ARTIK “SÜNE”KORKSUN PARAZİTOİT SALDIRISI BAŞLADI!

GÜNDEM 21.04.2022 - 16:51, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 2929+ kez okundu.
 

ARTIK “SÜNE”KORKSUN PARAZİTOİT SALDIRISI BAŞLADI!

Buğdayın teknolojik kalitesini bozan süne zararlısına karşı doğaya 150 bin adet faydalı böcek salındı.
Adana’nın merkez Sarıçam ilçesi Çiçekli mahallesinde, buğdayda büyük zarar oluşmasına yol açan süne zararlısına karşı doğaya faydalı böcek olarak bilenen parazitoitler bırakıldı.    Bu yöndeki biyolojik mücadeleyi; Adana Ticaret Borsası, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi (TAYEM) ortaklaşa sürdürüyor. ÇİÇEKLİ’DE HER YER FAYDALI BÖCEK Faydalı böcek salımı için Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Yardımcısı Sabahattin Yumuşak, ATB Meclis Başkanı Osman Bağış,meclis Üyesi Seçil Sarısoy ile Genel Sekreter T. Gökhan Öztürk, Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Miraç Yayla, Adana İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Yusuf İzzet Işık, TAYEM Müdürü Emin Tepeli, Çiçekli mahallesine gitti.    BUĞDAY ARTIK YEMLİK DEĞİL, EKMEKLİK! Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, burada yaptığı konuşmada, buğday üreticilerine destek vermek amacıyla süne zararlısına karşı 2010-2017 yılları arasında 5 bin 500 keklik ve yaklaşık 1 milyon 650 bin faydalı böceği doğaya saldıklarını söyledi. 2010 yılından bugüne süren çalışmalarla, Karaisalı, İmamoğlu ve Sarıçam ilçelerindeki çiftçilerin yetiştirilen buğdayları “yemlik” yerine “ekmeklik” olarak piyasa rahatça ve istedikleri fiyattan sürebildiklerini bildirdi.  UN SANAYİSİ DAHA NİTELİKLİ BUĞDAYA KAVUŞUYOR  Bilgiç, “Kalitesi artan buğday üretimi çiftçimize yüzde 20-30 ek katma değer sağlamıştır. Biyolojik mücadele sayesinde üreticilerimiz gelirlerini artırarak emeklerinin karşılığını almışlardır. Buğdayda artan verim ve kaliteyle; un sanayicilerine daha nitelikli buğday sağlanmıştır. Adana'nın kuzeyinde kırsal kesimde yetiştirilen buğdayın kalitesi, ovada yetiştirilen buğdayın kalitesine yaklaşmış, biyolojik mücadele sayesinde buğdayda süne zararlısının popülasyonu azalmıştır.” diye konuştu.
Buğdayın teknolojik kalitesini bozan süne zararlısına karşı doğaya 150 bin adet faydalı böcek salındı.

Adana’nın merkez Sarıçam ilçesi Çiçekli mahallesinde, buğdayda büyük zarar oluşmasına yol açan süne zararlısına karşı doğaya faydalı böcek olarak bilenen parazitoitler bırakıldı. 

 

Bu yöndeki biyolojik mücadeleyi; Adana Ticaret Borsası, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi (TAYEM) ortaklaşa sürdürüyor.


ÇİÇEKLİ’DE HER YER FAYDALI BÖCEK


Faydalı böcek salımı için Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Yardımcısı Sabahattin Yumuşak, ATB Meclis Başkanı Osman Bağış,meclis Üyesi Seçil Sarısoy ile Genel Sekreter T. Gökhan Öztürk, Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Miraç Yayla, Adana İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Yusuf İzzet Işık, TAYEM Müdürü Emin Tepeli, Çiçekli mahallesine gitti. 

 


BUĞDAY ARTIK YEMLİK DEĞİL, EKMEKLİK!


Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, burada yaptığı konuşmada, buğday üreticilerine destek vermek amacıyla süne zararlısına karşı 2010-2017 yılları arasında 5 bin 500 keklik ve yaklaşık 1 milyon 650 bin faydalı böceği doğaya saldıklarını söyledi. 2010 yılından bugüne süren çalışmalarla, Karaisalı, İmamoğlu ve Sarıçam ilçelerindeki çiftçilerin yetiştirilen buğdayları “yemlik” yerine “ekmeklik” olarak piyasa rahatça ve istedikleri fiyattan sürebildiklerini bildirdi. 


UN SANAYİSİ DAHA NİTELİKLİ BUĞDAYA KAVUŞUYOR 


Bilgiç, “Kalitesi artan buğday üretimi çiftçimize yüzde 20-30 ek katma değer sağlamıştır. Biyolojik mücadele sayesinde üreticilerimiz gelirlerini artırarak emeklerinin karşılığını almışlardır. Buğdayda artan verim ve kaliteyle; un sanayicilerine daha nitelikli buğday sağlanmıştır. Adana'nın kuzeyinde kırsal kesimde yetiştirilen buğdayın kalitesi, ovada yetiştirilen buğdayın kalitesine yaklaşmış, biyolojik mücadele sayesinde buğdayda süne zararlısının popülasyonu azalmıştır.” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.