Gürer: Yasaklı reklamlar internette cirit atıyorBağlantı
Gürer: Yasaklı reklamlar internette cirit atıyorBağlantı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 18 yaşından küçüklere satılması ve reklamının yapılması yasak olan enerji içeceklerinin, belirlenen yasaklara rağmen 18 yaşından küçüklerin internet üzerinden kolayca ulaşılabilmesi ve TRT ekranlarında bile reklamının yapılmasını soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
Gürer’in önergesine Ticaret Bakanlığı tarafından verilen yanıtta, sadece 2 farklı enerji içeceğinin reklamlarına durdurma cezası verildiği belirtildi.
Bakanlık, TRT Spor Kanalı’ndaki enerji içeceği reklamıyla ilgili başvuru yapılmadığı için herhangi bir işlemin yapılmadığını da açıkladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2017 yılından bu yana 18 yaşından küçüklere satılması ve reklamının yapılması yasak olan enerji içecekleriyle ilgili olarak Ticaret Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.
GÜRER’İN SORULARI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu sorularına yanıt istedi:
“Ülkemizde satılan enerji içecekleri arasında satış izni olan marka sayısı kaçtır?
Son 3 yılda yapılan denetimde belirlenen değerler dışında içeriğinde istenmeyen madde belirlenmiş olan taklit ve tağşiş olduğu tespit edilen enerji içeceği markası sayısı kaçtır? Taklit ve tağşiş ile ilgili bu firmalara uygulanan maddi cezalar toplamı ne kadardır? Aynı markalar içeriğinde yer almaması gereken katkı maddeleri nedeni ile tekrardan ceza almış mıdır?
Bakanlığınıza enerji içeceği tanıtım reklamları ile ilgili yapılan bir ihbar ve takip var mıdır?
Bakanlığınız tarafından 18 yaş altı için satışı ve kullanımı yasak olan bu ürünün takibi ve denetimi yapılmakta mıdır?
TRT Spor ekranlarındaki futbol programında, 18 yaş altındaki gençlere satışının yapılması yasak olan enerji içeceğinin reklamının yapılması ile ilgili şikâyette bulunulmuş mudur?
2017 yılında alınan kararla, enerji içeceklerinin spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde piyasaya arz edilemeyeceği ve reklamının yapılmayacağı karan uygulaması devam etmekte midir?
18 yaşından küçüklere enerji içeceklerinin satışının yapılması yasaklanırken, bu içecekleri internetten satın almak istediğinizde alttaki uyarılarda, 18 yaş altına yasak olduğu vurgusu yer almasına rağmen ürünlerin 18 yaş altına internet üzerinden satışını engellemek için alınan önlemler nelerdir? Enerji içeceği internet satış denetimi yapılmakta mıdır?”
TÜRK GIDA KODEKSİ ENERJİ İÇECEKLERİ TEBLİĞİ
CHP Milletvekili Gürer’in önergesine Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından verilen yanıtta, enerji içeceklerinin üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması, pazarlanmasına ilişkin hususlar ile reklam yasak ve kısıtlamalarına ilişkin esasların, 2017 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve uygulanan Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği” ile düzenlendiği belirtildi.
REKLAM KURULU YAPTIRIM UYGULAYABİLİR
Ticaret Bakanlığına başvurusu yapılan reklam ve tanıtımların, Bakanlığın bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu tarafından incelenip ilgili reklam mevzuatına aykırı olduğu ve tüketiciyi yanıltıcı nitelikte olduğu tespit edilen reklamlar hakkında idari yaptırım uygulandığı belirtildi.
2 REKLAMA DURDURMA
Ticaret Bakanlığı’nca verilen yanıtta ayrıca “Bu kapsamda, piyasa arz edilen bir adet enerji içeceği ürününe ilişkin reklama mevzuata aykırı sağlık beyanları kullanılması nedeniyle; piyasaya arz edilen bir başka markalı enerji içeceği ürününe ilişkin reklama ise 30.06.2017 tarihli ve 30110 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği’nin (2017/4) “Spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde enerji içecekleri piyasaya arz edilmez ve reklamı yapılmaz.” hükmüne aykırılık nedeniyle durdurma cezası verilmesi yönünde karar alınmıştır” denildi.
ŞİKÂYET OLMADIĞI İÇİN İŞLEM YAPILMAMIŞ
TRT Spor Kanalı’nda yayınlanan enerji içereceği reklamına ilişkin soruya verilen yanıtta ise “Reklam Kuruluna yapılan herhangi bir başvuru olmamakla beraber, Reklam Kurulu Yönetmeliğinin 8. maddesinde yer alan koşulları sağlayan başvurular Reklam Kurulu tarafından değerlendirilmeye alınabilmektedir” ifadelerine yer verildi.
ENERJİ İÇECEKLERİ HER YERDE
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise enerji içeceklerinin reklamının yapılması ve 18 yaşından küçüklere satılmasının yasak olmasına rağmen bu içeceklerin her yerde adeta cirit attığına dikkat çekti.
GERÇEKÇİ BİR DENETİM ŞART
Ticaret Bakanlığı’nın bu güne kadar sadece iki enerji içeceğinin reklam içeriği konusunda işlem yapmış olmasının da düşündürücü olduğuna işaret eden Ömer Fethi Gürer, “Bakanlık bu konuda gerçekçi bir denetim yapacaksa, herhangi bir internet sitesine girip 18 yaşından küçüklerin nasıl bu içeceklere ulaştığını, bazı enerji içeceklerinin ambalajları yanıltıcı bilgilerin olduğunu kolayca görebilir. işin vahim tarafı, Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş listelerinde, “enerji içeceği” adı altında satılan ürünlerde yasaklı ilaç etken maddesi olan Sildenafil tespit edildiği yer almıştır. Bu nedenle özellikle yoğun tüketen kesim olan gençlerin geleceği adına bu alanda sıkı denetim yapılması önemlidir” şeklinde konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.