UÇAR: “SURİYELİLERİN DÖNÜŞÜYLE KİRALAR DÜŞEBİLİR, ANCAK BU ZAMAN ALACAK”
UÇAR: “SURİYELİLERİN DÖNÜŞÜYLE KİRALAR DÜŞEBİLİR, ANCAK BU ZAMAN ALACAK”
Adana Emlak Odası Başkanı Rabia Ülkü Uçar, Egemen Gazetesi’ne verdiği röportajda Adana’nın konut piyasasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Uçar, özellikle Adana’daki Suriyeli nüfusun konut ve kira piyasasına etkilerini, emlak sektöründe artan dolandırıcılık olaylarını ve vatandaşın barınma sorununu masaya yatırdı. Başkan Uçar, 2025 yılı için umut veren bir tablo çizerken, mevcut sorunların çözümü için kritik önerilerde bulundu.
"ADANA’DA SURİYELİ NÜFUSU TAHMİNLERİN ÜZERİNDE"
Adana’da resmi verilere göre yaklaşık 211 bin Suriyeli ikamet ediyor. Ancak gerçek sayının 500-600 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Başkan Uçar, bu yoğunluğun özellikle Güney Adana’daki mahallelerde kira fiyatlarını dramatik bir şekilde yükselttiğini ifade etti: “Suriyeliler, Adana’nın özellikle Güney Mahalleleri’ne yerleşmiş durumda. Yüreğir’in güneyi ve Seyhan’ın Mirzaçelebi, Sucuzade gibi mahalleleri küçük bir Şam ya da Halep görünümünde. Suriyeliler bu mahallelerde iş yerleri açtı ve topluluklar halinde yaşıyor. Bu mahallelerde daha önce 2.500 TL olan kira fiyatları bugün 8.000-10.000 TL’ye kadar çıktı. Bu artışın en büyük sebebi, bir evde birden fazla ailenin bir arada yaşaması. 8-10 kişilik aileler, yüksek kiraları rahatlıkla karşılayabiliyor.”
“SURİYELİLERİN DÖNÜŞÜ KOLAY OLMAYACAK”
Uçar, Suriyelilerin ülkelerine dönüşünün kira piyasasında rahatlama sağlayacağını söylerken, bu sürecin yıllar alabileceğini vurguladı: “Suriyelilerin dönüşüyle kiralar mutlaka düşecektir. Ancak bu süreç kısa vadede gerçekleşmeyecek. Çünkü Suriyeliler burada yerleşik hayata geçti. Çocuklarını okullara gönderiyor, iş yerlerinde çalışıyor ve evlilikler yapıyorlar. Geri dönüşleri 1-2 yıl değil, belki daha uzun sürecek. Şu anda Adana’nın Güney Mahallelerinde yoğun olan Suriyelilerin yerleştiği evler boşalırsa, kira fiyatlarının yarıya inmesini bekliyoruz. Örneğin, bugün 8 bin TL olan bir evin kirası 4-5 bin TL seviyesine düşebilir.”
"ADANA'DA AFGAN NÜFUSU GİDEREK ARTIYOR"
Suriyelilerin yanı sıra Adana’da Afgan nüfusunun da giderek arttığını belirten Uçar, “Son dönemde Afganların da yoğun bir şekilde kente geldiğini görüyoruz. Suriyelilerin ağırlıklı olarak oturduğu kamplar Afganlar tarafından dolduruluyor. Bu da konut piyasasında yeni bir baskı oluşturabilir” dedi.
"DİKKAT! EMİN OLUNMADAN GAYRİMENKUL SATIN ALMAYIN"
Uçar, son dönemde emlak sektöründe dolandırıcılık yöntemlerinin artmasıyla ilgili çarpıcı örnekler paylaştı: “Son zamanlarda dolandırıcılar hem vatandaşları hem de emlakçıları hedef alıyor. Sahibinden ilanlar üzerinden gerçek ev sahipleri gibi davranıp, kendilerini genellikle ‘avukat’ ya da ‘askeri personel’ olarak tanıtıyorlar. Örneğin, 4 milyon TL değerindeki bir evi 2-2.5 milyon TL gibi cazip fiyatlarla satışa çıkarıyorlar. Alıcıyla veya emlakçıyla iletişime geçiyor, evi gösteriyor ve tapuda işlem yapılırken alıcının parasını farklı hesaplara yönlendiriyorlar. Bu yöntemle hem alıcılar hem de ev sahipleri mağdur ediliyor.”
"DOLANDIRICILIK VAKALARI ARTIYOR"
Başkan Uçar, dolandırıcılara karşı vatandaşları uyararak şunları söyledi: “Vatandaşlarımız mutlaka ev sahibiyle yüz yüze görüşmeli. Telefon üzerinden yapılan işlemlere kesinlikle güvenmemeli ve mutlaka sözleşme yaparak ne şekilde ödeme yapılacağını belgelemeliler. Tapu işlemleri sırasında da ödemelerin resmi hesaplar üzerinden yapılması şart. Ayrıca, rayiç bedelin düşük gösterilmesi gibi uygulamalardan kaçınılmalı.”
"TAPU HARCINDA DÜZENLEME ŞART"
Uçar, yüksek tapu harcı oranlarının dolandırıcılığı teşvik ettiğini belirtti: “Bugün tapu harcı, rayiç bedel üzerinden hesaplanıyor. Örneğin, 2 milyon TL’ye satılan bir evin rayiç bedeli hâlâ 500 bin TL olarak gösteriliyor. Bu da aradaki farkın vergiye tabii tutulmasından kaçınmak isteyen vatandaşların dolandırıcıların tuzağına düşmesine neden oluyor. Tapu harçlarının düşürülmesi ve bir kereye mahsus beyan affı getirilmesi gerekiyor. Bu şekilde hem vatandaş hem de devlet kazançlı çıkacak.”
"DEPREM SONRASI GÜVENLİ KONUTLARA YOĞUN TALEP"
6 Şubat depreminden sonra Adana’da güvenli konutlara talep patlaması yaşandı. Uçar, depremde hasar görmemiş veya yeni inşa edilmiş binalara olan yoğun talebin kiraları artırdığını belirtti: “Kuzey Adana’daki hasarsız binaların kiraları şu anda 15 bin TL’ye kadar çıkmış durumda. Vatandaşlarımız, hasar almamış ve güvenli binaları tercih ediyor. Bu durum özellikle Kuzey Adana bölgelerinde kira fiyatlarını yükseltti.”
"KONUT KREDİ FAİZLERİ YÜKSEK, SATIŞLAR DURGUN"
Başkan Uçar, yüksek konut kredisi faizlerinin vatandaşın konuta ulaşmasını zorlaştırdığını söyledi: “2025 yılında konut satışlarında hareketlilik bekliyoruz. Ancak yüksek faiz oranları, özellikle orta gelirli vatandaşlarımızın konut almasını zorlaştırıyor. İlk kez ev alacak vatandaşlar, %80-85 kredi imkânı bulabiliyor. Ancak bu kredi faizleri ve masrafları, birçok kişi için ciddi bir yük oluşturuyor.”
"2025 KONUT SEKTÖRÜ İÇİN UMUT VERİYOR"
Uçar, 2025 yılı için faiz oranlarında düşüş beklendiğini ve bunun konut sektörüne olumlu yansıyacağını belirtti: “Mevduat faizlerinin düşmesiyle birlikte konut kredisi faizlerinin de düşmesini bekliyoruz. Bu, konut sektöründe hareketliliği artıracak. 2025 yılının konut sektörü için güzel bir yıl olacağını düşünüyorum. İnsanlar yeniden konuta yatırım yapmaya başlayacak.”
VATANDAŞA UYARI: “EMLAK İŞLEMLERİNDE DİKKATLİ OLUN”
Rabia Ülkü Uçar, röportajını vatandaşlara önemli bir uyarıyla sonlandırdı: “Gayrimenkul alım-satımında dolandırıcıların ağına düşmemek için tüm işlemleri resmi kayıtlarla belgeleyin. Sözleşme yapmadan ve tapu işlemlerini dikkatlice incelemeden hiçbir işlem gerçekleştirmeyin. Profesyonel yardım almayı ihmal etmeyin"diye konuştu.