Yeni Nesil Çiftçiler İhtiyaçları Olan Farklı Bakış Açılarına Growmach ile Sahip Olacaklar
Growmach, traktör ve tarım makineleri sektöründe bir teknoloji buluşması olduğu kadar, sektördeki önder çiftçilerin deneyim ve vizyonlarını paylaşacakları örnek ve güçlü bir platform olmaya da aday.
ÜRETİCİLERİN TEKNOLOJİYİ YAKINDAN TANIMAYA İHTİYAÇLARI VAR
Büyük Menderes Nehri’nin suladığı bereketli Söke Ovası’nda 1948’den günümüze çok geniş bir alanda pamuk ve buğday tarımı ile uğraşan Hulusi Özbaşatak, teknolojinin kullanımının, yapılacak işin en kısa sürede ve ve zamanda en az yakıt tüketimiye amaca uygun yapılmasının tüm tarımsal işletmelerin ihtiyacı olduğunu ve aynı zamanda da beklentileri olması gerektiğini söyledi.
Her tarımsal işletmenin ekilen ürün desenine, toprak yapısına ve iklim koşullarına göre farklı tarım makinalarına gereksinim duyduğunun altını çizen Özbaşatak, Growmach Fuarı’nın yeni nesil çiftçilere önemli bir vizyon kazandıracağının altını çizdi.
Sektörün gelişmesi için verimlilik ve sürdürülebilirlik kavramlarının öne çıktığını kaydeden
Hulusi Özbaşatak, bunun için öncelikle modern tarım uygulamaları konusunda çiftçilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Özbaşatak, “Bu yıl ilk kez düzenlenecek Growmach fuarında son teknolojileri inceleyeceğiz. Yerli ve yabancı bir çok firma ve üreticiyle de bir araya gelerek öğrendiklerimizi iş hacmimizi büyütmek için kullanacağız” dedi.
TARIMDA MEKANİZASYONUN ÖNEMİ ARTIYOR
Eskişehir'in Alpu ilçesinde 7 farklı köyde yaklaşık 13 bin dönüm arazide sulu ve kuru tarım yapan Özer Çolpan da, sektörün gelişimi için tarımda mekanizasyonun önemli olduğunu söyledi.
Küresel ısınma ve değişen yağış rejimiyle birlikte yeni teknolojilerin çiftçiler için yarar sağladığını belirten Çolpan, otomatik dümenleme sistemi, ilaçlamada dozajlamalı sistem ve drone'ların bir çok avantaj sunduğunu ifade etti.
TEKNOLOJİ KULLANIMI AVANTAJ SAĞLIYOR
Çolpan, sözlerine şöyle devam etti: “İlaçlamada fazla ya da az ilaç atılmaması çok önemli, insan hatasının önüne geçilmeli. Bunun için bir dozajmetre ile doğru miktarda ilacı yükleyerek makinenin dekarda gerekli olan ilaçlamayı yapmasıdır. Yaklaşık 13 bin dönüm arazide çalışıyoruz. En büyük sıkıntımız işlerin üst üste gelmesi. Üretimlerinizi farklı hasat zamanlarına yayarsanız risklerinizi de azaltmış oluyorsunuz. İklim değişikliği nedeniyle çiftçiler için beklenmedik durumlar oluşuyor. Bu nedenle iyi programlama yapmak ve ileriyi görebilmek gerekli. Her şeyi iyi programlamak için mekanizasyon da önemli. Tarlaya yukarıdan bakabilmek için bir drone aldım. Tarlanın içine girince her şeyi göremiyorsunuz. Tepeden baktığınızda sulama, ekim ve gübreleme hatalarını görebiliyorsunuz. 2 bin dönüm tarlayı kontrol etmek çok zor; ama drone ile hataları görebiliyor ve zamanında müdahale edebiliyorsunuz. Dünyada son 20 - 25 yılda her şeyin değişim hızı arttı. Bu değişim ve dijitalleşme yeni nesil çiftçilerin de önünü açacaktır. Sadece yeni teknolojilerin değil geçmişten gelen deneyimlerin de birlikte kullanılması çok önemli. Hem tasarruf sağlayan, hem de verimliliği artıran bir çok ürün ve uygulama hayatımıza girdi. Bunları yakından incelemek ve yeni bağlantılar kurabilmek için de Growmach fuarının sektör adına önemli bir misyon üstleneceğini düşünüyorum”
GROWMACH ULUSLARARASI BULUŞMA NOKTASI OLACAK
Uluslararası katılımla yeni bir fuara daha imza atmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Fuar Direktörü Engin Er de, Growmach'ın tarım ekipmanları makineleri ve teknolojileri konusunda önemli bir buluşma noktası olacağını kaydetti.
Antalya Anfaş Fuar Merkezi'nde düzenlenecek önemli organizasyon için hazırlıkları sürdürdüklerini belirten Fuar Direktörü Engin Er, uluslararası tarım makineleri profesyonellerinin tarımdaki son teknolojileri ve tarımda otomasyon alanındaki yeni ürünleri inceleme fırsatını Growmach'te bulacaklarını söyledi.
Growmach'ın yeni ticari fırsatlar yaratmak için firmalar ve üreticiler için avantaj sağlayacağını vurgulayan Er, şu bilgileri verdi: “Informa olarak Türkiye’de uluslararası bir fuara daha imza atmanın gururunu yaşıyoruz. Hem Türk, hem de uluslararası tarım makinaları ve ekipmanları firmalarının Growmach’e yoğun ilgisi var ve alan satışları çok hızlı şekilde devam ediyor. Yerli ve yabancı tüm firmalar yeni pazarlara ulaşacak ve yeni satış bağlantılarına imza atarak cirolarını büyütme fırsatı bulacak. Growmach ile katılımcılarımızı Orta Doğu, Afrika, Balkanlar, Avrupa, Rusya & BDT ülkelerinden sektör profesyonelleriyle buluşturacağız. Ziyaretçilerimize son teknoloji ve yeni ürünleri tanıtacağız”