Kaya, Geleneksel ve modern sanatın merkezi
Kaya, Geleneksel ve modern sanatın merkezi
Hobi olarak başladığı ebru ve Quilling sanatında ürettiklerini Türkiyenin her yerine satıyor.
Her şeyin 5 yıl önce sosyal paylaşım sitesinde paylaşılan bir lale ebrusuyla başladığını söyleyen Ebru ve Quilling sanatçısı Elif Ayşe Kaya, hobi olarak başladığı bu sanat dallarında şimdi öğrencilerine eğitim veriyor.
Kişisel Gelişim Uzmanı ve sertifikalı Yaşam Koçu, Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan Kaya, 5 yıl önce kaybettiği annesinin acısını hafifletebilmek için kendisine bir hobi ararken, birden bire hobileri oluvermiş çıkmış. Ülkemizde Kağıt Kıvırma Sanatı olarak bilinen Quilling’in yanı sıra tango dansı ile yağlı boya ve soft pastel resim yapmaya da merak saran Kaya, Ebru üstadı Yılmaz Eneş’in nakşettiği lale ebrusundan çok etkilenmiş. “Annemi kaybetmek beni çok üzmüştü” diyerek duygularını dile getiren Kaya, “Adeta boşlukta gibiydim. Lale ebrusu beni çok büyülemişti. O zamana kadar hiç eğitimini almadığım bu sanata karşı ilgi duymaya başladım. Adana’da, halk eğitim merkezlerine giderek eğitimini aldım. Asıl ebru toprak boyası ile yapıldığından, halk eğitim merkezlerinde tercih edilen sentetik boyalarla yapılan ebru beni tatmin etmemişti. Ebru eşittir boya ayarıdır. İstanbul’da, bu işin merkezi Yılmaz Eneş’in atölyesinde de çok şey öğrendim, tecrübe edindim. Ebruda özel tasarıma önem veriyorum. Çalışmalarımda Firdevs Çalkanoğlu’ndan da etkilendiğim olmuştur. 3 yıldır da öğrendiklerimi meraklılarına öğretiyorum.” diye konuştu.
KAĞIT TELKARİ VEYA QUILLING’DE DE USTA
Ebrunun kendi içinde kurallarının olmasına rağmen, Quilling’in tamamen serbest çalışıldığını ifade eden Elif Ayşe Kaya, “Ebru geleneksel, Quilling modern sanat. Kağıt Telkari yapımında sabrın yanı sıra hayal gücü ve yaratıcılık ön plana çıkıyor.” dedi.
Bir dönem sanat danışmanlığını yaptığı firmanın yurt dışı gezileri esnasında bir sergide Quilling’i gören Kaya, ‘bunu ben de yapabilirim’ diyerek işe koyulmuş. Eğitimini de Almanya’da alan Kaya, gerekli tüm malzemeleri de Almanya’dan almış. Quilling'in, ince kağıt şeritlerin bir iğne etrafında dolanarak hazırlanan şekillerin birleştirilerek oluşturulduğu güzel bir el sanatı olduğunu söyleyen Elif Ayşe Kaya, bu sanatta kağıdın kullanılmaya başlanılmasının 15'inci yüzyıl olduğu sanıldığı bilgisini de verdi.
Yurt içi ve yurt dışında da bir çok sergiye katılan Kaya, “9. Erguvan Sergisi, Osmanlıdan Yansımalar, 2. Yöresel Ürünler Sempozyumu ve Uluslararası Kültür / Sanat Etkinlikleri, Gürcistan’da düzenlenen II. Uluslararası Türk kültür ve Sanatlarını Tanıtma Çalıştayı, 2. Dünya Ebru Günü Etkinlikleri, Geleneksel Sanatlar Tasarım Yarışması’nda eserlerim sergilenmeye layık görülerek etkinlik kataloglarında yayınlandı.” dedi.
Kaya’nın eserleri internet üzerindenTürkiye’nin her yerinden alıcı bulurken, Ebru ve Kağıt Telkari sanatını öğrenmek isteyen sanatseverler, İnstagram ve Facebook’tan Elif Kaya’ya ulaşıp tecrübelerinden faydalanabilir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.