"HEMŞİRELER STRES VE TÜKENMİŞLİK SENDROMU YAŞIYOR

GÜNDEM 12.05.2021 - 13:35, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 3089+ kez okundu.
 

"HEMŞİRELER STRES VE TÜKENMİŞLİK SENDROMU YAŞIYOR

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selma Doğan, bir yılı aşkın süredir tüm dünyayı etkisi altına alan Covid 19 pandemisinin bütün sektörleri etkilemekle birlikte en fazla sağlık hizmetlerinin yükünü arttırdığını söyledi.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Yönetici Yardımcısı Fatma Kartaloğlu Agay ise, ABD’deki bir araştırma pandemi sürecinde en ön safhalarda yer alan hemşirelerin iş yoğunluğundan bunaldığını, ülkedeki sağlık çalışanlarının yüzde 93'ünün stres yaşadığını ve yüzde 76'sının yorgunluk ve tükenmişlik htiğini bildirdiğini açıkladı.  Doğan ve Agay, 12 Mayıs Hemşireler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada Covid-19 pandemisinde hemşireliğin önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Doğan, pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının büyük bir özveriyle bugüne kadar çalışmalarını sürdürdüklerine dikkat çekerek, toplumun sağlığının korunması, geliştirilmesi ve sağlık hizmetlerinin yerine getirilmesinde yaşamsal bir rolü olan hemşirelerin ön saflarda kendileri ve yakınlarının sağlığını riske ederek, yoğun bir çalışma temposu içinde büyük bir özveri ile 24 saat kesintisiz hizmet verdiklerini aktardı.  Prof. Dr. Selma Doğan, şunları söyledi: “Hemşireler Covid-19 ile mücadelede aile sağlığı merkezleri, okullar, iş yerleri, huzurevleri gibi kurumlarda her yaş grubundan bireylere koruyucu hizmetler kapsamında, Covid 19 ve korunmaya yönelik toplum eğitimleri, sürveyans çalışmaları, aşılama, sanitasyon ve sosyal izolasyon uygulamaları, ev ziyaretleri, evde bakım hizmetleri verdikleri gibi  hastanelerde  hastalarının servis ve yoğun bakım ünitelerinde temel ve ileri düzey tedavi ve bakımlarını kesintisiz olarak yerine getirmektedirler.”   Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Yönetici Yardımcısı Fatma Kartaloğlu Agay ise pandemi sürecinde en ön safhalarda yer alan hemşirelerin önemli sorunlarla karşı karşıya geldiklerini söyledi. Agay, bu süreçte acil servis hemşireliği, yoğun bakım hemşireliği, enfeksiyon kontrol hemşireliği, iş yeri hemşireliği, servis hemşireliği gibi branşlaşmış hemşirelik alanlarının öneminin anlaşıldığını kaydetti. Agay, şöyle devam etti: “Pandemi sürecinde hemşireler kişisel koruyucu ekipman kullanımından izolasyon uygulamasına, el hijyeni uygulamalarından hijyen kurallarına kadar birçok önlem standardının uygulanmasında hemşireler hem rol model hem de eğitici olarak görev aldı. Hayat kurtarmanın yanında, insancıl olma, bakım verici olma, şefkatli olma gibi rollerin de verildiği hemşirelik alanında tükenmişlik çok daha sık ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Bu noktada kurumların tükenmişlik ve yetersizlik duygularını önleyici stratejiler geliştirmesi sağlık bakımının devamlılığının sağlanması ve hemşire açığının engellenmesi açsından hayatidir. Hemşirelerin ikincil travmalardan korunması, çalışma alanlarında iş yükü planlamalarının uygun yapılması, rol karmaşalarını engelleyici önlemler alınması ve iyi uygulama örneklerinin takdir görmesi hemşirelerin psikolojik olarak etkilenmesini engellemede fayda sağlayacaktır.”
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selma Doğan, bir yılı aşkın süredir tüm dünyayı etkisi altına alan Covid 19 pandemisinin bütün sektörleri etkilemekle birlikte en fazla sağlık hizmetlerinin yükünü arttırdığını söyledi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Yönetici Yardımcısı Fatma Kartaloğlu Agay ise, ABD’deki bir araştırma pandemi sürecinde en ön safhalarda yer alan hemşirelerin iş yoğunluğundan bunaldığını, ülkedeki sağlık çalışanlarının yüzde 93'ünün stres yaşadığını ve yüzde 76'sının yorgunluk ve tükenmişlik htiğini bildirdiğini açıkladı. 

Doğan ve Agay, 12 Mayıs Hemşireler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada Covid-19 pandemisinde hemşireliğin önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Doğan, pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının büyük bir özveriyle bugüne kadar çalışmalarını sürdürdüklerine dikkat çekerek, toplumun sağlığının korunması, geliştirilmesi ve sağlık hizmetlerinin yerine getirilmesinde yaşamsal bir rolü olan hemşirelerin ön saflarda kendileri ve yakınlarının sağlığını riske ederek, yoğun bir çalışma temposu içinde büyük bir özveri ile 24 saat kesintisiz hizmet verdiklerini aktardı. 
Prof. Dr. Selma Doğan, şunları söyledi: “Hemşireler Covid-19 ile mücadelede aile sağlığı merkezleri, okullar, iş yerleri, huzurevleri gibi kurumlarda her yaş grubundan bireylere koruyucu hizmetler kapsamında, Covid 19 ve korunmaya yönelik toplum eğitimleri, sürveyans çalışmaları, aşılama, sanitasyon ve sosyal izolasyon uygulamaları, ev ziyaretleri, evde bakım hizmetleri verdikleri gibi  hastanelerde  hastalarının servis ve yoğun bakım ünitelerinde temel ve ileri düzey tedavi ve bakımlarını kesintisiz olarak yerine getirmektedirler.”  
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Yönetici Yardımcısı Fatma Kartaloğlu Agay ise pandemi sürecinde en ön safhalarda yer alan hemşirelerin önemli sorunlarla karşı karşıya geldiklerini söyledi. Agay, bu süreçte acil servis hemşireliği, yoğun bakım hemşireliği, enfeksiyon kontrol hemşireliği, iş yeri hemşireliği, servis hemşireliği gibi branşlaşmış hemşirelik alanlarının öneminin anlaşıldığını kaydetti.
Agay, şöyle devam etti: “Pandemi sürecinde hemşireler kişisel koruyucu ekipman kullanımından izolasyon uygulamasına, el hijyeni uygulamalarından hijyen kurallarına kadar birçok önlem standardının uygulanmasında hemşireler hem rol model hem de eğitici olarak görev aldı. Hayat kurtarmanın yanında, insancıl olma, bakım verici olma, şefkatli olma gibi rollerin de verildiği hemşirelik alanında tükenmişlik çok daha sık ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Bu noktada kurumların tükenmişlik ve yetersizlik duygularını önleyici stratejiler geliştirmesi sağlık bakımının devamlılığının sağlanması ve hemşire açığının engellenmesi açsından hayatidir. Hemşirelerin ikincil travmalardan korunması, çalışma alanlarında iş yükü planlamalarının uygun yapılması, rol karmaşalarını engelleyici önlemler alınması ve iyi uygulama örneklerinin takdir görmesi hemşirelerin psikolojik olarak etkilenmesini engellemede fayda sağlayacaktır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.