ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Meclis'te yaptığı konuşmada sürekli artan üretim maliyetleri altında ezilen üreticilerin borç batağına sürüklendiğini belirterek, "Salgın nedeniyle lokantalar, işyerleri, misafirhaneler ve yemekhaneler kapatıldığı için kara kara düşünen soğan ve patates üreticileri, ihracat ön izne bağlandığı için de zorluk yaşarken, hasat zamanı ithalat yaparak yine çiftçiye darbe vurdular" dedi. Çukurova Bölgesi'nde çok yakında karpuzun da hasat edileceğini anımsatan Barut, virüs açısından son derece sakıncalı durumdaki İran'dan yerli üreticiler ve halk sağlığının korunması için karpuz ithal edilmemesini istedi.
MECLİS'TE KONUŞTU
Tarımsal üretimde yaşanan sorunlara ve üreticilerin mağduriyetine çözüm bulunması için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda konuşan Ayhan Barut, sürekli 'Yerliyiz ve milliyiz' diyen iktidarın üreticilerin sorunlarına çare bulmadığı gibi ithalat yoluyla yine Türk çiftçisine darbe vurulduğunu aktardı. KorOnavirüs salgınıyla birlikte bir çok işyeri kapandığı için sorunların baş gösterdiğini anımsatan Barut, "Hasadı yeni başlayan soğan ile hasadı çok yakında başlayacak olan patates ve karpuz üreticileri kara kara düşünmektedir. Çünkü Koronavirüs sebebiyle ülkedeki tüm lokanta, restoran, misafirhane, yemekhaneler kapatılmış ve ihracatı ön izne bağlı olan soğan ve patates üreticilerimiz şu anda ne yapacaklarını kara kara düşünmektedirler" diye konuştu.
İRAN KARPUZUNDA BÜYÜK TEHLİKE
Bereketli Çukurova topraklarında neredeyse tüm tarım ürünlerinin turfanda hasadının yapıldığına dikkat çeken CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Bereketli toprakların diyarı Çukurova Bölgesi'nde, Adana'da çok yakın zamanda karpuz hasadımız başlayacak. Daha kendi karpuzumuz çıkmadan Koronavirüsün çok yoğun yaşandığı ülkelerin başında gelen İran'dan 'sınır ticareti' adı altında ülkemize TIR'larla karpuz getirilmektedir. İran karpuzundaki büyük tehlikeye dikkat edilmelidir. Bu hem çiftçimizin cep sağlığını, hem ülkemizin ekonomisini hem de halk sağlığımızı tehdit etmektedir. Üreticilerimiz, devletimizin şefkatli kollarını yanında hmek istiyor. Üreticileri daha fazla mağdur etmeyin, tarımsal üretime ve çiftçiye destek verin."