TAŞIMALI EĞİTİM KÖYLERİN BOŞALDIĞINI GÖSTERİYOR İŞİTME ENGELLİLERİNDE OKULLARI KAPATILDI

 

 

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in taşımalı eğitim alan öğrenci sayılarıyla ilgili bir başka soru önergesine de şu yanıtı verdi:

 “2017-2018 eğitim öğretim yılında 09 Kasım 2017 tarihi itibariyle Türkiye genelinde; ilköğretimde 12.028 merkez okulda 757.769 öğrenci, ortaöğretimde 5.152 merkez okulda 472.337 öğrenci, özel eğitimde ise 6.034 merkez okulda 92.175 öğrenci taşımalı eğitimden yararlanmaktadır.

Niğde ilinde; ilköğretimde 66 merkez okulda 1.497 öğrenci, ortaöğretimde 37 merkez okulda 1.961 öğrenci, özel eğitimde ise 22 merkez okulda 337 öğrenci taşımalı eğitimden yararlanmaktadır.”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Niğde’de öğrenci yetersizliği nedeniyle 50 köy okulunun kapatıldığını açıkladı. Bakan Yılmaz, kapatılan okulların bir kısmının kullanılmaz hale geldiğini, bir kısmının ise kullanılmadığı için boya ve sıvasının deforme olduğunu bildirdi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıt, köylerin boşaldığını gözler önüne serdi. Artan göçe bağlı olarak köylerde öğrenci sayısının azalması, Milli Eğitim Bakanlığını taşımalı eğitime yönlendirdi. Sadece Niğde’de öğrenci sayısının azalmasından dolayı kapatılan okul sayısı 50 olarak açıklandı.

 

GÖÇ ARTTI, OKULLAR KAPANDI

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Bakanlığına yönelttiği soru önergesinde, Niğde'nin pek çok köyünde son yıllarda artan göç nedeniyle öğrenci sayısında azalma olduğu için okulların kapatıldığını, göç etmeyerek köylerinde kalan az sayıdaki ailelerin çocukları ise en yakın il veya ilçelerdeki bölge okullarında eğitimlerine devam etmek zorunda kaldığını belirtti.

Bu durum, geçmiş yıllarda yaptırılan okulların kapılarına kilit vurulmasına neden olduğunu vurgulayan Ömer Fethi Gürer, önergesinde, “Niğde'de kaç köyde kaç okul binası öğrenci azlığı nedeniyle kapatılmıştır? Öğrenci azlığı nedeniyle eğitim ve öğretime kapatıldığı için adeta harabeye dönen köy okullarının bakım ve onarımları neden yapılmamaktadır? Bu okul binaları ve lojmanlarının başka amaçlarla değerlendirilmesi için bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?” şeklindeki sorulara yanıt verilmesini istedi.

 

40 ÖĞRENCİSİ OLMAYAN OKUL KAPATILIYOR

 

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 24/06/2017 tarihli Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğine göre okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarının açma ve kapatma işlemlerinin, il millî eğitim müdürlüğünün teklifi ile valilikçe planlandığını belirterek, “ Açma ve kapatma işlemleri Bakanlığımızca gerçekleştirilir. Söz konusu yönetmeliğin 13 üncü maddesinde ise ‘Kurumlar, toplam öğrenci sayısının okul öncesi ve ilkokullarda 10; ortaokullarda, imam hatip ortaokullarında ve yatılı bölge ortaokullarında 40'ın altına düşmesi hallerinde kapatılır ‘ ifadesi yer almaktadır” dedi. Niğde İl genelinde öğrenci yetersizliği nedeniyle 50 okulun kapalı olduğunu kaydeden Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz,  bu okullardaki öğrencilerin taşımalı eğitim kapsamına alındığını ifade etti.

 

KAPATILAN OKULLAR HABEREYE DÖNDÜ

 

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz,  kapatılan köy okullarının (eski yıllardaki) bir kısmının kullanılmaz/atıl olduğu, bir kısmının ise kullanılmadığı için boya, sıva vb. deforme olduğunu belirterek, “Ancak öğrenci sayısının yeterli sayıya ulaşması halinde, bakım ve onarımlarının yapılarak eğitime öğretime hazır hale getirilebilir” açıklamasında bulundu.

 

 TAŞIMALI EĞİTİM ÖĞRENCİLERİN YAŞADIĞI SORUNLAR

 

Taşımalı eğitim almak zorunda kalan çocukların yaşadığı sorunların ise ayrı bir boyutta değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, “ çocukların eğitim aldığı köy okullarının çoğu bugün kullanılmaz halde, atıl vaziyette bekletiliyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Soruna köklü çözüm bulununcaya kadar öğrenci kapasitesi 40’ın altında olan okulların kapatılmasıyla ilgili yönetmeliğin değiştirilerek, en azından bu sayını 20 veya 25’e çekmesinin de kısmı bir çözüm yolu olabileceğini sözlerine ekledi.

 

İŞİTME ENGELLİLER OKULLARI DA KAPANDI

 

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in kapatılan işitme engelli okullarıyla ilgili soru önergesini yanıtladı. Bakan Yılmaz, öğrenci azlığı nedeniyle 2017 yılında işitme engellilerin eğitim aldığı 5 okulun kapatıldığını açıkladı. Yılmaz, son 5 yılda kapatılan işitme engelliler okulu sayısının ise 10 olduğunu açıkladı.

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanlığına yönelttiği önergesinde, “Ülkemizde işitme engelli kaç çocuk eğitim almaktadır? 2017 yılında kapatılmasına karar verilen işitme engelli okulu var mıdır? Son beş yılda kapanan görme engelli ve işitme engelli okulu var mıdır? Engelli öğrencilerin eğitimi için ülke genelinde eğitim branşlarının tamamını içeren bir eğitim kompleksi var mıdır? Engellilerin eğitim alması için kaç öğretmen görev yapmaktadır?” şeklinde sorulara yanıt istedi.

 

15 BİN 733 İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİ EĞİTİM ALIYOR

 

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 2016-2017 eğitim öğretim yılında Ülkemizde özel eğitim okullarında 4.334, özel eğitim sınıflarında 444 ve kaynaştırma eğitiminde ise 10.955 olmak üzere toplam 15.733 işitme engelli öğrenci eğitim aldığını açıkladı.

 

5 YILDA 10 İŞİTME ENGELLİ OKULU KAPATILDI

 

Bakan Yılmaz, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine şu şekilde yanıt verdi: “Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılabilmesi, atıl durumda olan okulların değerlendirilmesi ve valiliklerden gelen talepler doğrultusunda, öğrenci yetersizliği nedeniyle işitme engelli öğrencilere eğitim hizmeti sunan ve Bakanlığımız Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı ihtiyaç bulunan diğer özel eğitim kurumlarına dönüştürülen okul sayısı; 2017 yılında 5 olup son beş yılda ise toplam 10'dur.

 

Ülkemizin de taraf olduğu ulusal ve uluslararası sözleşmeler gereği özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler eğitimlerini öncelikle akranlarının bulunduğu okul ve sınıflarda kaynaştırma uygulamaları kapsamında sürdürmeleri esas olmakla birlikte normal gelişim gösteren akranları ile birlikte aynı eğitim programını takip edemeyecek öğrenciler için özel eğitim okulları açılmaktadır.”