KEYFE KEDER KEŞİF YAPMIŞLAR!

GÜNDEM 08.05.2019 - 17:34, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2050+ kez okundu.
 

KEYFE KEDER KEŞİF YAPMIŞLAR!

      Türkiye’nin ilk nükleer enerji santralı Akkuyu’da reaktörün oturacağı temelin bazı bölümlerinde iki kez çatlak oluşmasının yankıları sürerken üç yıl önce keşif için Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli mahallesine giden 15 kişilik bilirkişi heyetinin zemin etüdü yapmak için örnek bile almadığı ortaya çıktı. Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal, Akkuyu Nükleer Santrali Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun iptali için açılan davanın keşfine Türkiye Barolar Birliği vekili olarak katıldığını hatırlattı. Keşiften önce ısrarla nükleer santral sahasında zeminin altının boş olduğunu, buradan örnek alınması gerektiğini hatırlattığını dile getiren Atal, bilirkişi heyetine, “Büyükeceli köylülerinin, ilk lisansı 1976 yılında alınan nükleer santral sahasında 1983 yılında, zemin etüdü yapan taşeron firma işçileri olarak çalışırken zemine tonlarca çimento bastıklarını ve daha sonra bu çimentonun zemine basılan yerden 150 metre ötedeki denizden çıktığını söylediklerini anımsattım” dedi. Atal, Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hasan Çetin'in de 2001 yılında TÜBİTAK kongresinde sunduğu akademik çalışmaya göre, Akkuyu Nükleer Santral sahasının aktif bir fay hattı olan Kuzey Anadolu Ecemiş Fay hattının bitim noktasının 30 kilometre batısında olduğunu anlattığını kaydetti. Atal, “Bütün bu delillere ve  taleplere rağmen mahkeme ve 15 kişilik bilirkişi heyeti, Temmuz 2016 yılındaki keşifte zemin etüdü yapmak için bir örnek almamıştır. İşletildiği takdirde her an nükleer bir felakete açık, zemini dayanaksız, karstik yapıdan oluşan Akkuyu Nükleer Santrali projesi tüm Türkiye için büyük tehdit oluşturmaktadır ve bir an önce vazgeçilmelidir” dedi. Atal, Adana Barosu, DAÇE, Adana Tabip ve Ziraat Mühendisleri Odası olarak Akkuyu nükleer santralinin ön lisans ile lisans iptali için açtıkları davanın Ankara 12. İdare Mahkemesi’nde devam ettiğini sözlerine ekledi.

 

 

 

Türkiye’nin ilk nükleer enerji santralı Akkuyu’da reaktörün oturacağı temelin bazı bölümlerinde iki kez çatlak oluşmasının yankıları sürerken üç yıl önce keşif için Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli mahallesine giden 15 kişilik bilirkişi heyetinin zemin etüdü yapmak için örnek bile almadığı ortaya çıktı.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal, Akkuyu Nükleer Santrali Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun iptali için açılan davanın keşfine Türkiye Barolar Birliği vekili olarak katıldığını hatırlattı. Keşiften önce ısrarla nükleer santral sahasında zeminin altının boş olduğunu, buradan örnek alınması gerektiğini hatırlattığını dile getiren Atal, bilirkişi heyetine, “Büyükeceli köylülerinin, ilk lisansı 1976 yılında alınan nükleer santral sahasında 1983 yılında, zemin etüdü yapan taşeron firma işçileri olarak çalışırken zemine tonlarca çimento bastıklarını ve daha sonra bu çimentonun zemine basılan yerden 150 metre ötedeki denizden çıktığını söylediklerini anımsattım” dedi.

Atal, Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hasan Çetin'in de 2001 yılında TÜBİTAK kongresinde sunduğu akademik çalışmaya göre, Akkuyu Nükleer Santral sahasının aktif bir fay hattı olan Kuzey Anadolu Ecemiş Fay hattının bitim noktasının 30 kilometre batısında olduğunu anlattığını kaydetti.

Atal, “Bütün bu delillere ve  taleplere rağmen mahkeme ve 15 kişilik bilirkişi heyeti, Temmuz 2016 yılındaki keşifte zemin etüdü yapmak için bir örnek almamıştır. İşletildiği takdirde her an nükleer bir felakete açık, zemini dayanaksız, karstik yapıdan oluşan Akkuyu Nükleer Santrali projesi tüm Türkiye için büyük tehdit oluşturmaktadır ve bir an önce vazgeçilmelidir” dedi.

Atal, Adana Barosu, DAÇE, Adana Tabip ve Ziraat Mühendisleri Odası olarak Akkuyu nükleer santralinin ön lisans ile lisans iptali için açtıkları davanın Ankara 12. İdare Mahkemesi’nde devam ettiğini sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.