OKUL AÇILIRKEN ÇOCUKLARIN GÖZ SAĞLIĞI İÇİN 6 BELİRTİYE DİKKAT!
Yeni eğitim öğretim yılı başlarken çocukların göz muayenesinden geçmesi, okul başarısı açısından önemli yer tutuyor. Bunun dışında çocukluk döneminde ortaya çıkan göz problemlerinin erken dönemde tedavi edilmesi, ilerleyen yaşlarda telafisi olmayacak göz hasarlarının da önlenmesini sağlıyor. Memorial Şişli Göz Merkezi Başkanı Doç. Dr. Barış Sönmez, çocuklarda göz hastalıklarının belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Kırma kusurları, şaşılık ve göz tembelliğine dikkat!
Çocuklar genellikle az gördüklerini fark edemeyebilir ve bu durumdan şikayet etmezler. Birçok çocukta görme sorunu, sınıf içi aktivitelerde çocuğun sorun yaşaması ve okulda öğretmenlerinin dikkati ile ortaya çıkar. Bu konuda anne baba ve öğretmenler çocukların göz sağlığı konusunda bazı noktalara dikkat etmesi gerekmektedir. Okul öncesi her çocuğun 1 yaşını doldurmadan önce göz muayenesi olması önemlidir. Muayenede bir sorun tespit edilmediyse 3 yaş civarı bir muayene ve ilkokula başlamadan yapılacak bir göz muayenesi; gözlerdeki kırma kusuru, şaşılık ve göz tembelliği gibi sorunların tespit edilmesini sağlar. Okul çağı çocuklarının ise yılda bir kez göz ve görme muayenesi olmaları gerekir.
Çocuklarda görme problemi olabileceğini düşündüren belirtiler:
Televizyonu yakından izleme
Çocuklar genellikle merak ve heyecan nedeniyle televizyonu yakından izleme eğiliminde olur ve bazen bu durum alışkanlık seviyesine çıkabilir. Yakından tv seyretmek miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarına yol açmaz ancak bu kırma kusurlarına sahip çocuklar iyi göremedikleri için televizyona daha yakın oturmayı tercih ederler. Televizyonu çok yakından izleyen çocukların işitme problemi de olabileceği akılda tutulmalıdır.
Tahtaya bakarken gözleri kısma
Miyop ve astigmatın ilk belirtileri, uzağa odaklanırken gözleri kısarak bakmaktır. Gözleri kısarak bakmak, kısa süreliğine kırma problemini aşarak uzaktaki objeye odaklanmayı sağlar. Uzun süre gözleri kısarak bakmak ise ışık hassasiyeti ve baş ağrısına neden olacaktır. Çocuğunuz sınıfta tahtaya, evde televizyona gözlerini kısarak bakmaya başladıysa bir gözlüğe ihtiyacı olabilir.
Okurken dikkatin çabuk dağılması
Dikkat eksikliği birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Görme problemi yaşayan çocuklar da, yakın veya uzak odaklı aktivitelerde yaşıtlarına göre dikkatlerini toplamakta zorlanırlar. Bu durum dolaylı olarak okul başarılarını da etkilemektedir.
Okurken metni takip edememe ve sık sık yerini kaybetme
Kırma kusuru veya gözlerde kayması olan çocuklar, yakın mesafede okudukları metni takip etmekte zorlanabilirler. Aynı satırı tekrar okuyup, okumadıkları satır veya kelimeleri atlayabilirler.
Ders çalışırken ve sonrasında baş ağrısı
Özellikle hipermetrop ve astigmatı olan çocuklar gözlük sorunları düzeltilmediği takdirde ders çalışırken odaklanma güçlüğü çekerler ve bu durum kronikleşince baş ağrısına neden olur.
Gözlerde kayma ve başını bir yöne eğerek bakma
Aile çocuğunuzun gözünde kayma veya şaşılık olduğundan şüpheleniyorsa vakit kaybetmeden bir göz doktoruna başvurmalıdır. Şaşılık; gözlük, kapama tedavisi veya ameliyatla tedavi edilebilir. Tedavi edilmeyen göz kaymaları göz tembelliğine neden olabilir. Gözlerinde kayma olan çocuklar, bu kayma nedeniyle ortaya çıkan çift görmeyi düzeltmek için istemsiz bir baş pozisyonu geliştirebilirler. Tv veya tahtaya bakarken başını belirli bir yöne eğerek odaklanan çocuklar da mutlaka göz muayenesi olmalıdır.