıyor.
Yapılan araştırmaya göre, karantina dönemlerinin yaşanılan stres ile endişenin, gündüz diş sıkma ve geceleri diş gıcırdatma konusunda önemli bir artışa neden olduğu ve bu durumdan en çok 35-55 yaş arası kişilerde rastlandığı ortaya çıktı.
Yaşlı ebeveynlerin desteği olmadan evde çocuk bakmak, maddi sıkıntılar, yaşlı ebeveynler için duyulan endişe ve genellikle orta yaşlı kuşağın evden çalışma sebebi ile yaşadığı stres, çene ve diş sıkma sebeplerinin birkaçı olarak sıralanabilir.
Uyku sırasında diş sıkma veya gıcırdatmayla belirti gösteren bruksizm, kişilerde zamanla çeneyi açamama, çene ekleminden click sesi gelmesi, yemek yemede ve çiğnemede zorluğa ek olarak yaşanan uykusuzluk sebebiyle gün içinde kişide aşırı bir baş, boyun ve sırt ağrımasıyla kendini ele veriyor.
Tedavide ilaç kullanımı yerine botox yöntemi ile yüksek başarı sağlanıyor.
Masseter Botoks enjeksiyonu ile kaslara zarar vermeden ve çiğneme ile ilgili sorun yaşamadan kaslardaki stres ve aşırı çiğneme kuvveti ortadan kaldırılarak kasta rahatlama sağlanmaktadır. Botoks kas dokusundaki sinirleri kısmen bloke ederek kasın kasılmasını engeller ve kasın kasılması için gereken sinyalin kasa ulaşmasını önler, böylece kasların gereğinden fazla çalışmamasına engel olarak etki sağlamaktadır.
Masseter Botox uygulaması kısa sürede yapılır.
Diş Hekimi Pertev Kökdemir, ’’Yanak alt kısmında bulunan çiğneme kasına (masseter kası) belirli noktalardan yapılan botoks enjeksiyonu, kastaki stresi ve aşırı çiğneme kuvvetini ortadan kaldırarak geceleri diş gıcırdatma, diş sıkma sorununu önlemektedir. Uygulama 15-20 dakika gibi kısa bir sürede yapılmaktadır. Botoks’un süresi ortalama 4-6 ay devam eder ama şikayeti devam eden hastalara tekrarlama dozları 6 ay sonra yapılabilmektedir.’’ diyerek Masseter botoks işleminin diş sıkma tedavisine yardımcı olabileceğini söyledi.