GEÇMEYEN AĞRILARINIZIN NEDENİ FİBROMİYALJİ OLABİLİR

SAĞLIK-YAŞAM 25.02.2021 - 13:52, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 2765+ kez okundu.
 

GEÇMEYEN AĞRILARINIZIN NEDENİ FİBROMİYALJİ OLABİLİR

Fibromiyalji, genel kas ağrıları ve vücuttaki belirli noktalarda kronik ağrı ile karakterize bir yumuşak doku romatizması olarak tanımlanıyor. Daha çok 25 ila 55 yaş aralığında olan kişilerde, özellikle de kadınlarda sıklıkla rastlanan bir rahatsızlık olan fibromiyaljiyi, nedeni tam olarak bilinmemekle beraber genetik ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesinin tetiklediği düşünülüyor. En son kabul edilen tanı kriterlerine göre, üç ay veya daha uzun süredir devam eden ve tıbbi bir nedene dayanmayan yaygın ağrı şikâyeti olan hastalara fibromiyalji tanısı konduğunu anlatan Medline Adana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Süleyman Tatlı, “Günümüzde gündelik yaşamı, iş hayatını hatta ekonomiyi bile olumsuz etkiler hale gelmiş olan bu rahatsızlıkta her üç hastadan sadece biri doğru tanı alarak tedaviye başlayabilmektedir” diyor. Sebebi tam bilinmiyor Fibromiyalji; yaygın kas ağrıları, yorgunluk, halsizlik, bitkin olma durumu, uykuda düzensizlikler gibi bir çok soruna yol açıyor. Vücudun bazı hassas noktalarında karakterize olan fibromiyaljinin nedenleri net olmasa da atakların, başta stres olmak üzere, fiziksel travma veya grip benzeri alakasız sistemik bir hastalığın sonucu olabileceğini söyleyen Dr. Süleyman Tatlı, toplumun yüzde 5’e yakınının bu sorundan etkilendiğini kaydediyor. Hastalıklara davetiye çıkartıyor Fibromiyalji sendromumun sakatlık sebebi veya hayatı tehdit eden bir hastalık olmadığını ancak başka hastalıklara davetiye çıkartması ve yaşam kalitesini düşürmesinin tedaviyi zorunlu kıldığını anlatan Dr. Süleyman Tatlı, “Tedavide kullanılan ilaçlar, ağrıyı azaltmak, yorgunluğu gidermek, uykuyu düzenlemek ve depresyonu tedavi etmek amacıyla kullanılır” diyerek bunların dışında hassas noktalar üzerine lokal enjeksiyonlar da uygulanabileceğini söylüyor. Fizik tedavi uygulamaları olumlu sonuç veriyor Fizik tedavi uygulamalarında manuel terapi, kuru iğne, sıcak uygulama ve masaj ile yüz güldürücü sonuçlar alınabildiğini belirten Dr. Süleyman Tatlı, “Fibromiyalji tedavisinde özellikle aktif olarak spor yapmak hastalığın tedavisinde ve tekrar oluşumunun önlenmesinde etkili bir yöntem olarak öne çıkıyor. Bunun dışında bir hobi edinmek ya da tatile çıkmak gibi stres yaratan ortamlardan uzaklaşmak ve kaplıca kürleri de yararlı olabilmektedir” diyor. ***************************** KUTU BİLGİSİ ****************************** Bu şikayetler yaşam kalitesini düşürüyor Hastalar, en sık ağrı ve yaygın hassasiyet hissi şeklindeki yakınmalarla polikliniklere baş vuruyorlar. Söz konusu ağrılar ise genellikle vücudun daha fazla kullanılan bel ve boyun bölgesinde hissediliyor. Bunun yanı sıra omuz, dirsek, diz ve ellerde de ağrılar olabiliyor. Yorgunluk Uyku problemleri Sabahları yorgunluk hissiyle uyanmak Baş ağrısı-dönmesi Depresif ruh hali Kaygı Odaklanma veya dikkat vermede güçlük Alt karın bölgesinde ağrı Kabızlık Nefes almada zorlanma Sık idrara çıkma ve acil idrar yapma isteği Kulaklarda çınlama



Fibromiyalji, genel kas ağrıları ve vücuttaki belirli noktalarda kronik ağrı ile karakterize bir yumuşak doku romatizması olarak tanımlanıyor. Daha çok 25 ila 55 yaş aralığında olan kişilerde, özellikle de kadınlarda sıklıkla rastlanan bir rahatsızlık olan fibromiyaljiyi, nedeni tam olarak bilinmemekle beraber genetik ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesinin tetiklediği düşünülüyor.

En son kabul edilen tanı kriterlerine göre, üç ay veya daha uzun süredir devam eden ve tıbbi bir nedene dayanmayan yaygın ağrı şikâyeti olan hastalara fibromiyalji tanısı konduğunu anlatan Medline Adana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Süleyman Tatlı, “Günümüzde gündelik yaşamı, iş hayatını hatta ekonomiyi bile olumsuz etkiler hale gelmiş olan bu rahatsızlıkta her üç hastadan sadece biri doğru tanı alarak tedaviye başlayabilmektedir” diyor.

Sebebi tam bilinmiyor

Fibromiyalji; yaygın kas ağrıları, yorgunluk, halsizlik, bitkin olma durumu, uykuda düzensizlikler gibi bir çok soruna yol açıyor. Vücudun bazı hassas noktalarında karakterize olan fibromiyaljinin nedenleri net olmasa da atakların, başta stres olmak üzere, fiziksel travma veya grip benzeri alakasız sistemik bir hastalığın sonucu olabileceğini söyleyen Dr. Süleyman Tatlı, toplumun yüzde 5’e yakınının bu sorundan etkilendiğini kaydediyor.

Hastalıklara davetiye çıkartıyor

Fibromiyalji sendromumun sakatlık sebebi veya hayatı tehdit eden bir hastalık olmadığını ancak başka hastalıklara davetiye çıkartması ve yaşam kalitesini düşürmesinin tedaviyi zorunlu kıldığını anlatan Dr. Süleyman Tatlı, “Tedavide kullanılan ilaçlar, ağrıyı azaltmak, yorgunluğu gidermek, uykuyu düzenlemek ve depresyonu tedavi etmek amacıyla kullanılır” diyerek bunların dışında hassas noktalar üzerine lokal enjeksiyonlar da uygulanabileceğini söylüyor.

Fizik tedavi uygulamaları olumlu sonuç veriyor

Fizik tedavi uygulamalarında manuel terapi, kuru iğne, sıcak uygulama ve masaj ile yüz güldürücü sonuçlar alınabildiğini belirten Dr. Süleyman Tatlı, “Fibromiyalji tedavisinde özellikle aktif olarak spor yapmak hastalığın tedavisinde ve tekrar oluşumunun önlenmesinde etkili bir yöntem olarak öne çıkıyor. Bunun dışında bir hobi edinmek ya da tatile çıkmak gibi stres yaratan ortamlardan uzaklaşmak ve kaplıca kürleri de yararlı olabilmektedir” diyor.

***************************** KUTU BİLGİSİ ******************************

Bu şikayetler yaşam kalitesini düşürüyor

Hastalar, en sık ağrı ve yaygın hassasiyet hissi şeklindeki yakınmalarla polikliniklere baş vuruyorlar. Söz konusu ağrılar ise genellikle vücudun daha fazla kullanılan bel ve boyun bölgesinde hissediliyor. Bunun yanı sıra omuz, dirsek, diz ve ellerde de ağrılar olabiliyor.

  • Yorgunluk
  • Uyku problemleri
  • Sabahları yorgunluk hissiyle uyanmak
  • Baş ağrısı-dönmesi
  • Depresif ruh hali
  • Kaygı
  • Odaklanma veya dikkat vermede güçlük
  • Alt karın bölgesinde ağrı
  • Kabızlık
  • Nefes almada zorlanma
  • Sık idrara çıkma ve acil idrar yapma isteği
  • Kulaklarda çınlama
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.