TÜRKİYE' DE ÇOBAN KRİZİ!150 BİN ÇOBANA İHTİYAÇ VAR

Türkiye'de hayvancılık sektörü, son dönemde ciddi bir çoban sıkıntısıyla karşı karşıya. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Türkiye'nin acilen 150 bin çobana ihtiyaç duyduğunu belirterek, hükümetin yabancı çoban getirmek için çalışmalar yürüttüğünü açıkladı.Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, uzun süredir çalıştıracak çoban bulamamaktan şikayetçi. Özellikle kırsal bölgelerde hayvan yetiştiricileri, mültecilerin bile çoban olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Sektördeki bu büyük açık, hayvancılığın sürdürülebilirliğini tehdit ediyor. TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'nin acilen 150 bin çobana ihtiyaç duyduğunu belirtti

"HER SABAH ÇOBAN KAÇTI MI KORKUSUYLA UYANIYORUZ"

"YERLİ ÇOBANLAR DESTEKLENMELİ"

Çelik, özellikle Afganistan ve Türk Cumhuriyetleri ile yabancı çoban istihdamı için görüşmeler yapıldığını bildirdi. Türkiye'deki Afgan çobanların bir süre çalıştıktan sonra alternatif işlere yöneldiğini belirten Çelik, "Her sabah 'işletmemizdeki çobanımız acaba kaçtı mı?' korkusuyla uyanıyoruz. Dolayısıyla bu sektöre yatırım yapamıyoruz," dedi.Çelik, ülkede çoban açığı bulunduğunu ve yerli çobanların desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Çobanlığın isminin "sürü yöneticiliği" olarak değiştirilmesine rağmen, bu mesleğin sevdirilmesi ve özendirilmesi için yeterli adımların atılmadığını belirtti. Çelik, "Şu an 5-6 aylık çoban desteği sağlanıyor ama bu yeterli değil. Bu destekler 12 aya yayılmalı," ifadelerini kullandı.Yabancı çobanların istihdamıyla ilgili taslak bir çalışma olduğunu belirten Çelik, bu çobanların yasal mevzuata dayanarak ve iş birliği protokolleriyle çalıştırılmasının sektör için çok iyi olacağını söyledi. 

"ÇOBANLIK MESLEĞİ İÇİN YENİ ADIMLAR ATILMALI"

Çelik, yabancı çobanların kimliklerinin ve güvenlik durumlarının tam olarak bilinmemesi konusundaki endişelerini de dile getirdi. Çelik, "Çalıştırılan yabancı çobanların gerçek kimlikleri bilinmiyor. Bunların bir suç kaydı var mı, aranıyor mu, bilmiyoruz. Adam kırmızı bültenle aransa bile biz bilmiyoruz. Şu anda hükümetin bu çalışmayı yapması bize de güvence verir," dedi.Sektördeki çoban sıkıntısının çözülmesi için, hem yerli çobanların desteklenmesi hem de yabancı iş gücünün güvenli bir şekilde entegre edilmesi gerekiyor. Çobanlık mesleğinin cazip hale getirilmesi ve sosyal güvencelerinin artırılması, gençlerin bu mesleğe yönlendirilmesi için önem taşıyor. Türkiye'de hayvancılık sektörünün sürdürülebilirliği için acilen 150 bin çobana ihtiyaç var. Hükümetin, hem yerli çobanları desteklemek hem de yabancı iş gücünü güvenli bir şekilde entegre etmek için atacağı adımlar büyük önem taşıyor. Çobanlık mesleğinin cazip hale getirilmesi ve sosyal güvencelerin artırılması, bu sorunun çözümünde kilit rol oynayacak.