“Dünya Mimarlık Günü, 124 Ülkede 1 Milyondan Fazla Mimar Tarafından Kutlanacak”

GÜNDEM 07.10.2024 - 16:35, Güncelleme: 07.10.2024 - 16:35 3373 kez okundu.
 

“Dünya Mimarlık Günü, 124 Ülkede 1 Milyondan Fazla Mimar Tarafından Kutlanacak”

TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi’nden Çağrı: “Sürdürülebilir Gelecek İçin Şimdi Harekete Geçmeliyiz!”
"DAHA YAŞANABİLİR KENTLER İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM" TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi, her yıl kutlanan Dünya Mimarlık Günü’nü, Ekim ayı boyunca gerçekleştireceği “Mimarlık Haftası Etkinlikleri” ile taçlandıracağını duyurdu. Kurucu üyesi olduğu Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından belirlenen bu yılki tema, “Katılımcı Kentsel Tasarımda Gelecek Nesli Güçlendirmek” olarak belirlendi. KENTLERİN GELECEĞİNE ODAKLANMA Dünya Mimarlık Günü, 7 Ekim 2024 tarihinde Birleşmiş Milletler Habitat Günü ile eşzamanlı olarak kutlanıyor. Bu yıl, mimarlık mesleğinin ve şehirlerin geleceği üzerinde durulacak. UIA'nın belirlediği tema ile, mesleğe yeni başlayan mimarların sürdürülebilir bir gelecek için katılımlarının artırılması hedefleniyor. Adana Şubesi, bu etkinlikler aracılığıyla mimarlık alanındaki sorunları gündeme getirmeyi ve toplumda farkındalık oluşturmayı amaçlıyor. KONTROLSÜZ YAPIŞTIRMA SORUNU Son yıllarda yaşanan hızlı ve yoğun yapılaşma, iklim değişikliği, göç ve salgınlar kentlerin sürdürülebilirliğini tehdit ediyor. Kontrolsüz yapılaşma, sosyal, ekonomik ve siyasal krizlere yol açarken; toplumsal eşitsizlik ve yoksulluk gibi sorunları derinleştiriyor. Mimarlar Odası, bu duruma dikkat çekerek, mimarların, kentlilerin ve toplulukların katılımını artırmayı amaçlıyor. SÜRDÜRÜLEBİLİR POLİTİKALAR ZORUNLU Dünyanın doğal değerlerini hızla yitirmesi, yapılaşmanın getirdiği tahribatların önlenmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Mimarlar Odası, tarihi ve kültürel değerlerin korunarak geleceğe taşınması gerektiğini vurguluyor. Uzun vadeli çevre politikaları oluşturulması ve kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanılması konusunda ortak bir sorumluluk bulunduğu ifade ediliyor. KAMU YARARI İÇİN İVEDİ ADIMLAR ATILMALI Kentlerin, çevre karşıtı yatırımlar ve plan kararları ile karşı karşıya kaldığı günümüzde, kamu yararının gözetilmesi gerektiği belirtiliyor. Kamu politikalarının her düzeyinde, uluslararası anlaşmaların esas aldığı duyarlılıkların yer alması büyük önem taşıyor. Mimarlar ve meslek kuruluşları, toplumsal sorumluluklarını yerine getirerek sürdürülebilir ve yaşanabilir bir geleceğin güvencesi olmalıdır. EŞİTLİK TEMELİNDE BİR GELECEK DİLEĞİ Mimarlar Odası, Dünya Mimarlık Günü vesilesiyle, eşitliğe dayalı, insan haklarına saygılı bir gelecek için mücadele etme çağrısında bulundu. Temel insan hak ve özgürlüklerinin kısıtlanmadığı, sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam ortamı yaratma hedefiyle, meslektaşlarını ve toplumu bu anlamlı günde kutlamaya davet ediyor. TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi, bu etkinlikler aracılığıyla mimarlık mesleğinin önemini vurgulayarak, toplumun daha yaşanabilir kentler inşa etmesine katkıda bulunmayı hedefliyor.
TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi’nden Çağrı: “Sürdürülebilir Gelecek İçin Şimdi Harekete Geçmeliyiz!”

"DAHA YAŞANABİLİR KENTLER İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM"

TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi, her yıl kutlanan Dünya Mimarlık Günü’nü, Ekim ayı boyunca gerçekleştireceği “Mimarlık Haftası Etkinlikleri” ile taçlandıracağını duyurdu. Kurucu üyesi olduğu Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından belirlenen bu yılki tema, “Katılımcı Kentsel Tasarımda Gelecek Nesli Güçlendirmek” olarak belirlendi.

KENTLERİN GELECEĞİNE ODAKLANMA

Dünya Mimarlık Günü, 7 Ekim 2024 tarihinde Birleşmiş Milletler Habitat Günü ile eşzamanlı olarak kutlanıyor. Bu yıl, mimarlık mesleğinin ve şehirlerin geleceği üzerinde durulacak. UIA'nın belirlediği tema ile, mesleğe yeni başlayan mimarların sürdürülebilir bir gelecek için katılımlarının artırılması hedefleniyor. Adana Şubesi, bu etkinlikler aracılığıyla mimarlık alanındaki sorunları gündeme getirmeyi ve toplumda farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

KONTROLSÜZ YAPIŞTIRMA SORUNU

Son yıllarda yaşanan hızlı ve yoğun yapılaşma, iklim değişikliği, göç ve salgınlar kentlerin sürdürülebilirliğini tehdit ediyor. Kontrolsüz yapılaşma, sosyal, ekonomik ve siyasal krizlere yol açarken; toplumsal eşitsizlik ve yoksulluk gibi sorunları derinleştiriyor. Mimarlar Odası, bu duruma dikkat çekerek, mimarların, kentlilerin ve toplulukların katılımını artırmayı amaçlıyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR POLİTİKALAR ZORUNLU

Dünyanın doğal değerlerini hızla yitirmesi, yapılaşmanın getirdiği tahribatların önlenmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Mimarlar Odası, tarihi ve kültürel değerlerin korunarak geleceğe taşınması gerektiğini vurguluyor. Uzun vadeli çevre politikaları oluşturulması ve kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanılması konusunda ortak bir sorumluluk bulunduğu ifade ediliyor.

KAMU YARARI İÇİN İVEDİ ADIMLAR ATILMALI

Kentlerin, çevre karşıtı yatırımlar ve plan kararları ile karşı karşıya kaldığı günümüzde, kamu yararının gözetilmesi gerektiği belirtiliyor. Kamu politikalarının her düzeyinde, uluslararası anlaşmaların esas aldığı duyarlılıkların yer alması büyük önem taşıyor. Mimarlar ve meslek kuruluşları, toplumsal sorumluluklarını yerine getirerek sürdürülebilir ve yaşanabilir bir geleceğin güvencesi olmalıdır.

EŞİTLİK TEMELİNDE BİR GELECEK DİLEĞİ

Mimarlar Odası, Dünya Mimarlık Günü vesilesiyle, eşitliğe dayalı, insan haklarına saygılı bir gelecek için mücadele etme çağrısında bulundu. Temel insan hak ve özgürlüklerinin kısıtlanmadığı, sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam ortamı yaratma hedefiyle, meslektaşlarını ve toplumu bu anlamlı günde kutlamaya davet ediyor.
TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi, bu etkinlikler aracılığıyla mimarlık mesleğinin önemini vurgulayarak, toplumun daha yaşanabilir kentler inşa etmesine katkıda bulunmayı hedefliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.