MAHSÜLLER YOK OLDU: ÜRETİCİ MAĞDUR

Adana'da 24 ve 26 Mayıs tarihlerinde etkili olan şiddetli dolu yağışı ve sağanak yağmurlar, tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarılarının ardından yaşanan felaket, 20 bin dönümü ağır olmak üzere toplamda 30 bin dönüm ekili araziyi vurdu. Mahsulleri zarar gören çiftçiler, büyük bir üzüntü ve çaresizlik içinde devlet desteği bekliyor. Adana’nın Seyhan, Yüreğir, Karataş, Ceyhan ilçeleri ile Mersin'in Tarsus ilçesinde etkili olan dolu yağışı, karpuz, kavun, şeftali, biber, mısır ve domates gibi tarım ürünlerine büyük zarar verdi. Dolu yağışı sonrası zarar gören bölgeler, dron yardımıyla havadan görüntülendi. Dron görüntüleri, tarlaların adeta beyaz bir örtüyle kaplandığını ve ürünlerin ciddi şekilde darbe aldığını gösteriyor.


İNCEFİKİR: “ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ”

Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, dolu yağışından etkilenen üreticilerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. İncefikir, “Bizlere, Adana Tarım Platformu ve Ziraat Odalarına gelen sıkıntılarda ciddi bir masraf yaptıktan sonra ve henüz pazarlamaya girmeden önce böyle bir durum yaşanması çiftçiyi çok zor durumda bıraktı. Tam artık pazarlamaya girecek, masraflar karşılanacak derken ciddi bir mağduriyet doğdu” dedi.İncefikir, çiftçilerin bu zor durumda desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Bu noktaya gelmiş üreticilere, çiftçilere TARSİM’in ve Tarım Orman Bakanlığının tespitleri sonrasında yardım edilmesi gerekmektedir. Üreticiler şu an hem masraflarını ödeyemeyecek hem de gelecek senenin sermayesini çıkaramayacak duruma gelmiştir. Üretime devam etmelerini sağlayacak sermaye bulunamazsa, tarımda sürdürülebilirlik de sekteye uğrayacaktır. Dolayısıyla TARSİM’in burada çok duyarlı davranıp üreticilerimize katkı sağlaması gerekiyor. Onun dışında bu denli mağdur olmuş, doludan çok ciddi yara almış bu üreticilerimizin Ziraat Bankası’na olan borçlarının bir şekilde ertelenmesi ve yapılandırılması gerekiyor” diye konuştu.

"30 BİN DÖNÜM ARAZİ ZARAR GÖRDÜ"


Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, dolu yağışının yol açtığı zararı yerinde inceledi. Doğan, “İklim şartları değişti, yağan dolu kar görünümündeydi. Gördüğümüz alanda karpuz, mısır, kavun, domates ve şeftali bahçelerinde dolu yağışı nedeniyle çok fazla zarar var. Bölgemizde 20 bin dönüm zarar var. Küçük zararları da hesaba katarsak 30 bin dönümleri buluyor” ifadelerini kullandı. Zarar gören çiftçilerin devletten destek beklediğini vurgulayan Doğan, “Yüreğir ilçemizde hortum oluştu ancak hortumdan dolayı pek zarar olmadı, sadece mısırlar yattı. Fakat dolu yağışı bazı noktalarda lokal, bazı yerlerde ise çok kuvvetli vurdu. Ovadaki karpuzlar 15 gün sonra hasat edilecekti ama artık hiçbir ekonomik değeri yok. Karpuzlar çiftçimiz tarafından toplanıp ya atılacak ya da kök kısımları kesilip tekrar gübreleme ve sulama yöntemiyle açık karpuza dönüşecek. TARSİM olmayan yerlerde bu yıl özellikle çok büyük bir afet var. O nedenle devletin desteğini esirgememesini bekliyoruz” dedi.

"TARSİM VE  BAKANLIKTAN ACİL YARDIM TALEBİ"

Ekili alanları zarar gören çiftçiler, yoğun yağış ve dolunun ardından yaşadıkları mağduriyeti dile getiriyor. "Ekili arazilerimiz zarar gördü. Dolu yüzünden ürünlerimiz darbe aldı.Devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz. En azından kredilerin ötelenmesi ya da çiftçiye destek verilmesi herkes açısından iyi olur. Bu olay nedeniyle sebze meyve fiyatlarıda yükselecektir" diye konuştu. Adana’da yaşanan bu doğal afet, bölgedeki çiftçilerin ekonomik olarak zor bir döneme girmesine sebep oldu. Üreticiler, devletin acil destek sağlamasını, borçlarının ertelenmesini ve yapılandırılmasını bekliyor. TARSİM'in ve Tarım Orman Bakanlığı'nın yapacağı zarar tespit çalışmaları ve destek paketleri, bölgedeki tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıyor. Çiftçiler, devletin sağlayacağı destekler ile yaralarını sarıp, üretime devam edebilmeyi umut ediyor. Felaketin yol açtığı zararların telafi edilmesi için yetkililerin bir an önce harekete geçmesi bekleniyor.