NE GÜZEL ŞEYLER SÖYLÜYORSUNUZ!
NE GÜZEL ŞEYLER SÖYLÜYORSUNUZ!
Adana’da kenti içi trafik sorunlarının tartışılacağı çalıştay düzenlenecek. Çalıştayda, araç trafiğinden arındırılacak bölgelerin tespiti, toplu taşıma araçlarının işleyişindeki aksaklıklar, yayalaştırma yapılarak esnafa hareketlilik sağlayacak bölgelerin oluşturulması, ses, görüntü ve hava kirliliği sorunun bertaraf edilmesi, bisiklet yolları oluşturulması, orta ve kısa vadeli trafiği rahatlatıcı çözüm önerileri, hafif raylı sisteminin rantabl hale getirilmesi konuşulacak.
Adana’da kent içi trafik ve ulaşım sorunu her gün içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erol Salman, Adana’da kentleşme sürecinin sancılı yaşandığını belirterek, “Kent içi ulaşım ve trafik planlaması ile işletmeciliği açısından Adana, çağdaş uygulamaların çok uzağında kalmıştır. Yasal bir sorumluluk olmasına rağmen ulaşım ana planı henüz yoktur” dedi.
Salman, TMMOB’ye bağlı odaların temsilcileriyle oluşturdukları Ulaşım Çalışım Grubu ile Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi. Salman, panel ve kongrelerle, hazırlanan raporlarla kent içi trafik ve ulaşım sorunlarının çözümü doğrultusunda yıllara dayanan çalışma yürüttüklerini bildirdi. Salman, “Ne yazıktır ki kentin ulaşım sistemindeki sorunları ortadan kaldırmayı amaçlayan önerilerimizin hiçbiri dikkate alınmamış, uygulama yönünde herhangi bir adım atılmamıştır. Çözüm sağlanana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” diye konuştu.
Adana Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyle karşılıklı bilgi alışverişinde bulunduklarını aktaran Salman, çözüm odaklı sonuçlar elde edebilmenin yolunun tüm ilgili kurumların, sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının Adanalıların, Adana’nın çağdaş bir kent kimliğine ulaşması doğrultusunda, kararlılık ve güç birliği içinde çalışması, atılacak adımların bilim ve tekniğin ışığında tespit edilmesi ve uygulanmasından geçtiğine dikkat çekti.
Salman, şöyle devam etti: “Kent içi trafik sorunlarını tartışacağımız bir çalıştay gerçekleştireceğiz. Çalıştayda, master planın önemi, araç trafiğinden arındırılacak bölgelerin tespiti, toplu taşıma araçlarının işleyişindeki aksaklıklar, yayalaştırma yapılarak kent kültürünü ortaya çıkaracak ve esnafa hareketlilik sağlayacak bölgelerin oluşturulması, pazar yerlerinin trafiğe etkisi, şehir içinde ses, görüntü ve hava kirliliği sorunun bertaraf edilmesi, bisiklet yollarının imar planına eklenmesi, uzun erimli planların hazırlanma sürecinin başlatılmasının yanı sıra orta ve kısa vadeli trafiği rahatlatıcı çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi, hafif raylı sisteminin rantabl hale getirilmesi ve benzeri konuları konuşacağız.”
Adana kent içi ulaşım sisteminin yerel yöneticilerin kişisel kararlarına dayalı yap-boz yaklaşımı ile çelişkili uygulamalarına sahne olduğuna vurgu yapan Salman, “Çözüm getirmek yerine telafisi zor sorunlar bırakılmıştır. Bu konuda Büyükşehir ve ilçe belediyelerine önemli sorumluluklar düşüyor” ifadelerini kullandı. Salman, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yolları yürünemez hale gelen, karmaşaya dönen trafiğiyle sağlıksız bir kente dönüşen Adana’mızdaki sorunların giderilmesinde vatandaşlarımızın beklentileri var. Yaşanabilir sağlıklı bir kent için faydacılıktan, oy kaygılarından uzak bir anlayışla sürdürülecek bilime ve tekniğe dayalı, önceliği insan olan bir anlayışla sorunların giderilmesinde önemli mesafeler kaydedileceği gerçektir. Kent içi ulaşımda araçların değil, insanın odak noktası olduğu, çok boyutlu ve çok disiplinli çözümlerin geliştirilmesi gerektiği bilinciyle çalışmaların sürdürülmesi önemlidir. Kısa ve orta vadede uygulanabilecek plan çalışmalarının ve uygulamalarının yanı sıra Adana için olmazsa olmazımız olan Adana Ulaşım Ana Planının; nazım imar planı, sakınım planı ve uygulama imar planları, kentsel dönüşüm, sanayi ve peyzaj ana planlarıyla uyum, koordinasyon ve eşgüdüm içerisinde oluşturulmasıdır.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.