TÜİK Enerji Hesapları verilerini açıkladı

GÜNDEM 02.05.2023 - 15:53, Güncelleme: 02.05.2023 - 15:53 4289+ kez okundu.
 

TÜİK Enerji Hesapları verilerini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Enerji Hesapları, 2021 verilerini açıkladı. Ekonomik faaliyetler, 2021 yılında fiziksel enerjinin varış yerleri itibariyle yüzde 53.0petajul oldu.
 Kurumun resmi web sitesindeki açıklamada, “Çevresel ekonomik hesapların genel amacı, çevre ve ekonomik faaliyetler arasındaki ilişkiyi ulusal hesaplar temel kavram ve sınıflamalarını (ESA 2010) kullanarak tanımlamaktır. Bu doğrultuda, çevresel ekonomik hesaplar sisteminin bir alt modülü olan Fiziksel Enerji Akış Hesapları, fiziksel enerjinin çevreden ekonomiye akışını (doğal enerji girdileri(1)), ekonomi içerisindeki döngüsünü(enerjiürünleri(2)) ve ekonomiden çevreye tekrar geri dönüşünü (enerji artıkları(3)) kaydetmektedir. Enerji Hesapları çalışması, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yayımlanan Enerji Denge Tabloları esas alınarak yapılmıştır. İlk kez yayımlanan bu bülten ile 2017-2021 dönemine ait fiziksel enerji arz ve kullanım istatistikleri sunulmaktadır” denildi. Toplam enerji akışları 19 bin 184 petajul(4)olarak hesaplandı Enerji ürünleri, 2021 yılında toplam fiziksel enerjinin kaynakları içerisinde yüzde 53,3 ile en büyük paya sahip oldu. Enerji artıklarının payı yüzde 36,8 olurken doğal enerji girdilerinin payı ise yüzde 9,9 olarak hesaplandı. Fiziksel enerjinin varış yerleri itibarıyla en büyük pay ekonomik faaliyetlerin oldu Ekonomik faaliyetler, 2021 yılında fiziksel enerjinin varış yerleri itibarıyla yüzde 53,0 ile en büyük payı aldı. Nihai enerji tüketicisi olan hanehalklarının oranı ise yüzde 8,8 olarak hesaplandı. Ekonomik faaliyetler içerisinde ise en büyük pay yüzde 41,5 ile imalat sanayinin oldu. Enerji ürünlerinin nihai kullanımı 5 560 petajul oldu Enerji ürünlerinin nihai kullanımı 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 9,8 artarak 5 560 petajul oldu. Nihai enerji kullanımında en büyük payı yüzde 34,7 ile imalat sanayi aldı. Sektörel olarak imalat sanayini yüzde 24,4 ile ticaret, hizmetler ve kamu sektörü takip ederken hanehalklarının payı ise yüzde 30,4 oldu. Enerji ürünlerinin nihai kullanımında en çok petrol ürünleri tüketildi Enerji ürünlerinin nihai kullanımında 2021 yılında petrol ürünleri yüzde 39,3 ile ilk sırayı aldı. Petrol ürünlerini sırasıyla, yüzde 22,8 ile doğal gaz, yüzde 21,5 ile elektrik yüzde 10,0 ile kömür ürünleri, yüzde 5,2 ile ısı ve yüzde 1,2 ile diğer ürünler takip etti.Hanehalklarının amaca göre nihai enerji tüketimine bakıldığında, en büyük payı yüzde 47,1 ile alan ısıtma/soğutma aldı. AÇIKLAMALAR (1) Doğal enerji girdileri, ekonomik üretim sürecinin bir parçası olarak ya da doğrudan üretimde kullanılmak üzere doğadaki konumundan alınan maden cevheri, güneş enerjisi veya jeotermal enerji gibi tüm fiziksel girdiler olarak tanımlamaktadır. (2) Enerji ürünleri, ekonomide bir üretim sürecinin sonucunda oluşan taşkömürü, motorin, yakacak odun gibi ürünlerdir. (3) Enerji artıkları, ekonomik faaliyetler ve hanehalkları tarafından üretim, tüketim ve stok süreci sonucunda doğaya atılan, boşaltılan veya yayılan katı, sıvı ve gaz maddeleri ifade etmektedir. (4) Bir petajul (PJ), bir katrilyon (1015) jul'e; bir terajul (TJ), bir trilyon (1012) jul'e eşittir.  
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Enerji Hesapları, 2021 verilerini açıkladı. Ekonomik faaliyetler, 2021 yılında fiziksel enerjinin varış yerleri itibariyle yüzde 53.0petajul oldu.

 Kurumun resmi web sitesindeki açıklamada, “Çevresel ekonomik hesapların genel amacı, çevre ve ekonomik faaliyetler arasındaki ilişkiyi ulusal hesaplar temel kavram ve sınıflamalarını (ESA 2010) kullanarak tanımlamaktır. Bu doğrultuda, çevresel ekonomik hesaplar sisteminin bir alt modülü olan Fiziksel Enerji Akış Hesapları, fiziksel enerjinin çevreden ekonomiye akışını (doğal enerji girdileri(1)), ekonomi içerisindeki döngüsünü(enerjiürünleri(2)) ve ekonomiden çevreye tekrar geri dönüşünü (enerji artıkları(3)) kaydetmektedir.


Enerji Hesapları çalışması, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yayımlanan Enerji Denge Tabloları esas alınarak yapılmıştır. İlk kez yayımlanan bu bülten ile 2017-2021 dönemine ait fiziksel enerji arz ve kullanım istatistikleri sunulmaktadır” denildi.

Toplam enerji akışları 19 bin 184 petajul(4)olarak hesaplandı
Enerji ürünleri, 2021 yılında toplam fiziksel enerjinin kaynakları içerisinde yüzde 53,3 ile en büyük paya sahip oldu. Enerji artıklarının payı yüzde 36,8 olurken doğal enerji girdilerinin payı ise yüzde 9,9 olarak hesaplandı.

Fiziksel enerjinin varış yerleri itibarıyla en büyük pay ekonomik faaliyetlerin oldu

Ekonomik faaliyetler, 2021 yılında fiziksel enerjinin varış yerleri itibarıyla yüzde 53,0 ile en büyük payı aldı. Nihai enerji tüketicisi olan hanehalklarının oranı ise yüzde 8,8 olarak hesaplandı. Ekonomik faaliyetler içerisinde ise en büyük pay yüzde 41,5 ile imalat sanayinin oldu.

Enerji ürünlerinin nihai kullanımı 5 560 petajul oldu

Enerji ürünlerinin nihai kullanımı 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 9,8 artarak 5 560 petajul oldu. Nihai enerji kullanımında en büyük payı yüzde 34,7 ile imalat sanayi aldı. Sektörel olarak imalat sanayini yüzde 24,4 ile ticaret, hizmetler ve kamu sektörü takip ederken hanehalklarının payı ise yüzde 30,4 oldu.


Enerji ürünlerinin nihai kullanımında en çok petrol ürünleri tüketildi


Enerji ürünlerinin nihai kullanımında 2021 yılında petrol ürünleri yüzde 39,3 ile ilk sırayı aldı. Petrol ürünlerini sırasıyla, yüzde 22,8 ile doğal gaz, yüzde 21,5 ile elektrik yüzde 10,0 ile kömür ürünleri, yüzde 5,2 ile ısı ve yüzde 1,2 ile diğer ürünler takip etti.Hanehalklarının amaca göre nihai enerji tüketimine bakıldığında, en büyük payı yüzde 47,1 ile alan ısıtma/soğutma aldı.


AÇIKLAMALAR

(1) Doğal enerji girdileri, ekonomik üretim sürecinin bir parçası olarak ya da doğrudan üretimde kullanılmak üzere doğadaki konumundan alınan maden cevheri, güneş enerjisi veya jeotermal enerji gibi tüm fiziksel girdiler olarak tanımlamaktadır.
(2) Enerji ürünleri, ekonomide bir üretim sürecinin sonucunda oluşan taşkömürü, motorin, yakacak odun gibi ürünlerdir.
(3) Enerji artıkları, ekonomik faaliyetler ve hanehalkları tarafından üretim, tüketim ve stok süreci sonucunda doğaya atılan, boşaltılan veya yayılan katı, sıvı ve gaz maddeleri ifade etmektedir.
(4) Bir petajul (PJ), bir katrilyon (1015) jul'e; bir terajul (TJ), bir trilyon (1012) jul'e eşittir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.