"ÖLÜMCÜL KENELERE DİKKAT!"

Havaların ısınmasıyla birlikte doğada artan kene tehlikesi, ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Özellikle yaz aylarında görülen ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelere karşı dikkatli olunması gerektiği konusunda Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, önemli açıklamalarda bulundu. Köse, bu yıl Sivas’ta üç kişinin KKKA hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiğini, 35 kişinin ise tedavi gördüğünü belirtti. Türkiye genelinde şu anda yaklaşık 300 kişinin bu hastalıkla mücadele ettiğini ifade eden Köse, “Havaların sıcak olduğu bahar ve yaz aylarında ortaya çıkan ve ölümcül sonuçlar doğuran KKKA konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle açık alanlarda ve arazide çalışanlar, hayvancılıkla uğraşanlar ve hafta sonları pikniğe gitmeyi düşünenler, yaylaya gidenler daha fazla dikkatli olmalı,” dedi.

"KKKA HASTALIĞININ HERHANGİ BİR AŞISI YOK"

 "KENDİMİZİ KENELERDEN KORUMAK DURUMUNDAYIZ"

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin enfekte hayvanlardan kan emen kenelerin virüsü taşıyıp insanlardan kan emmeye başlaması sonucu oluşan viral bir enfeksiyon olduğunu belirten Köse, hastalığın ciddi tehlikeler içerdiğini vurguladı. Köse, “Kene ısırdıktan sonra hastalığın inkübasyon süresi genellikle üç ile yedi gün arasında değişir. Bu süre bazen on güne kadar uzayabilir. İlk belirtiler ateş, baş dönmesi, halsizlik, iştah kapanması ve eklem ağrılarıdır. Belirtiler birkaç gün sürer ve ardından vücutta morarma ve iç organlarda kanamalar başlar. Bu durum ölümcül sonuçlara yol açabilir,” diye ekledi.Köse, KKKA hastalığının herhangi bir aşısı olmadığını belirterek, kenelerden korunmanın önemine dikkat çekti. Piknik zamanlarının arttığına dikkat çeken Köse, “Pikniğe gittiğimizde paçalarımızı çorapların içine koymak, vücudumuza ve üstümüze parazit kovucu ilaçlar sıkmak önemlidir. Dönüşte aile bireylerinin vücutlarını kontrol etmeleri gerekir. Kene ısırığını fark etmeyebilirsiniz.  Vücudunuzu kontrol edin ve bir kene varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurun,” dedi.


"KENEYİ ÇIKARIRKEN DİKKAT! VİRÜSÜ BULAŞTIRABİLİRİZ"

Başkan Nihat Köse, keneyi vücuttan çıkarırken dikkat edilmesi gereken hususları vurguladı. Köse, “Keneyi vücuttan çıkarmak sıkıntılı olabilir. Kenenin tepesini koparmak, ezmek, sigara bastırmak gibi yöntemler tehlikelidir. Çünkü keneler vücuda yapıştıktan sonra ilk on iki saat genellikle kan emerler. Keneye müdahaleyi bilmeyen biri yaparsa, tehlikeli olabilir. Kenenin deriye girdiği yerin tam noktasından tutup bir çivi çıkarır gibi çıkarmak gerekir. Ya da bir sağlık kuruluşuna gitmekte fayda var,” dedi. Köse, “Kendimiz çıkarmaya çalışırsak keneyi ezebiliriz. Ezince de yaralardan ve çatlaklardan virüs bulaşması söz konusu olabilir. Keneyi görür görmez hızlı bir şekilde en yakın sağlık kuruluşuna gidip, doktorların onu bir pens yardımıyla tutup tam deriyle birleştiği noktadan usulüne göre bir çivi çıkarır gibi çıkaracaklardır. Ondan sonra da o keneyi araştırma enstitülerine götürüp ne tür bir kene olduğunun incelenmesi bakımından önemli olur,” şeklinde konuştu. Köse, özellikle Hyalomma Marginatum türü kenelerin bu hastalığı taşıdığını ve sıkıntı yarattığını belirtti.

"KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ ÖZEL UYARI"

"HAYVANLARLA TEMAS EDEN HERKES RİSK ALTINDA" 

Kurban Bayramı öncesi vatandaşları uyaran Köse, hayvanların üzerinde kene bulunabileceğine dikkat çekti. “Kasapların, veteriner hekimlerin ve hayvancılıkla uğraşanların bu konuda daha titiz ve dikkatli olmaları gerekir". Kurban Bayramı'nda herkes hayvanlara temas edeceği için risk altındadır. Aşısı ve kesin bir tedavisi olmayan bu hastalıktan korunmanın yolu keneleri kendimizden uzak tutmaktır,” dedi. Köse, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Vatandaşlarımız pikniğe giderken kene kovucu ilaçları eczanelerden temin edebilirler. Ayrıca, pantolon paçalarını çorapların içine koyarak ve uzun kollu kıyafetler giyerek kendilerini koruyabilirler. Piknik dönüşünde mutlaka birbirlerinin vücutlarını kontrol etmelerinde yarar var. Kene ısırığını fark ederseniz, en yakın sağlık kuruluşuna giderek profesyonel yardım alın.”