"REÇETE VE RAPORLAR ARTIK ONLİNE"

Sağlıkta yeni bir dönem, bugünden itibaren hastanelerde başlıyor. Artık uzaktan muayene masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacak. Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde uygulanacak bu yenilik, sağlık hizmetlerine erişimde devrim niteliğinde.Uzaktan muayene hizmetinden faydalanmak isteyen vatandaşlar, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu almak zorunda. Günde bir adetle sınırlı olan bu hizmet kapsamında, SGK aynı hastanede aynı hasta için günde sadece bir uzaktan muayene ücretini karşılayacak. Uzaktan muayene, uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilecek. Muayene sonrasında doktorlar, tedaviye yönelik e-reçete ile ilaç yazabilecek. Uzaktan muayenede yazılan ilaçlar, SGK ile anlaşmalı eczanelerden temin edilebilecek. Ayrıca, doktorlar hastalar için e-rapor düzenleyebilecek. Ancak SGK, aynı hastaneye (acil servise başvurular hariç) aynı uzmanlık dalı için on gün içinde yapılacak yeni uzaktan muayene bedellerini karşılamayacak. 

"UZAKTAN SAĞLIK HİZMETİNE BAKANLIK İZNİ"

Uzaktan muayene hizmeti, Sağlık Bakanlığı'na bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti kuruluşlarınca verilecek. İkinci basamak hastaneler, eğitim ve araştırma hastanesi olmayan devlet hastaneleri, dal hastaneleri ve bu hastanelere bağlı semt polikliniklerHİZMET (TIP merkezleri), entegre ilçe hastanelerinden oluşuyor. Üçüncü basamak ise eğitim ve araştırma hastanelerini kapsıyor. Tüm şehir hastaneleri de üçüncü basamakta bulunuyor. Uzaktan sağlık hizmeti, sadece gerekli bilişim teknoloji altyapısına sahip ve bakanlıkça izinli hastanelerde sunulabilecek. Bu hizmet, hastaların sağlık verilerinin ölçülmesi ve takibi için giyilebilir teknolojiler ve diğer tıbbi cihazlarla desteklenecek. 


"PANDEMİYLE BAŞLADI KALICI OLDU"

Ancak doktorlar, hastaların bir hastaneye giderek yüz yüze muayene olmasını da önerebilecek. Koronavirüs salgını döneminde karantinadaki hastalar için uzaktan muayene yapılabiliyordu. Sağlık Bakanlığı, 2022 yılında konuyla ilgili yönetmelik yayımladı. "Uzaktan Sağlık Hizmetinin Sunulmasına Dair Yönetmelik" Şubat 2022’de yürürlüğe girdi. SGK ise geçen ay Sağlık Uygulama Tebliği’nde değişiklik yaparak, uzaktan hasta değerlendirmeye yönelik sağlık hizmetlerinin bedellerini karşılama kararı aldı. Bu yenilik, sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırarak, hastaların yaşam kalitesini artırmayı ve sağlık sistemine olan güveni pekiştirmeyi hedefliyor. Sağlık Bakanlığı’nın öncülüğünde atılan bu adım, Türkiye’nin dijital sağlık dönüşümünde önemli bir kilometre taşı olacak.