ÇİĞ SÜTE ZAM TEPKİ ÇEKTİ: "KEŞKE ZAM YAPMASALARDI!"
ÇİĞ SÜTE ZAM TEPKİ ÇEKTİ: "KEŞKE ZAM YAPMASALARDI!"
Süt Üreticisi Krizde! Çözüm Bekleyen Çiftçilerin Çağrısı: "Girdi Maliyetleri Düşürülsün"
Ulusal Süt Konseyi'nin 2025 itibarıyla çiğ süt fiyatını 17,15 TL’ye yükseltmesi üreticilerde büyük hayal kırıklığı yarattı. Süt üreticileri, fiyat artışının kendilerine fayda sağlamadığını, aksine yem, nakliye ve veteriner hizmetleri gibi girdi maliyetlerinin daha da artmasına neden olacağını belirtti.
ÜRETİCİNİN FERYADI: "BİZ ÜRETİYORUZ, BAŞKASI KAZANIYOR!"
Muş Varto’nun Güzelkent köyü muhtarı Veli Kaya, üreticinin süt üretmek istemediğini ve süt veren hayvanların bakılamadığı için kesime gönderildiğini söyledi. Kaya, üreticilerin piyasa fiyatlarının çok altında süt sattığını şu sözlerle anlattı: “Sütü 14 liraya satıyoruz, ama marketlerde en ucuz süt 45 TL. Biz üretiyoruz, fabrikalar ve mağazalar kazanıyor. Yem fiyatları her iki ayda bir yüzde 50 artıyor ama süte yalnızca yüzde 17 zam geliyor. Bu zam bizim için hiçbir şey ifade etmiyor.” Kaya, “Keşke bu zam hiç gündeme gelmeseydi. Yemciler ve nakliyeciler fiyatlarını şimdi yüzde 100 artıracak” diyerek, zammın yalnızca maliyetlerini artıracağını belirtti.
FABRİKALAR FİYAT KIRIYOR
CHP Tarım ve Ormancılık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, zammın kağıt üzerinde olduğunu, ancak çiftçinin bundan faydalanamayacağını belirtti: “Tavsiye edilen fiyat 17,15 TL ancak fabrikalar sütü şu an 11-13 TL arasında alıyor. Çiftçi, 17 liraya satamaz; satsa bile parasını şubat ayından önce alamaz.”Adem, iktidarın tarım politikalarını sert sözlerle eleştirdi: “Tarım Bakanı hayvan sayısının arttığını söylüyor ama ithal edilen hayvanlardan ve milyarlarca dolar harcandığından hiç bahsetmiyor. Tarıma gereken desteğin 600 milyar TL olması gerekirken 2025’te yalnızca 135 milyar destek verileceğini açıklıyor. Böyle giderse kendi ürünlerimizi ithal eden bir ülke olacağız.”
SÜT İNEKLERİ KESİME GİDİYOR
Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Mühendisi Mustafa Teke, hayvancılık sektörünün istikrarsız politikalar nedeniyle zarar gördüğünü belirtti. 17 yıldır hayvancılıkla uğraşan Teke, şu çarpıcı sözleri söyledi: “Hayvanlarımı büyüttüm, süt verecek hâle getirdim. Ancak veteriner çağırmak yerine çalışanıma ‘Hayır, hayvanı kesime gönder’ demek zorunda kalıyorum. Bu, benim tercihim değil. Bizi bu duruma getiren politikalar yüzünden yapıyorum.” Sanayicilerin zamlı fiyatları uygulamayacağından emin olduğunu ifade eden Teke, sütünü piyasa değerinin altında satmaya mecbur bırakıldığını vurguladı: “Sütümü 15 TL’ye sattığım firma, faturada ‘Süt kalite kontrolüne uymadığı için 1 TL iskonto uyguluyoruz’ notu düşüyor. Kendi ürettiğim sütü kötülemiş gibi gösteriyorlar. Ama bu sütü satabilmek için mecburen kabul ediyorum" diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.