“Aşuremiz halktır, aşktır, sevgidir”

KÜLTÜR-SANAT 12.09.2019 - 17:33, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2602+ kez okundu.
 

“Aşuremiz halktır, aşktır, sevgidir”

Tam 12 gün boyunca Muharrem orucu tuttular. 12 günün sonrasında ise kazanlar dolusu aşureyi dualar eşliğinde dağıttılar.  VARLIKLI VARLIKSIZ HERKES BİRDİR Adana’da, Hacı Bektaşi Veli Derneği tarafından Muharrem ayı nedeniyle 'Aşure Günü' düzenlendi. Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği Başkanı Kemal Çelik, “Aşuremiz halktır, çoğulculuktur, çok renkliliktir. Yol bir sürek gibi yol kardeşliğidir. Varlıklı, varlıksız, unvanlı unvansız, kadın, erkek herkes birdir” dedi.  KERBALA’SIZ BİR DÜNYA İÇİN…  Başkan Kemal Çelik, Alevilerin matem orucunun 12’nci günü 12 çeşit malzeme ile aşure yaptıklarını, aynı gün akşamı aşure ile oruç açtıklarını belirterek, “Kimi yörelerde 13’üncü gün aşure pişirilir ve Zeynelabidin’in kurtulmasına duyulan sevinç adına bu Hak lokması komşulara dağıtılır. Aleviler Cem olur, Çerağ mazlumlar ve Kerbela’sız bir dünya için uyandırılır” diye konuştu.  BARIŞ VE UMUT İÇİN BİR OLALIM Aşurenin içindeki farklı yemişlerin çeşitliliğinin getirdiği tadın toplumsal çeşitliliği de tatlandıracağını ifade eden Çelik, “Gelin canlar,  cemevlerinde kurulan ve inanç ateşiyle pişen ve sevgiyle karışan aşure kazanlarının başında barış ve umut için bir olalım” dedi.  Aşure pişirenlerin, dağıtanların, paylaşanların ve yiyenlerin niyetlerinde barış umudu olduğunu vurgulayan Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği Başkanı Kemal Çelik, şöyle devam etti: “Aşurede aşk ve sevgi vardır.Bir aşure kazanandaki yemişler gibi renkleri yaşatarak insanlarında bu ülkede farklı ama bir arada eşit haklarla, eşit koşullarda bu ülkenin kazanında da kardeşçe yaşaması var. Bu niyetle Kerbela’da yitirdiğimiz Hüseyin ve yoldaşları için, Kerbelalaşan tüm coğrafyalarda yitirdiğimiz canlar için, zalimlerin zulmüne karşı, mazlumun, adaletin, barışın, sevginin ve insan haklarının yanında  olanlar için, tuttuğunuz yas ve orucunuz, aydınlık bir gelecek için yaptığınız muhabbetler, paylaştığınız hak lokmaları kabul ve makbul olsun.”


Tam 12 gün boyunca Muharrem orucu tuttular. 12 günün sonrasında ise kazanlar dolusu aşureyi dualar eşliğinde dağıttılar. 
VARLIKLI VARLIKSIZ HERKES BİRDİR
Adana’da, Hacı Bektaşi Veli Derneği tarafından Muharrem ayı nedeniyle 'Aşure Günü' düzenlendi. Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği Başkanı Kemal Çelik, “Aşuremiz halktır, çoğulculuktur, çok renkliliktir. Yol bir sürek gibi yol kardeşliğidir. Varlıklı, varlıksız, unvanlı unvansız, kadın, erkek herkes birdir” dedi. 
KERBALA’SIZ BİR DÜNYA İÇİN… 
Başkan Kemal Çelik, Alevilerin matem orucunun 12’nci günü 12 çeşit malzeme ile aşure yaptıklarını, aynı gün akşamı aşure ile oruç açtıklarını belirterek, “Kimi yörelerde 13’üncü gün aşure pişirilir ve Zeynelabidin’in kurtulmasına duyulan sevinç adına bu Hak lokması komşulara dağıtılır. Aleviler Cem olur, Çerağ mazlumlar ve Kerbela’sız bir dünya için uyandırılır” diye konuştu. 
BARIŞ VE UMUT İÇİN BİR OLALIM
Aşurenin içindeki farklı yemişlerin çeşitliliğinin getirdiği tadın toplumsal çeşitliliği de tatlandıracağını ifade eden Çelik, “Gelin canlar,  cemevlerinde kurulan ve inanç ateşiyle pişen ve sevgiyle karışan aşure kazanlarının başında barış ve umut için bir olalım” dedi. 
Aşure pişirenlerin, dağıtanların, paylaşanların ve yiyenlerin niyetlerinde barış umudu olduğunu vurgulayan Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği Başkanı Kemal Çelik, şöyle devam etti: “Aşurede aşk ve sevgi vardır.Bir aşure kazanandaki yemişler gibi renkleri yaşatarak insanlarında bu ülkede farklı ama bir arada eşit haklarla, eşit koşullarda bu ülkenin kazanında da kardeşçe yaşaması var. Bu niyetle Kerbela’da yitirdiğimiz Hüseyin ve yoldaşları için, Kerbelalaşan tüm coğrafyalarda yitirdiğimiz canlar için, zalimlerin zulmüne karşı, mazlumun, adaletin, barışın, sevginin ve insan haklarının yanında  olanlar için, tuttuğunuz yas ve orucunuz, aydınlık bir gelecek için yaptığınız muhabbetler, paylaştığınız hak lokmaları kabul ve makbul olsun.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.