Sahte ilaçlar halk sağlığını tehdit ediyor
Eczacılar, Bilimsel Eczacılığın 186. yıldönümü nedeniyle Atatürk Parkı’nda bir araya gelerek, saygı duruşunda bulunup, anıta çelenk bıraktılar. Burada konuşan Oda Başkanı Yalbuzdağ, ilaç temininde güvenli ve yasal tek adresin eczaneler olduğunu anımsattı.
VİTAMİN, MİNERAL VE BİTKİSEL ÜRÜNLERE DİKKAT
Son yıllarda vitamin, mineral ve bitkisel ürünler konusunda halk sağlığını tehdit eden çok ciddi bir tabloyla karşı karşıya olduklarının altını çizen Yalbuzdağ, “Söz konusu ürünlerin hiçbir güvenlik bariyeri ve denetim mekanizması bulunmayan internet ortamlarında ve zincir marketlerde satılması, sosyal medya fenomenleri tarafından reklam yolu ile tüketimlerinin körüklenmesi son derece tehlikelidir. Bu nedenle vitaminler, mineraller ve bitkisel ürünler hekim tavsiyesi ve mutlaka eczacı danışmanlığında kullanılmalıdır” dedi.
………….
Bilimsel Eczacılığın 186. yılı bir dizi etkinliklerle Adana’da kutlanmaya başladı. Atatürk Parkında bir araya gelen Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ ve yönetim kurulu üyeleri, Çukurova Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eda Kumcu ve akademisyenler, Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dr. Dt. Hasan Boğa, Ecza Depoları yetkilileri ile eczacılar Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde Atatürk Anıtı’na çelenk koyup, saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı’nı okudu.
SUÇ SAYISI YÜZDE 38 ARTTI
Atatürk Parkı’ndaki törenin ardından günün anlamına ilişkin basın açıklaması yapan Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “Eczanelerden aldığınız ilaçlar her zaman kayıtlı, her zaman orijinal ve her zaman güvenilirdir. İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir. Sahte ilaçlar, küresel ölçekte ciddi bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Uluslararası kuruluşlar tarafından bu alanda rapor edilen toplam suç sayısı 2021'e göre yüzde 38'lik bir artış göstermiştir.” dedi.
SAĞLIK UZAKTA DEĞİL, ECZACINLA YANINDA
Bilimsel birikimlerinin rehberliğinde; hastaların sağlığını korumaya, ilaç tedavilerine destek olmaya ve şifa sunmaya devam ettiklerini ifade eden ADEO Başkanı Ecz. Yalbuzdağ, konuşmasında taleplerini de sıraladı, şöyle devam etti:
“Kamuda, akademide, ilaç sanayinde ve eczanelerimizde hastalarımızın ilaca en kolay, en doğru ve en güvenilir şekilde ulaşabilmesi için 186 yıldır kararlılıkla çalışıyoruz. Bu yıl temamızı “Sağlık Uzakta Değil, Eczacınla Yanında” olarak belirledik. Hastaların en yakın sağlık danışmanlarının eczacılar olduğunu vurgulamakla kalmıyor, güven unsurunun da altını bir kez daha çiziyoruz.
Son yıllarda vitamin, mineral ve bitkisel ürünler konusunda halk sağlığını tehdit eden çok ciddi bir tabloyla karşı karşıyayız. Söz konusu ürünlerin hiçbir güvenlik bariyeri ve denetim mekanizması bulunmayan internet ortamlarında ve zincir marketlerde satılması, sosyal medya fenomenleri tarafından reklam yolu ile tüketimlerinin körüklenmesi son derece tehlikelidir. Bu nedenle vitaminler, mineraller ve bitkisel ürünler hekim tavsiyesi ve mutlaka eczacı danışmanlığında kullanılmalıdır. Yaşanan ticaret savaşlarının ilaç sektörünün olumsuz etkilemesiyle beraber her zaman söylediğimiz gibi ilaçta dışa bağımlılığı azaltmak ülkemizin stratejik, ekonomik ve sağlık politikalarının merkezinde yer almalıdır. Sağlık güvenliği, ekonomik güvenlik kadar önemlidir. Yeni mezunlarımızın potansiyelini sağlık sistemimize tam olarak entegre etmek için yeni bir istihdam vizyonuna ihtiyacımız var. Özlük hakları iyileştirilmiş eczacı sayısını kamu, özel sektör, hastaneler, ilaç endüstrisi ve dağıtım kanalları dâhil olmak üzere sağlık ekosisteminin tamamında stratejik olarak artıracak politikalar tasarlanmalıdır. Yeni eczacılık fakültesi açılmaması, mevcut fakültelerde kontenjanların azaltılması gerekmektedir. Eczacılık hizmetlerinin sunumunda meslek hakkı uygulamasının hayata geçmesini istiyoruz. Bütçe içerisinde sağlığa ayrılan payın arttırılarak, ilaç yokluklarının sona ermesini; ilacın erişilebilir, bulunabilir, alınabilir olmasını istiyoruz.
Kamu kurum iskontosu uygulamayan, eksik uygulanan ilaçlarla ilgili hem SGK’dan hem de Sağlık Bakanlığı’ndan çözüm istiyoruz. Deprem bölgesinde hayatta kalmaya çalışan, zor durumdaki meslektaşlarımızın serzenişlerinin duyulmasını vergi ve SGK ödemelerinin koşulsuz taksitlendirilmesini istiyoruz.
YAŞATMAK İÇİN YAŞAYABİLMEK, YAŞAMAK İSTİYORUZ
Adana Göç İdaresi İl Müdürlüğü tarafından yapılan Geçici Koruma Kanunu kapsamındaki yabancıların reçete bedellerinin, diğer bölgelerdeki gibi, bölgemizde de gecikmeden yapılmasını istiyoruz. Halkımıza sağlık verirken bizlerin de yaşaması, ayakta kalması gerekmektedir. Yaşatmak için yaşayabilmek, yaşamak istiyoruz. En yakın sağlık danışmanınız eczacılar, özverili çalışmalarıyla sayısız hayatı koruyup, hastaların tedavilerine katkı sunmaktan onur duyar. İlaç söz konusu olduğunda, güvenin ve güvencenin simgesi eczacıdır. 186 yıldır bu bilinçle her koşulda hizmet sunan eczacılar, bundan sonra da bu güvene layık olarak halkımıza hizmet sunmaya devam edeceklerdir. Bilimsel Eczacılığın 186. yıldönümünde bütün meslektaşlarımızın 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü’nü kutluyoruz”