ÇÖPE DÖKÜLEN LİMONUN KİLOSU 100 TL'YE YÜKSELDİ

GÜNDEM 05.07.2024 - 14:12, Güncelleme: 05.07.2024 - 16:43 5390+ kez okundu.
 

ÇÖPE DÖKÜLEN LİMONUN KİLOSU 100 TL'YE YÜKSELDİ

Limon Fiyatları Rekora Koşuyor! Altı Ayda 100 TL'ye Nasıl Ulaştı?
Altı ay önce çiftçilerin çöpe döktüğü limonun kilosu neredeyse 100 liraya yaklaştı. Uzmanlar, depolardaki limonların piyasaya sürülmesiyle fiyatların yükseldiğini belirtiyor. İşte limon fiyatlarının bu denli artmasının sebepleri ve geleceğe yönelik beklentiler. Geçen yıl limon fiyatları düşük alım fiyatları nedeniyle 30 kuruşa kadar gerilemişti. Satılamayan limonlar tarlalarda çürümeye terk edilmişti. Ancak şimdi marketlerde limonun kilosu 60-90 liraya satılıyor. Mersin Erdemli Ziraat Odası Genel Sekreteri Aydın Çiftçi, limonun merkezi Erdemli’de bile fiyatların 40 TL'yi bulduğunu söyledi. "DEPOYA KOYARSAM PARA ETMEZ DEDİLER LİMON AĞAÇTA KALDI' Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Geçen yıl verim çok iyiydi, fiyat düştü. Hasat döneminde limonun kilosu 30 kuruşa kadar geriledi, satılamadı. 'Depoya koyarsam para etmez' dediler, limon ağaçta kaldı. Depoya limon az girdi, sonra da fiyatlar yükseldi. Bu yıl rekolte düşük, fiyatlar uçtu.” dedi. İBB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın resmi sitesinde limon fiyatlarının 30-65 TL arasında değiştiği belirtiliyor. Hatay Arsuz Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Nal ise, “15 gün önce limonu 4 liradan verdim. Nakliye ve işçilik maliyetleri fiyatları artırıyor.” dedi. "45 GÜN İÇİNDE TAZE LİMON HASADI FİYATI DENGELER" TÜİK verilerine göre, turunçgil meyvelerinde limon üretiminde %16,2 oranında bir düşüş öngörülüyor. Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, “Geçen yıl dalda kalan limon, bu yıl fiyatıyla haber oldu. 45 gün içinde taze limon hasadı yapılacak, fiyatlar dengelenecek. Yeter ki çiftçinin emeğiyle oynanmasın.” ifadelerini kullandı. Adana’da çiftçilik yapan Sefa Geylani, geçen yıl ürünlerini satamadığı için 300 dönüm limon ağacını söktüğünü söyledi. “Bu sene fiyatlar iyi olacak gibi. Ancak ağaçlar yorgun ve verim düşük. Nakliye, işçilik, depo masrafları arttı.” dedi. "ÇİFTÇİNİN EMEĞİ İLE OYNANMAMALI" Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yüksek limon fiyatlarının taze limon hasadıyla dengeleneceğini belirtti. “45 gün içinde taze limon hasadı yapılacak, ülkemize ve ihracata yetecek. Fiyatlar dengelenecek. Çiftçinin emeğiyle oynanmamalı.” dedi. Limon fiyatlarındaki artış, üretim, depolama ve iklim koşulları gibi birçok faktörden kaynaklanıyor. Ancak üreticiler, taze limon hasadıyla piyasanın dengeleneceğini umut ediyor.
Limon Fiyatları Rekora Koşuyor! Altı Ayda 100 TL'ye Nasıl Ulaştı?

Altı ay önce çiftçilerin çöpe döktüğü limonun kilosu neredeyse 100 liraya yaklaştı. Uzmanlar, depolardaki limonların piyasaya sürülmesiyle fiyatların yükseldiğini belirtiyor. İşte limon fiyatlarının bu denli artmasının sebepleri ve geleceğe yönelik beklentiler. Geçen yıl limon fiyatları düşük alım fiyatları nedeniyle 30 kuruşa kadar gerilemişti. Satılamayan limonlar tarlalarda çürümeye terk edilmişti. Ancak şimdi marketlerde limonun kilosu 60-90 liraya satılıyor. Mersin Erdemli Ziraat Odası Genel Sekreteri Aydın Çiftçi, limonun merkezi Erdemli’de bile fiyatların 40 TL'yi bulduğunu söyledi.


"DEPOYA KOYARSAM PARA ETMEZ DEDİLER LİMON AĞAÇTA KALDI'

Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Geçen yıl verim çok iyiydi, fiyat düştü. Hasat döneminde limonun kilosu 30 kuruşa kadar geriledi, satılamadı. 'Depoya koyarsam para etmez' dediler, limon ağaçta kaldı. Depoya limon az girdi, sonra da fiyatlar yükseldi. Bu yıl rekolte düşük, fiyatlar uçtu.” dedi. İBB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın resmi sitesinde limon fiyatlarının 30-65 TL arasında değiştiği belirtiliyor. Hatay Arsuz Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Nal ise, “15 gün önce limonu 4 liradan verdim. Nakliye ve işçilik maliyetleri fiyatları artırıyor.” dedi.

"45 GÜN İÇİNDE TAZE LİMON HASADI FİYATI DENGELER"

TÜİK verilerine göre, turunçgil meyvelerinde limon üretiminde %16,2 oranında bir düşüş öngörülüyor. Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, “Geçen yıl dalda kalan limon, bu yıl fiyatıyla haber oldu. 45 gün içinde taze limon hasadı yapılacak, fiyatlar dengelenecek. Yeter ki çiftçinin emeğiyle oynanmasın.” ifadelerini kullandı. Adana’da çiftçilik yapan Sefa Geylani, geçen yıl ürünlerini satamadığı için 300 dönüm limon ağacını söktüğünü söyledi. “Bu sene fiyatlar iyi olacak gibi. Ancak ağaçlar yorgun ve verim düşük. Nakliye, işçilik, depo masrafları arttı.” dedi.

"ÇİFTÇİNİN EMEĞİ İLE OYNANMAMALI"

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yüksek limon fiyatlarının taze limon hasadıyla dengeleneceğini belirtti. “45 gün içinde taze limon hasadı yapılacak, ülkemize ve ihracata yetecek. Fiyatlar dengelenecek. Çiftçinin emeğiyle oynanmamalı.” dedi. Limon fiyatlarındaki artış, üretim, depolama ve iklim koşulları gibi birçok faktörden kaynaklanıyor. Ancak üreticiler, taze limon hasadıyla piyasanın dengeleneceğini umut ediyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.