"TOKİ AMACINDAN SAPTI!"
Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Hıdır Çak, Göl Mahallesi'nde yapımı süren Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutlarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Çak, Adnan Menderes Bulvarı’nın betonlaştırıldığını ve yeşil alanların hızla yok olduğunu vurguladı.Hıdır Çak, TOKİ'nin kuruluş amacının dar ve orta gelirli vatandaşların konut sorununu çözmek olduğunu hatırlatarak, Göl Mahallesi'nde yapılan lüks konutların bu amaca hizmet etmediğini belirtti. Çak, "Göl Mahallesi, yeşil alanı ve göl manzarasıyla her gelir grubundan Adanalıların nefes alabildiği bir yerdi. Ancak şimdi burada göl manzaralı TOKİ konutları yükseliyor" dedi.
"ADANA'NIN EN GÜZEL BÖLGESİ BETONLAŞIYOR"
Çak, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "TOKİ’nin sayfasından da görülebileceği gibi, amacı dar gelirli vatandaşlarımızın konut beklentisini karşılamak olarak belirtilmiştir. Ancak Göl Mahallesi'ndeki göl manzaralı evlerde dar gelirli vatandaşlarımızın oturma şansı var mı? Elbette ki hayır! Adana’nın bu güzel bölgesi betonlaştırılmaktadır. Bu iklim değişikliğinde, çevre sorunlarının arttığı bir dönemde yeşil alanları korumamız gerekirken tam tersi yapılmaktadır."Çak, kentsel dönüşüm adı altında birtakım şirketlere ve onların ortaklarına sermaye aktarımı yapıldığını ve belli şirketlere ayrıcalıklar sağlandığını belirtti. Çak "Burada yapılan kentsel dönüşüm değil, kentsel soygundur" dedi.
"İHALELER ŞİRKETİN KARINA KATKIDIR"
Çak TOKİ, sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirme amacı güttüğünü belirtiyor olsa da, yapılanlar bunun tam tersini işaret ediyor" diye konuştu. Hıdır Çak, Göl Mahallesi'nde iki inşaat alanı bulunduğunu ve bu alanların büyük şirketlere ihale edildiğini belirtti. "333 konutun yer aldığı 48 bin m²'lik alan, 247 milyon TL maliyetle bir şirkete ihale edilmiştir. Hemen yanındaki 50 bin m²'lik alan ise gelir paylaşımı yöntemiyle bir konsorsiyuma ihale edilmiştir" dedi. Çak, bu alanlarda yoğunluk artışlarının ve mesire alanlarına konut yapılmasının, şirketlerin sermayesine katkı sağladığını ifade etti.Çak, Adnan Menderes'teki işgallerin önlenmesi gerektiğini, ancak yoğunluk artışlarıyla altyapı ve trafik sorununun daha da arttığını belirtti".
"DEVLETİN GÖREVİ ÇEVREYİ KORUMAKTIR"
Hıdır Çak, bunun adının kentsel soygun olduğunu ifade ederek, "Adana’nın değerli bir bölgesinin ranta kurban edildiğini kaydetti. Çak: "Toplu Konut İdaresi öncülüğündeki kentsel dönüşüm, kentsel toprakların varsıllara aktarılmasına dönüşmüştür" dedi. Hıdır Çak, devletin görevinin çevreyi, kent topraklarını ve yeşil alanları korumak olduğunu hatırlatarak, "Vatandaşların oturabileceği ucuz, sağlıklı ve yaşanabilir konutlar üretmektir. Bizim hatırlatmak istediğimiz de tam olarak budur!" diyerek açıklamasını sonlandırdı.Adana’nın geleceği ve çevresinin korunması adına bu tür açıklamaların dikkate alınması gerektiğini belirten Hıdır Çak, vatandaşların ve yetkililerin bu konuda duyarlı olmasını istedi.