HDP’Lİ PEKÖZ: OKUL DUVARLARI NE KADAR GÜVENLİ

SİYASET 10.03.2021 - 22:23, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 1605+ kez okundu.
 

HDP’Lİ PEKÖZ: OKUL DUVARLARI NE KADAR GÜVENLİ

HDP Adana milletvekili Kemal Peköz, geçtiğimiz gün merkez Seyhan ilçesinde bir ilköğretim okulunun bahçe duvarının yıkılması sonucu hayatını kaybeden 12 yaşındaki 5. sınıf öğrencisi Perihan Tutak ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlamasıyla ilgili soru önergesi verdi.
Peköz, şunları sordu. Konu ile ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Pandemi nedeni ile aylarca kapalı olan bahsi geçen okulun duvarı neden yenilenmemiştir? MEB bütçesinin çoğunun zorunlu harcamalara ayrılması nedeni ile okullarda yapılması gereken tadilat/yenileme çalışmalarına bütçe ayrılmadığı iddiası doğru mudur? Özellikle yoksul mahallelerdeki okulların daha bakımsız, güvensiz olduğu iddiası doğru mudur? Pandemi nedeni ile temizlik, hijyen koşullarının yanı sıra çocuklara güvenli fiziksel ortamların yaratılması da birincil göreviniz değil midir? Adana’daki okulların fiziksel koşulları nedir? Bu konuda fizibilite çalışması var mıdır? Okul binalarının deprem dayanıklılığı ve fiziksel koşullarının güvenli olup olmadığı Bakanlığınızca hangi sıklıkla denetlenmektedir? Okul bahçe duvarlarının usulüne uygun standartlarda olup olmadığı denetlenmekte midir?     2 Mart 2021 Salı günü yaşanan olayda 12 yaşındaki Perihan Tutak, arkadaşlarını ve öğretmenlerini görmek için geçen yıl mezun olduğu Seyhan ilçesi Meydan Mahallesi’ndeki Yeşilyuva İlkokulu’na gitmiş, burada kardeşleri ve arkadaşlarıyla oyun oynarken üzerine bahçe duvarı yıkılmıştı. Tutak, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından sevk edildiği Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetmişti. Olayını ardından baba Cuma Tutak, “Olayda ihmal var. O duvar 50-60 senelik bir duvar. Zaten uzun zamandır yan yatmış. Şikâyette bulundum” demişti.  
HDP Adana milletvekili Kemal Peköz, geçtiğimiz gün merkez Seyhan ilçesinde bir ilköğretim okulunun bahçe duvarının yıkılması sonucu hayatını kaybeden 12 yaşındaki 5. sınıf öğrencisi Perihan Tutak ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlamasıyla ilgili soru önergesi verdi.

Peköz, şunları sordu.

  1. Konu ile ilgili soruşturma başlatılmış mıdır?
  2. Pandemi nedeni ile aylarca kapalı olan bahsi geçen okulun duvarı neden yenilenmemiştir?
  3. MEB bütçesinin çoğunun zorunlu harcamalara ayrılması nedeni ile okullarda yapılması gereken tadilat/yenileme çalışmalarına bütçe ayrılmadığı iddiası doğru mudur?
  4. Özellikle yoksul mahallelerdeki okulların daha bakımsız, güvensiz olduğu iddiası doğru mudur?
  5. Pandemi nedeni ile temizlik, hijyen koşullarının yanı sıra çocuklara güvenli fiziksel ortamların yaratılması da birincil göreviniz değil midir?
  6. Adana’daki okulların fiziksel koşulları nedir? Bu konuda fizibilite çalışması var mıdır?
  7. Okul binalarının deprem dayanıklılığı ve fiziksel koşullarının güvenli olup olmadığı Bakanlığınızca hangi sıklıkla denetlenmektedir?
  8. Okul bahçe duvarlarının usulüne uygun standartlarda olup olmadığı denetlenmekte midir?

 

 

2 Mart 2021 Salı günü yaşanan olayda 12 yaşındaki Perihan Tutak, arkadaşlarını ve öğretmenlerini görmek için geçen yıl mezun olduğu Seyhan ilçesi Meydan Mahallesi’ndeki Yeşilyuva İlkokulu’na gitmiş, burada kardeşleri ve arkadaşlarıyla oyun oynarken üzerine bahçe duvarı yıkılmıştı. Tutak, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından sevk edildiği Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetmişti. Olayını ardından baba Cuma Tutak, “Olayda ihmal var. O duvar 50-60 senelik bir duvar. Zaten uzun zamandır yan yatmış. Şikâyette bulundum” demişti.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.