Gürer: “Dikilen fidanların gelişip gelişmediği takip edilmeli”

GÜNDEM 19.10.2024 - 09:19, Güncelleme: 19.10.2024 - 09:19 3409+ kez okundu.
 

Gürer: “Dikilen fidanların gelişip gelişmediği takip edilmeli”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'deki ormanlık alanlar ve ağaçlandırma çalışmaları hakkında soru önergesini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yanıtladı.
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde ilindeki orman varlığı ve ağaçlandırma çalışmaları ile ilgili önemli sorular içeren bir önerge sundu. Gürer, Bereket Ormanı'ndan, erozyonla mücadeleye kadar çeşitli konuları gündeme getirdi. GÜRER’İN SORU ÖNERGESİ Gürer’in Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yönelttiği sorular şu şekildedir: “2015 yılında Niğde ilinde oluşturulan Bereket Ormanı ağaç varlığı sayısı nedir? Ağaçlarda beklenen gelişme sağlanmış mıdır? Süreç içinde bölgede kuruyan ağaçlar için yeniden dikim sağlanmış mıdır? Niğde ilinde son beş yılda dikilen ağaç sayısı ve türüne göre dağılım nedir? Erozyonla mücadele kapsamında yapılan çalışmalarda il genelinde ağaçlandırılan alan ne kadardır? Niğde ilinde son on yılda orman alanı kapsamında olup orman alanı kapsamı dışına çıkarılan arazi miktarı ne kadardır? Niğde'de orman alanlarında mevcut olan ağaç türleri hangileridir? Orman içi boşaltılan köyler ile orman oluşumu nedeni ile hayvancılık izni verilmeyen köy arazi miktarı nedir?” TARIM VE ORMAN BAKANI İBRAHİM YUMAKLI’NIN CEVABI Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta şu bilgileri paylaştı: “Niğde ilinde oluşturulan Bereket Ormanı'nın ağaç varlığı sayısı 12.800 adettir. Proje sahasının iklim ve toprak özellikleri doğrultusunda başarı sağlanmış olup, süreç içerisinde kuruyan fidanların yerine tamamlama dikimleri yapılmaktadır. Niğde ilinde erozyonla mücadele kapsamında toplam 3.523 hektar alanda tesis ve 6.407 hektar alanda bakım çalışması yapılmıştır. Son beş yılda 2 milyon 914 bin adet fidan toprakla buluşturulmuş olup bu fidanlar; sedir, karaçam, ardıç, kızılçam, zerdali, mahlep, akasya, meşe, badem, lavanta, iğde, alıç ve ahlat gibi muhtelif türlerden oluşmaktadır. Niğde ili orman alanlarında orman amenajman planına göre mevcut ağaç türleri; kızılçam, karaçam, göknar, sedir, ardıç, meşe ve bademdir.” Bakan Yumaklı, orman içi boşaltılan köy bulunmadığını da vurguladı. “FİDANLARLA İLGİLİ SOMUT VERİLER SUNULMALI” CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Erozyonla mücadele kapsamında yapılan çalışmalar önemli, ancak bu çalışmaların yeterliliği ve etkinliği sorgulanmalıdır. Son beş yılda 2 milyon 914 bin fidanın toprakla buluşturulmuş olması, elbette sevindirici; fakat bu fidanların sağlıklı bir şekilde gelişip gelişmediği ve bölgedeki ağaç sayısının artıp artmadığı konusunda somut verilerin sunulması gerekmektedir.” dedi.  
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'deki ormanlık alanlar ve ağaçlandırma çalışmaları hakkında soru önergesini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yanıtladı.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde ilindeki orman varlığı ve ağaçlandırma çalışmaları ile ilgili önemli sorular içeren bir önerge sundu. Gürer, Bereket Ormanı'ndan, erozyonla mücadeleye kadar çeşitli konuları gündeme getirdi.

GÜRER’İN SORU ÖNERGESİ

Gürer’in Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yönelttiği sorular şu şekildedir:

“2015 yılında Niğde ilinde oluşturulan Bereket Ormanı ağaç varlığı sayısı nedir?

Ağaçlarda beklenen gelişme sağlanmış mıdır? Süreç içinde bölgede kuruyan ağaçlar için yeniden dikim sağlanmış mıdır?

Niğde ilinde son beş yılda dikilen ağaç sayısı ve türüne göre dağılım nedir? Erozyonla mücadele kapsamında yapılan çalışmalarda il genelinde ağaçlandırılan alan ne kadardır?

Niğde ilinde son on yılda orman alanı kapsamında olup orman alanı kapsamı dışına çıkarılan arazi miktarı ne kadardır? Niğde'de orman alanlarında mevcut olan ağaç türleri hangileridir?

Orman içi boşaltılan köyler ile orman oluşumu nedeni ile hayvancılık izni verilmeyen köy arazi miktarı nedir?”

TARIM VE ORMAN BAKANI İBRAHİM YUMAKLI’NIN CEVABI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta şu bilgileri paylaştı:

“Niğde ilinde oluşturulan Bereket Ormanı'nın ağaç varlığı sayısı 12.800 adettir. Proje sahasının iklim ve toprak özellikleri doğrultusunda başarı sağlanmış olup, süreç içerisinde kuruyan fidanların yerine tamamlama dikimleri yapılmaktadır. Niğde ilinde erozyonla mücadele kapsamında toplam 3.523 hektar alanda tesis ve 6.407 hektar alanda bakım çalışması yapılmıştır. Son beş yılda 2 milyon 914 bin adet fidan toprakla buluşturulmuş olup bu fidanlar; sedir, karaçam, ardıç, kızılçam, zerdali, mahlep, akasya, meşe, badem, lavanta, iğde, alıç ve ahlat gibi muhtelif türlerden oluşmaktadır. Niğde ili orman alanlarında orman amenajman planına göre mevcut ağaç türleri; kızılçam, karaçam, göknar, sedir, ardıç, meşe ve bademdir.”

Bakan Yumaklı, orman içi boşaltılan köy bulunmadığını da vurguladı.

“FİDANLARLA İLGİLİ SOMUT VERİLER SUNULMALI”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Erozyonla mücadele kapsamında yapılan çalışmalar önemli, ancak bu çalışmaların yeterliliği ve etkinliği sorgulanmalıdır. Son beş yılda 2 milyon 914 bin fidanın toprakla buluşturulmuş olması, elbette sevindirici; fakat bu fidanların sağlıklı bir şekilde gelişip gelişmediği ve bölgedeki ağaç sayısının artıp artmadığı konusunda somut verilerin sunulması gerekmektedir.” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.