-TIP BİLİMİNE YÖN VEREN 100 TÜRK
-TIP BİLİMİNE YÖN VEREN 100 TÜRK
- SANKO HOLDİNG SPONSORLUĞUNDA HAZIRLANAN KİTAP, ARAŞTIRMALARI, BULUŞLARI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ DÜNYADA YANKI UYANDIRAN TIP İNSANLARINI BİR ARAYA GETİRDİ
- SANKO HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI ZEKİ KONUKOĞLU:
- “TIP ALANINDA YAPAN ARAŞTIRMALARIN ‘H ENDEKSI’ SIRALAMASINA GÖRE DEĞERLENDIRILDIĞI BU KİTAPTAKİ TIP İNSANLARIMIZIN INSANLIĞA VE MEDENIYETE YAPTIĞI KATKILAR EMINIM HEPINIZI GURURLANDIRACAKTIR”
Turkishtime tarafından SANKO Holding sponsorluğunda hazırlanan “Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk” kitabı, araştırmaları, buluşları ve tedavi yöntemleri dünyada yankı uyandıran tıp insanlarımızı bir araya getirdi.
Kitapta, yurtdışında Harvard, Yale, John Hopkins University, University of Chicago gibi dünyanın önde gelen bilim kurumlarında ve yurtiçinde de ülkemizin bu alanda en başarılı kurumlarında araştırma yapan başarılı Türk tıp insanlarının öyküleri anlatılıyor.
Çalışmada, Türk tıp insanları, uluslararası literatürde kabul edilen “H-endeksi” ölçütüne göre sıralandı. H-endeksi, bilim insanlarının yaptığı araştırmaların aldığı atıf sayısını gösteriyor. H-endeksi ne kadar yüksekse, bilim insanının araştırmaları alanında o kadar çığır açıcı nitelik taşıyor. Kitapta H-endeksi 50’nin üzerinde 16 Türk tıp insanı bulunuyor.
Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk araştırmasında öyküsü anlatılanlardan, Harvard Üniversitesi’nde çalışmalarını yürüten Gökhan Hotamışlıgil en son araştırma ekibiyle birlikte, kolesterol seviyesi hücre içinde yükseldiğinde uyarı veren ve kolesterolün zararlı etkilerine karşı hücreleri koruyan bir mekanizma geliştirmiştir.
İsviçre Alerji ve Astım Araştırma Enstitüsü’nün (SIAF) direktörlüğünü yapan Cezmi Akdiş, insanlarda bağışıklık toleransı mekanizmalarına odaklanmış̧, yeni asılar ve tedavi yöntemleri geliştirmiştir.
Fatih Uçkun’un, keşfettiği kanser tedavilerini ve ilaçları kapsayan 70’den fazla patenti vardır. John Hopkins’te araştırmalarını yürüten Ziya Gökaslan, özellikle omurilik bozukluklar, tümör ameliyatları ve en zor tip omurilik kanserleri üzerine geliştirdiği ameliyat metotlarıyla tıp literatürüne adını yazdırmıştır.
Dünya, Parkinson ve Huntington hastalıkları hakkında bilinenlerin birçoğunuDeniz Kırık’a ve onun araştırmalarına borçludur.
MünciKalayoğlu, karaciğer nakli konusunda dünya çapında çalışmalar yapmaktadır.
Murat Günel, Türkiye ve Almanya’dan bilim insanlarıyla iş birliği içinde yaptığıçalışmada, beyin kanserlerinin iyi huylu tümörlerden genetik olarak kansere dönüşmesine neden olan mekanizmaları keşfetmiştir.
Serap Aksoy, 10 yıl süren araştırmalar sonucu, özellikle Afrika kıtasında ölümcül uyku hastalığınıntaşıyıcısıolan Çeçe sineğinin gen haritasını çıkartmıştır.
Taner Demirer, ülkemizde SağlıkBakanlığı’nabağlı ilk kemik iliğitransplant merkezini Ekim 1999’da Ankara Numune Hastanesinde kurmuştur.
ZEKİ KONUKOĞLU
SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Konukoğlu, kitabın önsözündeinsanoğlununyaradılışındanitibarençeşitlihastalıklarla ve yaralanmalarlakarşılaştığını, bukonulardaçözümarayışıiçindeolarakinsanyaşamınakatkıverenbireylerintarihinsayfalarındayerinialdığınıbildirdi.
TürkmedeniyetleritarihindetıbbınayrıbiryeribulunduğunavurguyapanKonukoğlu, “Uygurlar’aaittıpmetinleri, tıptarihininönemlimetinleriarasındadeğerlendirilmektedir. Selçuklulartarafından 1206’da yapılanKayseri'dekiGevherNesibeŞifahiyesi, Anadolu'daki ilk tıpmerkeziolarakkayıtlarageçmiştir” dedi.
İstanbul'unfethindensonra Fatih Sultan Mehmet'inyaptırdığı Fatih Külliyesiiçindeyeralan 70 odalıDarüşşifa’nın o dönemdeAvrupa’nınenbüyükhastanesiolduğunuvurgulayanKonukoğlu, şöyledevametti:
“Ayrıca, Fatih Darüşşifasıbünyesindetıpakademisiolaraktanımlanabilecekbireğitimkurumuoluşturulmuş ve Doğucoğrafyasındakimerkezlerdenbirçokbilimadamıgetirilmiş, böylecedevletinbilim ve tıpalanındailerlemesiamaçlanmıştır.
Kanuni’ninyaptırdığıSüleymaniyeKülliyesiiçindeyeralanSüleymaniyeDarüşşifası ve TıpMedresesiiseOsmanlıİmparatorluğu’nunenbüyükkülliye ve hastanesidir. 14 Mart Tıphane-iAmire ve Cerrahhane-iAmireolarakkurulan ve 1838′de Mekteb-iTıbbiye-iAdliye-iŞahaneolarakdüzenleneneğitimkurumu, ülkemizdeki ilk modern tıbbiyeolarakkayıtlarageçmiştir.”
21. yüzyılın ilk yarısındaçağdaştıpeğitimininbaşlaması ve bilimselçalışmalarınışığındatıpalanındabüyükgelişmesağlandığınıanlatanKonukoğlu, “O yıllardainsanlığınyaşamınıtehditedenverem, sıtma, trahom, tifo, tifüs, cüzzamgibisalgınhastalıklardanülkemiziarındıranhekimleringösterdiğiçabalarunutulamaz” ifadelerineyerverdi.
“21. yüzyılınikinciyarısında yurt içi ve yurt dışındaçalışmalarsürdürenbiliminsanlarımızinsansağlığındazorubaşarmışlardır” diyenKonukoğlu, sözlerinişöyletamamladı:
“Anestezi, yenidoğanbakımı ve kardiyolojidekigelişmeler, diyaliz, organ nakilleri, onkoloji ve genetikteuygulananyenitanı ve tedaviyöntemleriçağınenönemligelişmeleriniolmuştur. Hiçbirşüpheyokturki, geleceknesillerbugelişmeleriçokdaha da ileriyetaşıyarakbualandaönemliroloynamayısürdüreceklerdir.
Günümüzde, tıpalanındayapanaraştırmaların ‘H Endeksi’sıralamasınagöredeğerlendirildiğibukitaptakiTıpİnsanlarımızıninsanlığa ve medeniyeteyaptığıkatkılareminimhepinizigururlandıracaktır.Geçtiğimizyılkamuoyunundikkatinesunduğumuz ve yankımeydanagetiren‘BilimeYönVeren 100 Türk’kitabınınardındanbuönemliaraştırmayı da bilimdünyasınaarmağanetmektengururduyuyoruz”.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.