BORSA’YI HANTALLIKTAN KURTARACAĞIZ
BORSA’YI HANTALLIKTAN KURTARACAĞIZ
Adana Ticaret Borsası Başkan adayı iş adamı Ali Can Yamanyılmaz:
İHRACATÇI OLMANIN AVANTAJINI KULLANACAĞIM
İşadamı Ali Can Yamanyılmaz, ihracatçı olmanın avantajlarını kullanarak Adana’da tarım ekonomisini canlandırmayı ve yeni projelerle şehrin önünü açmayı hedeflediğini söyledi.
YÖNETİMDE ŞEFFAFLIK ESAS OLACAK
Adana Ticaret Borsası’nın hantal yapısından kurtulması gerektiğini anlatan Yamanyılmaz, yönetiminde şeffalıktan yana olduğunu kaydetti. Yamanyılmaz, 1200 üyeye sahip Ticaret Borsa’sında şimdiki yönetimin içinden de oy alacağını anlatarak, hedeflerini anlattığı üyelerin ilgisini gördüğüne dikkat çekti.
DENİZ VE BEREKETLİ TOPRAKLAR
Bir yanda deniz diğer yanda en iyi ve ilk ürünler üretilen topraklarla Adana’nın her açıdan zengin olduğunu hatırlatan Yamanyılmaz, bu potansiyeli iyi kullanarak şehri daha ilerilere taşımanın mümkün olduğunu dile getirdi.
AB FONLARIYLA KURUTMA VE SOĞUTMA TESİSLERİ
Tarla balıkçılığı, Gıda organize sanayi bölgesi, sebze ve meyveler için soğuk hava depoları ile kurutma tesisleri gibi projeleri hayata geçirmek istediklerini ifade eden Yamanyılmaz, projelerin bir kısmının Avrupa Birliği fonlarıyla hazır hale gelebileceğini vurguladı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Sektör Konseyi Üyesi ve Akdeniz İhracatçılar Birliği Su ve Hayvansal Mamuller Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, Adana Ticaret Borsası başkanlığı için şimdiki başkan Şahin Bilgiç ile yarışacak.
Yamanyılmaz, iş adamı Bülent Yamaç ile birlikte EGEMEN Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hakan Denizli’yi ziyaret etti. Yamanyılmaz, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’de tarım ekonomisinin başkentinin Adana olduğunu belirterek, “Allah’ın bahşettiği klimatik özellikten dolayı mısırdan yer fıstığına narenciyeden karpuza, soğandan patatese, meyvesinden sebzesine her ürünün ilk yetiştiği yer Adana” dedi. Ürünlerin erken yetişmesinin önemli bir avantaj olduğuna dikkat çeken Yamanyılmaz, borsanın en büyük gelir kalemini narenciye ile yaş sebze ve meyvenin oluşturduğunu anlattı.
“SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN ÇALIŞMADILAR”
Adana’da her yıl üretilen binlerce ton portakal ve karpuzun para etmeyip çöpe gittiğini hatırlatan Yamanyılmaz, Borsa yönetimine “Adamlar hiç kendilerinde sorumluluk hmiyor. Yeğenini, gelinini akrabasını işe alıyor. 26 kişilik kadroyu 54’e çıkarıyor, ona-buna rant sağlıyor. Çifte lüks araçlarla geziyorlar. O makam ve mevki üreticinin, çiftçinin sorunlarını çözmek için ancak hiçbir şey sunmuyorlar.” diye konuştu.
“ÜRETEN İNSANLAR İSTİYORUZ”
“Adana’ya Türkiye’nin en büyük borsasını yapıyoruz” diyenlerin 180 günde bitireceklerini söyledikleri tesisi uzaktıkça uzattıklarını, bu sayede müteahhitle taşeron firmaları zengin ettiklerini kaydeden Yamanyılmaz, şöyle devam etti: “Fethi Coşkuntuncel devrettiğinde borsanın 8 milyon TL’si vardı. Bugün 11 milyon TL bankaya, 5 milyon TL ise müteahhitlere borç var. İnşaat daha bitmedi, yapılacak yatırımlar da var. Bu nereye kadar gidecek. Herkes şikayetçi, üyelere, kaba davranışlar var, çöreklenmişler. Suistimal var mı bilemiyorum. Seçimi aldığımızda, uzmanları çağırıp inceleteceğiz, denetimde bir şey çıkarsa cezalarını çekerler. Adana’nın makus talihini yenmek için adayım. Çöreklenip hiç birşey üretmeyen insanlar istemiyoruz. Şahsiyet olarak çok iyi insanlar olabilirler ama biz üreten insan istiyoruz, çalışan, Adana’ya ekonomik katkıda bulunan bir anlayış istiyoruz. Yönetim olarak şeffaflıktan taraf olacağız.”
DEPO VAR YETKİ BELGESİ YOK!
Adana Ticaret Borsası’nın 100 bin tonluk depo inşa ettirdiğini ancak bu iş için ‘lisanslı depoculuk yetki belgesi’ almadığına dikkat çeken Yamanyılmaz, “Çiftçi ürünü için işlemlerini Gaziantep’te yaptırabiliyor, parayı oraya ödüyor. Adana, yetki belgesinden dolayı gelir elde edemeyecek. Böyle başarılı bir çalışma yaptıkları için tebrik ediyorum(!)” dedi.
ALIM ZAMANI İTHALAT OLUR MU?
Adana Ticaret Odası Başkanı Şahin Bilgiç’in her fırsatta “TOBB Yönetim kurulu üyesiyim” dediğini anımsatan Yamanyılmaz, devletin mısır ve buğdayda gümrüksüz ithalatı için Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanına “Bu işin yanlış olduğunu” anlatıp anlatmadığını sordu. Yamanyılmaz, “Tam alım mevsiminde böyle bir ithalat çiftçiyi sıkıntıya soktu, ürününü satamadı, şu an borç içinde” diye konuştu.
“DEVLET DEĞİŞTİ, BORSA DEĞİŞMEDİ”
Yamanyılmaz, üyelere eşit ve adaletli davranacaklarını, her sektörle ilgili projeleri olduğunu dile getirdi. Yamanyılmaz şöyle devam etti: “Sebze ve meyvelerin değerlendirilmesi için kurutma tesisi ve soğuk hava tesisi düşünüyoruz. Bu tesisleri Avrupa Birliği fonlarından faydalanarak hayata geçireceğiz. Sebze halinde soğuk hava zinciri yok. Avrupalı artık çocuklara cips paketlerinde kurutulmuş sebze meyve yediriyor. İhracatta kazandığım deneyimleri Borsa’ya entegre edeceğim. Üreticilerle bir platform oluşturup ürünleri büyük market zincirlerine satmak için de uğraşacağız. Borsa’nın hizmet sektörüyle ilgili alakası yok, devlet bile değişti bunlar değişmedi. Borsanın hantal bir yapısı var, üretken değil. Biz sorun değil çözüm üreten bir borsa oluşturacağız. Hantal yapısından kurtaracağız. Ürün çeşitliliğini Borsa’ya taşıyacağız. Borsa sadece mısırla anılan bir yer olmayacak.”
TARLADA ‘KARİDES’ ÜRETECEĞİZ
Yamanyılmaz, projeleri arasında yer alan Gıda Organize Sanayi Bölgesi için 2500 dönümlük arazi tescilinin yapıldığını, tarla balıkçığı projesi üzerinde ise çalışmalar yapıldığını dile getirdi. Yamanyılmaz, “Tarlada sadece balık değil katma değeri yüksek karidesler üreteceğiz” dedi.
ÜYELER SICAK BAKIYOR
Yamanyılmaz, gittiği yerlerde vizyonunu anlattığı üyelerin kendisine sıcak baktığını gördüğünü bildirdi. Yamanyılmaz, “Öyle ki arkadaşlar birbirini arıyor, herkese dokunuyoruz. Olumlu görüşler var. Borsa yönetiminden bile oy alacağımızı söyleyebilirim. 6 aydır seçim çalışmalarını sürdürüyorum” diye konuştu. Adana Ticaret Borsası’nın 1200’e yakın üyesi bulunuyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.