UZMAN İSİM AÇIKLADI: "ADANA'DA CİDDİ BİR SIKINTI YOK"

Adana'nın Kozan ilçesi, dün sabah saatlerinde art arda meydana gelen üç depremle sarsıldı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre; saat 05.32'de 4.6, 05.33'te 4.5 ve 05.34'te 4.0 büyüklüğünde üç deprem yaşandı. Vatandaşlar büyük panik yaşarken, bazı ev ve iş yerlerinde çatlaklar meydana geldi. Depremler, 7.0 kilometre derinlikte gerçekleşti ve Kozan ile Seyhan ilçelerinde de hissedildi. İlk belirlemelere göre herhangi bir can kaybı ya da ciddi yaralanma rapor edilmedi ancak halkın büyük bir kısmı evlerini terk ederek sokaklara çıktı.

"BİRİKEN ENERJİ YAVAŞ YAVAŞ BOŞALIYOR"
Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Merkez Onur Kurulu Üyesi,Jeofizik Yüksek Mühendisi Melih Baki, Egemen Gazetesi'ne yaptığı açıklamalarda, Kozan’da meydana gelen depremlerin, Kahramanmaraş merkezli depremlerin artçıları olduğunu belirtti. Baki, "Doğu Anadolu fayı Maraş’a kadar gelir, burada üç kola ayrılır; bir kol Hatay’a, bir kol İskenderun Körfezi’ne ve bir kol da Kozan üzerinden geçer. Şimdi bu bölgede biriken enerji yavaş yavaş boşalıyor. Bu aslında iyi bir haber çünkü enerji biriktikçe büyük depremler meydana gelir" dedi. Baki ayrıca, "Şu anda Adana'da ciddi bir sıkıntı yok. Ancak enerji ve basınç birikimi deprem üretir. Kazma kürekle fay hattı aramak yerine bilimsel yöntemlerle hareket edilmeli" diye ekledi.

"MAĞMA SICAKLIĞI YÜKSELDİ BASINÇ VE ENERJİ BİRİKİMİNE YOL AÇTI"

Melih Baki, Afrika levhasının hareket hızının arttığını ve bu hızın yılda 6 santimetreye kadar yükseldiğini ifade ederek, "Gelecekte Akdeniz diye bir deniz kalmayacak, burası göller bölgesi olacak. Magma sıcaklığı yükseldi ve bu yükselme basınç ve enerji birikimine yol açtı. Kıbrıs, Ege, Marmara ve Girit Adası da dahil olmak üzere geniş bir bölge risk altında" dedi. Kozan’da meydana gelen depremler, halk arasında büyük bir panik yaratırken, uzmanlar  uyarılarda bulunuyor. Yetkililer, halkı dikkatli ve tedbirli olmaya çağırarak, olası depremlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini belirtiyor.