“ÖNLÜK DEĞİL, İKRAMİYE İSTİYORUZ”

Türk Eğitim-Sen Adana Şubeleri yaptıkları ortak basın açıklamasında, “24 Kasım’da önlük değil ikramiye istiyoruz” diyerek, 14 Adana Milletvekiline ayrı ayrı mektup gönderip kanun teklifine destek vermelerini istediler.

Cemalpaşa Postanesi önünde toplanan Türk Eğitim-Sen Adana Şubeleri adına basın açıklamasını Türkiye Kamu-Sen Adana İl Temsilcisi Durdu Mehmet Girgeç yaptı. 
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettiği gün olan 24 Kasım’ı büyük bir övünçle kutladıklarını ifade eden Girgeç, “Bilindiği gibi, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğretmenlerimize Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ‘beyaz önlük’ hediye edileceği kamuoyuna açıklandı. Biz ise, eğitim çalışanlarının ‘öğrenci-veli şiddetine maruz kalma’, ‘liyakatsiz yönetici atamaları’, ‘tayin ve nakil başta olmak üzere özlük hakları’, ‘ekonomik çaresizlik’, ‘adaletsiz uygulamalar’, ‘mesleki imaj zedelenmesi’, ‘kariyer sınavı’ gibi acil çözüm bekleyen önemli sorunları varken, kamuoyunun önlük gibi suni bir tartışma ile meşgul edilmesini doğru bulmadığımızı dile getirerek bir öneride bulunmuştuk” diyerek, 24 Kasım’da önlük değil, ikramiye istediklerini söyledi.


“ÖĞRETMENLER TOPLUMDA İTİBAR GÖRMÜYOR”
Her 24 Kasım’da göğüslerinin kabarıp heyecanlandıklarını belirten Durdu Mehmet Girgeç, bir taraflarının da buruk olduğunu iddia etti. Öğretmenlerin başta sorumluluk mevkiinde bulunanlar olmak üzere toplumda hak ettiği itibarı görmediğini düşündüklerinin altını çizen Girgeç, “Toplumdaki saygınlıklarının artırılması noktasında yeterli çabanın gösterilmediğine şahit oluyoruz. Cumhuriyetimizin 100. Yılını idrak ederken, öğretmenlerin rol ve sorumluluklarına ilişkin beklentiler artmakta, buna karşın öğretmenlerin yıldan yıla büyüyen sorunlarına çare yeterince üretilememektedir” diyerek tepki gösterdi.
“EKONOMİK DURUMLAR YETERSİZ”
Eğitim sürecinin başat öğesinin öğretmenler olduğunu iddia eden Girgeç, en büyük sorunlarından birisinin de ekonomik durumlarının yetersizliği olduğunu kaydetti. Bugün sadece asgari ücretliler, dar ve sabit gelirliler değil, kamu çalışanlarının da ekonomik daralmışlıktan nasibini aldığına vurgu yapan Türkiye Kamu-Sen Adana İl Temsilcisi Durdu Mehmet Gireç, “4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 13 bin 334 lira, yoksulluk sınırı 43 bin 433 liraya ulaşmıştır. Yılsonu itibarıyla maaşlardaki erimenin yüzde 30-35 aralığında olması beklenmektedir. Buna karşın ülkemizde 9/1 derecedeki bir öğretmen aylık 22 bin 852 lira, 5/3 derecedeki bir öğretmen aylık 24 bin 319 lira, ¼ derecedeki bir öğretmen aylık 25 bin 112 lira ücret almaktadır” şeklinde konuşarak öğretmenlerin maaşları ile ancak iki cumhuriyet altını alabildiğini iddia etti.
“MİLLETVEKİLLERİ DESTEK VERSİN”
Sendika olarak öğretmenlerin ekonomik durumlarının iyileştirilmesine yönelik düzenlemelere gidilmesinin ilk adımı olarak her 24 Kasım tarihinde öğretmenleri motive etmek ve ekonomik bakımdan desteklemek adına bir maaş ikramiye verilmesini içeren kamu teklifi hazırladıklarını belirten Girgeç, “Milletvekillerine gönderdiğimiz mektubumuzda ekonomik sorunlarına bir nebze de olsa sembolik katkı sağlayacak olan bu kanun teklifine sahip çıkmalarını ve destek vermelerini bekliyoruz” diyerek, geleceğimizi yetiştiren eğitimcileri mutlu, huzurlu ve motivasyonu yüksek kılmak devletin ve toplumun en asli sorumluluğu olduğunu söyledi.