ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ

EKONOMİ 19.12.2017 - 13:35, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1939+ kez okundu.
 

ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ

Karabucak: Turunçgil üreticisi de “destek” kapsamına alınsın     Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) Başkanı Rifat Karabucak, yaklaşık 4,5 milyon tona ulaşan turunç, portakal, mandalina, greyfurt ve limon üretiminin büyük bir kısmının ihraç edildiğini hatırlatarak, “Bu kadar ihracata rağmen üreticilerimiz mısır, soya ve pamuk üreticileri gibi destek alamıyor. Ayrıca bugün aldığımız habere göre de ihracatçıların da aldıkları desteği 2018 yılında alamayacağını öğrenmiş bulunmaktayız." dedi. Türkiye’nin ekolojik koşullar açısından turunçgil yetiştiriciliğine son derece uygun olduğunu belirten Karabucak, 10 yıl öncesine kadar 2,5 milyon ton civarlarında olan turunçgil üretiminin son dönemde büyük bir hızla artış göstererek neredeyse iki katına ulaştığını söyledi. Karabucak, daha sağlıklı nesiller yetiştirilmesi için yurt içinde de turunçgil tüketimi alışkanlığı kazandırılmasın için destek verilmesini ve kamu spotlarının yaygınlaştırılmasını istedi. Karabucak: "Rusya krizinden sonra hareketlenen sektörümüzün önümüzdeki yıl kan kaybetmemesi için üreticiler olarak bizler tüm desteklerin devam etmesini ve turunçgil üreticilerinin de ayrıca desteklenmesini talep ediyoruz. Bu rekabetçi piyasada devlet desteği olmadan üreticilerin ayakta kalması çok zor." dedi.   ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ Turunçgil üreticilerinin de mısır, soya, pamuk üreticileri gibi üretime dayalı destekten faydalanması gerektiğinin altını çizen Karabucak, bu sayede üreticinin dünya ile rekabet edecek şartlara ulaşabileceğini bildirdi. Karabucak, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; Türkiye’de 2016 yılı itibarı ile 1 milyon 850 bin ton portakal, 1 milyon 337 bin 37 ton mandalina, 850 bin ton limon, 253 bin 120 ton greyfurt ve 2 bin 250 ton turunç olmak üzere toplam 4 milyon 293 bin 7 ton turunçgil üretimi gerçekleştirildiğini kaydetti. ÜRETİMİN YÜZDE 84’Ü AKDENİZ’DE Dünyadaki turunçgil üretiminin yüzde 3.74’ünü Türkiye’nin karşıladığını kaydeden Karabucak, “Ülkemizde 127 bin 342 hektar alanda turunçgil üretimi yapılıyor. Bu üretimin yüzde 84’ünü ise Akdeniz Bölgesi karşılıyor” dedi. Karabucak, Türkiye’nin limonda yüzde 81, greyfurtta yüzde 95, portakalda yüzde 52, mandalinada yüzde 72’yi bulan üretiminin Çukurova’dan karşılandığını vurguladı.   İHRACATTA BAŞI MANDALİNA ÇEKİYOR Karabucak, 2 Eylül 2016-31 Ocak 2017 tarihleri arasını kapsayan dönemde turunçgil ihracatından 669 milyon 166 bin 700 dolarlık döviz girdisi sağlandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “ Mandalina ihracatta yüzde 48 ile başı çekiyor. Türkiye ihracatın yüzde 38’ini Rusya Federasyonu’na gerçekleştiriyor. Bu ülkeye yapılan 498 bin 265 ton turunçgil ihracatıyla 263 milyon 277 bin 618 dolarlık girdi sağlandı."

Karabucak: Turunçgil üreticisi de “destek” kapsamına alınsın

 

 

Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) Başkanı Rifat Karabucak, yaklaşık 4,5 milyon tona ulaşan turunç, portakal, mandalina, greyfurt ve limon üretiminin büyük bir kısmının ihraç edildiğini hatırlatarak, “Bu kadar ihracata rağmen üreticilerimiz mısır, soya ve pamuk üreticileri gibi destek alamıyor. Ayrıca bugün aldığımız habere göre de ihracatçıların da aldıkları desteği 2018 yılında alamayacağını öğrenmiş bulunmaktayız." dedi.

Türkiye’nin ekolojik koşullar açısından turunçgil yetiştiriciliğine son derece uygun olduğunu belirten Karabucak, 10 yıl öncesine kadar 2,5 milyon ton civarlarında olan turunçgil üretiminin son dönemde büyük bir hızla artış göstererek neredeyse iki katına ulaştığını söyledi.

Karabucak, daha sağlıklı nesiller yetiştirilmesi için yurt içinde de turunçgil tüketimi alışkanlığı kazandırılmasın için destek verilmesini ve kamu spotlarının yaygınlaştırılmasını istedi.

Karabucak: "Rusya krizinden sonra hareketlenen sektörümüzün önümüzdeki yıl kan kaybetmemesi için üreticiler olarak bizler tüm desteklerin devam etmesini ve turunçgil üreticilerinin de ayrıca desteklenmesini talep ediyoruz. Bu rekabetçi piyasada devlet desteği olmadan üreticilerin ayakta kalması çok zor." dedi.

 

ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ

Turunçgil üreticilerinin de mısır, soya, pamuk üreticileri gibi üretime dayalı destekten faydalanması gerektiğinin altını çizen Karabucak, bu sayede üreticinin dünya ile rekabet edecek şartlara ulaşabileceğini bildirdi.

Karabucak, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; Türkiye’de 2016 yılı itibarı ile 1 milyon 850 bin ton portakal, 1 milyon 337 bin 37 ton mandalina, 850 bin ton limon, 253 bin 120 ton greyfurt ve 2 bin 250 ton turunç olmak üzere toplam 4 milyon 293 bin 7 ton turunçgil üretimi gerçekleştirildiğini kaydetti.


ÜRETİMİN YÜZDE 84’Ü AKDENİZ’DE

Dünyadaki turunçgil üretiminin yüzde 3.74’ünü Türkiye’nin karşıladığını kaydeden Karabucak, “Ülkemizde 127 bin 342 hektar alanda turunçgil üretimi yapılıyor. Bu üretimin yüzde 84’ünü ise Akdeniz Bölgesi karşılıyor” dedi.

Karabucak, Türkiye’nin limonda yüzde 81, greyfurtta yüzde 95, portakalda yüzde 52, mandalinada yüzde 72’yi bulan üretiminin Çukurova’dan karşılandığını vurguladı.

 

İHRACATTA BAŞI MANDALİNA ÇEKİYOR

Karabucak, 2 Eylül 2016-31 Ocak 2017 tarihleri arasını kapsayan dönemde turunçgil ihracatından 669 milyon 166 bin 700 dolarlık döviz girdisi sağlandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“ Mandalina ihracatta yüzde 48 ile başı çekiyor. Türkiye ihracatın yüzde 38’ini Rusya Federasyonu’na gerçekleştiriyor. Bu ülkeye yapılan 498 bin 265 ton turunçgil ihracatıyla 263 milyon 277 bin 618 dolarlık girdi sağlandı."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.