YEİB: 5 ARALIK, SADECE BİR KUTLAMA DEĞİL, DİRENİŞİN ANITI OLMALIDIR
Adana Yerel Eşitlik İzleme Birimi (YEİB), kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanmasının yıl dönümünde yaptığı açıklamada, bu tarihi sadece bir “hakların verildiği” gün olarak kutlamanın, kadınların direniş ve dayanışmayla elde ettikleri mücadeleyi gölgede bırakacağını belirtti. “Kadınlar eşit yurttaşlık taleplerini güçlü bir şekilde dile getirmiş ve toplumsal cinsiyet eşitliği yolunda azimle ilerlemiştir. 5 Aralık, kadın dayanışmasının tarihsel anıtıdır” denildi.
SİYASETTE KADINLARIN TEMSİLİ EŞİTSİZ: PARTİLER SORUMLULUKTAN KAÇIYOR
YEİB, kadınların siyasetteki temsil eksikliğine dikkat çekerek, siyasi partileri eleştiri yağmuruna tuttu. Açıklamada, “Kadın belediye başkanlarının, meclis üyelerinin ve muhtarların sayısındaki artış kadın mücadelesinin bir sonucudur. Ancak partiler, kadınları bütçesiz ve etkisiz ‘Kadın Kolları’ gibi yapılarla ayrıştırarak karar mekanizmalarından dışlıyor. Bu yapılar ya kaldırılmalı ya da yasal bir zemine oturtulup güçlü yapılar haline getirilmelidir” ifadelerine yer verildi.
SİYASİ PARTİLER YASASINA REFORM ÇAĞRISI: CİNSİYET KOTASI ARTIK ZORUNLULUK
Kadınların siyasette tam temsili için Siyasi Partiler Yasası’nın acilen reforme edilmesi gerektiğini belirten YEİB, %50 cinsiyet kotası ve fermuar sisteminin uygulanmasının ertelenemez bir gereklilik olduğunu vurguladı. “Kadınların siyasal ve ekonomik süreçlerde daha fazla yer alması, yalnızca kadınların değil, toplumun tamamının dönüşümüne hizmet edecektir” denildi.
KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR: DUYARSIZLIK TOPLUMU YARALIYOR
Kadın cinayetlerindeki artışa dikkat çeken açıklamada, kadınların siyasal ve toplumsal süreçlerden dışlanmasının, toplumsal yaraları derinleştirdiği ifade edildi. YEİB, “Kadın cinayetleri politiktir” diyerek kadın mücadelesinin toplumsal adalet ve eşitlik mücadelesi olduğunu bir kez daha hatırlattı.
PARTİLERDEN YANIT ALAMADIK: GERÇEK İŞ BİRLİĞİ NEREDE?
YEİB, siyasi partilere gönderilen toplumsal cinsiyet eşitliği anketlerine hiçbir yanıt alınamadığını açıkladı. “Bu durum, partilerin sivil toplum kuruluşlarıyla yalnızca göstermelik bir ilişki içinde olduğunu ve bu alanda özgün politikalar üretmekten uzak durduklarını ortaya koymaktadır” denildi.
YEİB’DEN TARİHİ ÇAĞRI: EZBER BOZMA ZAMANI GELDİ
YEİB, kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinde daha cesur ve kararlı adımlar atması gerektiğini vurgulayarak, “Kadınların bu süreçten dışlanmasına artık izin verilemez. Kadın mücadelesi, toplumsal adaletin de mücadelesidir. Artık mazeret değil, ezber bozma zamanıdır” ifadelerini kullandı.
5 Aralık 1934’te kadınların kazandığı seçme ve seçilme hakkının yalnızca bir başlangıç olduğuna dikkat çeken YEİB, bu mücadelenin halen devam ettiğini ve kadınların dayanışma ruhuyla her alanda haklarına sahip çıkmaları gerektiğini dile getirdi.