“Sınavı ölüm kalım meselesi yapmayın”

EĞİTİM 13.06.2019 - 13:17, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1832+ kez okundu.
 

“Sınavı ölüm kalım meselesi yapmayın”

  Milyonlarca üniversite adayının gireceği YKS’ye saatler kaldı. Adaylar kadar ailelerin de heyecan taşıdığı bu süreçte uzmanlar; anne-babaların sınav kaygısını çocuklarına yansıtmamaları ve sınavı ölüm kalım meselesi haline getirmemeleri konusunda uyarıyor. Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, YKS öncesi adaylar ve ailelerin sınav kaygısı hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Sınav, ölüm-kalım sorunu yapılmamalı “Kaygı bulaşıcıdır ve aileler kendi kaygılarını çocuklarına bulaştırmamak konusunda dikkatli olmalıdırlar” uyarısında bulunan Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, ailelere şunları söyledi: “Aileler sınırlarının farkında olmalıdırlar. Güven vermeli, olumlu geri bildirimlerde bulunmalıdır. Sınava ile ilgili konuşmalarda özenli davranmalı, gerçekçi olmalı, akranlarıyla karşılaştırmaktan kaçınmalıdır. Sınavı ölüm kalım sorunu yapmamalı, yüreklendirici davranmalıdırlar. Çocuklar koşulsuz sevilmeli, başarı odaklı olunmamalıdır.” Sınavın provasını yapın Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, sınav kaygısını azaltmak için adaylara şu önerilerde bulundu: “Arkadaşlar ve ailenizle sınav hakkında konuşmaları bırakın, Arkadaşlarıyla deneme sonuçlarını karşılaştırmayı bırakın, Hangi okullara yerleşebilirim, kaç net yaparsam hangi okula girerim gibi kaygıyı ortaya çıkaran düşünceleri sınavdan sonraya erteleyin, Uyku uyanıklık ritmlerini düzenleyin. Sınav günü öncesinde ne zaman uyuyacak ve ne zaman kalkacaksa ona göre plan yapın, Sınava kadar sınav saatinde deneme yaparak sınavın provasını yapın, Nefes ve gevşeme egzersizlerini öğrenin ve sınav gününe kadar her gün uygulayın.”   “Ya hata yaparsam” kaygısını bırakın Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, sözlerini şöyle tamamladı: “’Ya sınıfta ses olursa, dikkat hatası yaparsam, bildiklerimi unutursam, sınava geç kalırsam, ailemi utandırırsam, arkadaşlarım benden yüksek puan alırsa, istediğim üniversiteyi kazanamazsam, sınavda çok zor sorular gelirse’ gibi kaygıyı artıran düşüncelerin bir yararı yok.  Küçük olasılıkları abarttığınızı unutmayın. Sadece sınava odaklanın ve bunları sınavdan sonra düşünmek için erteleyin.”  

 

Milyonlarca üniversite adayının gireceği YKS’ye saatler kaldı. Adaylar kadar ailelerin de heyecan taşıdığı bu süreçte uzmanlar; anne-babaların sınav kaygısını çocuklarına yansıtmamaları ve sınavı ölüm kalım meselesi haline getirmemeleri konusunda uyarıyor.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, YKS öncesi adaylar ve ailelerin sınav kaygısı hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Sınav, ölüm-kalım sorunu yapılmamalı

“Kaygı bulaşıcıdır ve aileler kendi kaygılarını çocuklarına bulaştırmamak konusunda dikkatli olmalıdırlar” uyarısında bulunan Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, ailelere şunları söyledi:

“Aileler sınırlarının farkında olmalıdırlar. Güven vermeli, olumlu geri bildirimlerde bulunmalıdır. Sınava ile ilgili konuşmalarda özenli davranmalı, gerçekçi olmalı, akranlarıyla karşılaştırmaktan kaçınmalıdır.

  • Sınavı ölüm kalım sorunu yapmamalı, yüreklendirici davranmalıdırlar.
  • Çocuklar koşulsuz sevilmeli, başarı odaklı olunmamalıdır.”

Sınavın provasını yapın

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, sınav kaygısını azaltmak için adaylara şu önerilerde bulundu:

  • “Arkadaşlar ve ailenizle sınav hakkında konuşmaları bırakın,
  • Arkadaşlarıyla deneme sonuçlarını karşılaştırmayı bırakın,
  • Hangi okullara yerleşebilirim, kaç net yaparsam hangi okula girerim gibi kaygıyı ortaya çıkaran düşünceleri sınavdan sonraya erteleyin,
  • Uyku uyanıklık ritmlerini düzenleyin. Sınav günü öncesinde ne zaman uyuyacak ve ne zaman kalkacaksa ona göre plan yapın,
  • Sınava kadar sınav saatinde deneme yaparak sınavın provasını yapın,
  • Nefes ve gevşeme egzersizlerini öğrenin ve sınav gününe kadar her gün uygulayın.”

 

“Ya hata yaparsam” kaygısını bırakın

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, sözlerini şöyle tamamladı:

“’Ya sınıfta ses olursa, dikkat hatası yaparsam, bildiklerimi unutursam, sınava geç kalırsam, ailemi utandırırsam, arkadaşlarım benden yüksek puan alırsa, istediğim üniversiteyi kazanamazsam, sınavda çok zor sorular gelirse’ gibi kaygıyı artıran düşüncelerin bir yararı yok.  Küçük olasılıkları abarttığınızı unutmayın. Sadece sınava odaklanın ve bunları sınavdan sonra düşünmek için erteleyin.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.