KÜLTÜR BAKANLIĞININ BÜTÇESİ, KOMİSYONDA KABUL EDİLDİ

Turizme ilişkin soru gelmesinden mutlu olduklarını belirten Ersoy, "Ocak sonunda yılsonu TÜİK rakamları açıklanacak. Şubat'ın ilk haftasında turizm ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerini davet edeyim ve detaylı sunum yapayım. Siz bazı örnekler verdiniz. Biz bazı şeyleri görüyoruz. Dünya ile rekabet edebilecek destinasyonlar hazırlamamız lazım. Herkes turizm geliriyle daha ilgili ama sorular yanlış geliyor. Bu süreci beraber yürütmek de fayda var." dedi.
Türkiye Kültür Yolu Festivallerine katılan sanatçıların nasıl seçildiği sorusuna Ersoy, "Çıkan sanatçıları festivalin sitesinden görebiliyorsunuz. Sanatçıları seçerken, kriterimizin çok çeşitli olduğunu ve ideolojik yaklaşmadığımızı çok net bir şekilde görürsünüz. Bu konuda herkesin içi rahat olsun." diye konuştu. Festivaldeki konser maliyetlerine ilişkin de açıklama yapan Bakan Ersoy, 7 aylık bir sürede 16 şehrin her birinde 9'ar gün festival yaptıklarını, toplam 144 süren festivalde 6 bin 700 etkinlik düzenlediklerini söyledi.
Bakan Ersoy, şunları kaydetti:
"Türkiye Kültür Yolu Festivallerindeki büyük sanatçı konserleri, tüm etkinliklerin yüzde 2'sini oluşturuyor. Büyük konserlerin, konser başına sahne ve teknik kısmının maliyeti, belediye konserlerinin ekrana yansıyan rakamının 20'de birine denk geliyor. Sanatçılar bizim için çok değerli, onlar kültürün yapı taşları. Kültür Yolu Festivali'ne her seferinde sanatçılara özverili yaklaşımlarından dolayı şükranlarımı sunuyorum. Çünkü bizimle birlikte taşın altına ellerini koyuyorlar. Yükü beraber omuzlamış oluyoruz. Toplumun çok ihtiyaç duyduğu bir iş yapıyorlar."
Deprem bölgesindeki çalışmalara ilişkin de bilgi veren Ersoy, Vakıflar Genel Müdürlüğünün deprem bölgesinde hasar gören 377 vakıf kültür varlığı olduğunu, tamamının ihalelerinin yapıldığını, 2025 sonuna kadar da söz konusu projeleri tamamlayacaklarını söyledi.
Görüşmelerin ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Kapadokya Alan Başkanlığı, Uludağ Alan Başkanlığı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının 2025 bütçeleri kabul edildi.