KAYIT DIŞILIĞI ÖNLEMEK İÇİN VERGİ KAYDINDAN ÖNCE ESNAF SİCİL KAYDI ZORUNLU OLMALI

EKONOMİ 19.12.2023 - 11:50, Güncelleme: 19.12.2023 - 11:50 4352+ kez okundu.
 

KAYIT DIŞILIĞI ÖNLEMEK İÇİN VERGİ KAYDINDAN ÖNCE ESNAF SİCİL KAYDI ZORUNLU OLMALI

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) Başkanı Niyazi Göger, kayıt dışı ile mücadelenin etkin bir şekilde yürütülebilmesi için, yapılacak yasal düzenlemeyle vergi kaydından önce Esnaf Sicil Kaydının yaptırılmasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
Ticaret Bakanlığı, Esnaf, Sanatkar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü’nün, esnaf ve sanatkarlar ile meslek kuruluşlarının sorunları ve çözümlerinin ele alındığı “Esnaf ve Sanatkar İstişare ve Değerlendirme Toplantısı” Adana ESOB’un ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Esnaf, Sanatkar ve Kooperatifçilik Genel Müdür Yardımcısı Seçkin Cenkış, Mersin, Hatay, Osmaniye Birlik Başkanları ile oda başkanlarının katıldığı toplantının açılışında konuşan Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Niyazi Göger, kayıt dışılık ve kayıt dışı ile mücadeleye dikkati çekti. Yapılacak yasal düzenleme ile kayıt dışılığın önüne geçilebileceğinin altını çizen Başkan Niyazi Göger, Ticaret Odaları örneğini verdi.  Ticaret Odasına kayıt açtırılmadan vergi kaydının yaptırılamadığının altını çizen Başkan Niyazi Göger, “Esnaflıkta ise böyle bir durum söz konusu değil. İşyeri açacak esnaf oda sicil kaydı yapılmadan vergi kaydını yaptırabiliyor. Hal böyle olunca da esnaf sicil kaydını yaptırma gereği duymuyor. Bu da kayıt dışılığı tetikliyor. Tıpkı Ticaret odalarında olduğu gibi yapılacak düzenleme ile esnaf için de vergi kaydından önce esnaf sicil kaydını yaptırma zorunluluğu getirilmelidir. Bu sayede kayıt dışılık biteceği gibi, kayıt dışılıktan kaynaklanan bir çok sorun da doğal olarak ortadan kalkacaktır” dedi. Şubat ayında esnaf şurası gerçekleştirileceğine dikkati çeken Başkan Niyazi Göger, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, Şubat ayında yapılacak esnaf şurasında, esnafımızın emekli olmasına olanak sağlayacak Bağkur prim gün sayısının 7200 güne indirilmesi, nace kodlarının meslek odalarına dağılımı, esnaf sicil kaydı, kayıt dışılık ile mücadele, çıraklık eğitim merkezlerinin tercih edilmesinin teşvik edilmesi gibi konularda esnafımızın beklediği müjdeleri vermesini bekliyoruz” diye konuştu. Birlik Başkanları ve Oda Başkanlarının aktardığı sorunları not alan Esnaf, Sanatkar ve Kooperatifçilik Genel Müdür Yardımcısı Seçkin Cenkış, gerekli çalışmaların yapılacağını dile getirdi.  
Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) Başkanı Niyazi Göger, kayıt dışı ile mücadelenin etkin bir şekilde yürütülebilmesi için, yapılacak yasal düzenlemeyle vergi kaydından önce Esnaf Sicil Kaydının yaptırılmasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Ticaret Bakanlığı, Esnaf, Sanatkar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü’nün, esnaf ve sanatkarlar ile meslek kuruluşlarının sorunları ve çözümlerinin ele alındığı “Esnaf ve Sanatkar İstişare ve Değerlendirme Toplantısı” Adana ESOB’un ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Esnaf, Sanatkar ve Kooperatifçilik Genel Müdür Yardımcısı Seçkin Cenkış, Mersin, Hatay, Osmaniye Birlik Başkanları ile oda başkanlarının katıldığı toplantının açılışında konuşan Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Niyazi Göger, kayıt dışılık ve kayıt dışı ile mücadeleye dikkati çekti.

Yapılacak yasal düzenleme ile kayıt dışılığın önüne geçilebileceğinin altını çizen Başkan Niyazi Göger, Ticaret Odaları örneğini verdi. 

Ticaret Odasına kayıt açtırılmadan vergi kaydının yaptırılamadığının altını çizen Başkan Niyazi Göger, “Esnaflıkta ise böyle bir durum söz konusu değil. İşyeri açacak esnaf oda sicil kaydı yapılmadan vergi kaydını yaptırabiliyor. Hal böyle olunca da esnaf sicil kaydını yaptırma gereği duymuyor. Bu da kayıt dışılığı tetikliyor. Tıpkı Ticaret odalarında olduğu gibi yapılacak düzenleme ile esnaf için de vergi kaydından önce esnaf sicil kaydını yaptırma zorunluluğu getirilmelidir. Bu sayede kayıt dışılık biteceği gibi, kayıt dışılıktan kaynaklanan bir çok sorun da doğal olarak ortadan kalkacaktır” dedi.

Şubat ayında esnaf şurası gerçekleştirileceğine dikkati çeken Başkan Niyazi Göger, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, Şubat ayında yapılacak esnaf şurasında, esnafımızın emekli olmasına olanak sağlayacak Bağkur prim gün sayısının 7200 güne indirilmesi, nace kodlarının meslek odalarına dağılımı, esnaf sicil kaydı, kayıt dışılık ile mücadele, çıraklık eğitim merkezlerinin tercih edilmesinin teşvik edilmesi gibi konularda esnafımızın beklediği müjdeleri vermesini bekliyoruz” diye konuştu.

Birlik Başkanları ve Oda Başkanlarının aktardığı sorunları not alan Esnaf, Sanatkar ve Kooperatifçilik Genel Müdür Yardımcısı Seçkin Cenkış, gerekli çalışmaların yapılacağını dile getirdi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.