“Bilimsel doküman üretimi bakımından dünyada 17. sıradayız”
“Bilimsel doküman üretimi bakımından dünyada 17. sıradayız”
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, 2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonuna Dair Üniversiteler ile Bölgesel Toplantıların üçüncüsünü gerçekleştirmek ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Akademi Yılı Açılış Töreni’ne katılmak üzere Niğde’yi ziyaret etti.
YÖK’ün resmi internet sitesinde konuşmasına yer verilen Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar açılış töreninde yaptığı konuşmada Türkiye’nin dünya ülkeleri arasında yükseköğretime erişim talebindeki başarısına vurgu yaparak, “Bütün dünyada son 30 yılda artan yükseköğretime erişim talebini vaktinde karşılayan ender ülkelerden biri Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan riyasetinde Türkiye Cumhuriyeti’dir. Yükseköğretime erişim talebini canlı tutmayı, gençlerimiz arasında adil bir rekabet yoluyla, hakkı olan herkese üniversitelerimizin kapılarını açmayı, gerekli kontenjanları sağlamayı amaçlıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Özvar,“Yükseköğretim Kurulu olarak belirlediğimiz 5 stratejik hedeften biri olan yükseköğretimde erişilebilirlik ve kapsayıcılık konusunda temel amacımız ülkemizin tüm kesimleri için nitelikli yükseköğretime adil erişimi sağlamaktır.” dedi.
“Uluslararasılaşma vizyonumuz tecrübemizi, birikimimizi, bilgimizi bütün insanlıkla paylaşmaktır”
Özvar, Türkiye’nin yükseköğretim alanında bir asrı geçen muazzam bir tecrübeye sahip olduğunu ve bu tecrübeyi başta komşu ve dost ülkelerle paylaşmak istediklerini söyledi. Özvar, “Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi modelini hayata geçirdik. Bu modeli, köklü üniversitelerimizin eğitim öğretim tecrübesini hem komşularımızla hem de dost ülkelerle paylaşmaya devam edeceğiz. Uluslararasılaşma vizyonumuz sadece Türkiye’de değil, dünyanın her bir köşesinde tecrübemizi, birikimimizi, bilgimizi bütün insanlıkla paylaşmaktır” şeklinde konuştu.
-Türkiye bilimsel doküman üretiminde dünyada 17’nci sırada-
Konuşmasında, bilimsel doküman üretimine de değinerek, bugün Türkiye’nin bilimsel doküman üretimi bakımından dünyada 17. sırada yer aldığını belirten Özvar, “Bilimsel üretkenlikte dünya devleri ile büyük bir yarış içerisindeyiz. Hedefimiz öncelikle ilk 10’a girmek, sonra ise ilk 5’i zorlamak olacaktır. Üniversitelerimizle birlikte bu hedeflere emin adımlarla ilerleyeceğimize yürekten inanıyorum.” dedi.
-Akademik birimlerin ve programların açılması için akreditasyon şartı-
Özvar, “Akademik birimlerin ve programların açılması için akreditasyon şartı getiriyoruz. Akreditasyon konusunda gerekli adımlar atılmadıkça akademik birimler ve programlar açılmasına müsaade etmeyeceğiz. Üniversitelerimizden artık kapasiteyi daha yükseğe çıkarmaktan ziyade mevcut kapasitenin kalitesini artırmaya yönelik adımlar atmalarını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
-Yeşil ve dijital beceriler vurgusu-
Özvar, yeşil ve dijital becerilerle donanmış gençlerin ülkenin ekonomik gelişmesine daha büyük katkı sağlayacağına inandığını söyledi. Özvar, “Son dönemde üzerinde en fazla durduğumuz başlıklar arasında ‘yeşil ve dijital beceriler’ yer almaktadır. Dijital beceriler artık neredeyse her sektörde bir zorunluluk halini almaktadır. Bu da yalnızca teknik bilgiye değil aynı zamanda bu teknolojileri etkin bir şekilde kullanabilme becerisine de sahip olmayı gerektirmektedir. Türk ekonomisinin daha hızlı gelişebilmesi daha yüksek katma değer üreten bu beceriler ile mümkün olacaktır.” dedi.
-Uluslararasılaşmada kalite vurgusu-
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, 37 üniversite rektörünün katılımıyla üçüncüsü gerçekleştirilen 2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonuna Dair Üniversiteler ile Bölgesel Toplantısında yaptığı konuşmada ise Türkiye’nin gelecekte uluslararası öğrenci çekme konusunda daha büyük rakipleri ortaya çıkacağına dikkat çekti. Bu rekabete şimdiden hazırlanmanın önemine işaret eden Özvar, “Uluslararası öğrenci sayısının artması kadar uluslararası öğrencilerin kalitesinin de artmasını birinci öncelik haline getirmemiz gerekmektedir. Gelecek öğrencilerin sayısı kadar kalitesi de bizim temel gündemimizdir.” dedi.
“İstihdama duyarlı yeni programları artırmaya devam edeceğiz”
Özvar, “Önümüzdeki akademik yıl itibarıyla bu programlarda ders verecek hoca sayısına bağlı olarak istihdama duyarlı yeni programları artırmaya devam edeceğiz. Bunu yaparken istihdama duyarlılığı azalan programların da dönüştürülmesini sağlayacağız. Bir tür karne yoluyla diğerlerinin sistem dışına çıkmasını sağlayacağız. Bu proje daha birkaç yıl daha sürecek. Toplam programların ancak yüzde 10’unu dönüştürebildik. Bizim hedefimiz birkaç sene içerisinde toplamda üniversitelerimizin yüzde 25 programını yeni şartlara uygun hale getirmektir. Bu bütün üniversitelerimiz için geçerlidir. Bu konuda devlet vakıf ayrımı yapmadığımızı bilmenizi isterim. Kontenjanları şişmiş programların kontenjan azaltılması bu sene de devam edecektir." şeklinde konuştu.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar’a Niğde ziyaretinde Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan, Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. Arif Bilgin ve Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa eşlik etti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.