Kısa çalışma ödeneğinde prim gün sayısı düşürüldü

EKONOMİ 03.02.2024 - 14:35, Güncelleme: 03.02.2024 - 14:35 3955+ kez okundu.
 

Kısa çalışma ödeneğinde prim gün sayısı düşürüldü

25 Ocak’ta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edilen İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, ResmiGazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kabul edilen kanun, İşsizlik Sigortası Kanununun ek 2. Maddesinin birinci fıkrasına “bölgesel kriz” ibaresinden sonra gelmek üzere, “genel salgın” ibaresinin eklenmesini hüküm altına alıyor.
Yapılan değişiklikle sigortalının kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için, kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması hükmü getirildi. Değişiklikten önce en az prim ödeme gün sayısı 600 gündü. Değişiklik, şunları içeriyor: “Kısa çalışma ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak sigortalının kendisine ödenir. Ödeme tarihini öne çekmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkilidir. Kısa çalışma ödeneği, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz, nafaka borçları dışında onda birinden fazlası haczedilemez veya başkasına devir ve temlik edilemez.” Kısa çalışma ödeneği olarak ödenen süreler, kısa çalışma başlama tarihinden itibaren 3 yıl içindeki hizmet akdi fesihlerine istinaden yapılacak işsizlik ödeneği ödemelerine ilişkin hak sahipliği sürelerinden düşülür.” “Sigortalının kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler ise yasal faizi ile birlikte sigortalıdan tahsil edilir, ölen sigortalılara ait fazla ödemeler geri tahsil edilmez.” EMEKLİ EK ZAMMI RESMİ GAZETE’DE Kabul edilen kanun, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Ocak ayında yapılan zam miktarını da yüzde 37,57’den, memur ve memur emeklisine verilen 49,25’le eşitlendi. Buna göre, 5510 sayılı Kanuna şu geçici madde eklendi: “4. maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalı ve hak sahiplerine; 2024 yılı başından önce bağlanmış gelir ve aylıklar ile 2024 yılında bağlanacak malullük, yaşlılık veya ölüm aylıklarının bu Kanunun 27., 29., 33. ve geçici 2. maddelerine göre 2024 yılı Ocak ayı itibarıyla hesaplanan aylık tutarları dosya bazında ödenmesi gereken miktar esas alınmak kaydıyla 2024 yılı Ocak ayından geçerli olmak üzere yüzde 49,25 oranında artırılır.Birinci fıkrada belirtilen şekilde artırılan gelir ve aylıklar, 2024 yılı Ocak ayında bu maddede belirtilen artış dışında 55 inci maddeye göre ayrıca artırılmaz.”
25 Ocak’ta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edilen İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, ResmiGazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kabul edilen kanun, İşsizlik Sigortası Kanununun ek 2. Maddesinin birinci fıkrasına “bölgesel kriz” ibaresinden sonra gelmek üzere, “genel salgın” ibaresinin eklenmesini hüküm altına alıyor.

Yapılan değişiklikle sigortalının kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için, kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması hükmü getirildi. Değişiklikten önce en az prim ödeme gün sayısı 600 gündü.

Değişiklik, şunları içeriyor:

“Kısa çalışma ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak sigortalının kendisine ödenir. Ödeme tarihini öne çekmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkilidir. Kısa çalışma ödeneği, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz, nafaka borçları dışında onda birinden fazlası haczedilemez veya başkasına devir ve temlik edilemez.”

Kısa çalışma ödeneği olarak ödenen süreler, kısa çalışma başlama tarihinden itibaren 3 yıl içindeki hizmet akdi fesihlerine istinaden yapılacak işsizlik ödeneği ödemelerine ilişkin hak sahipliği sürelerinden düşülür.”

“Sigortalının kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler ise yasal faizi ile birlikte sigortalıdan tahsil edilir, ölen sigortalılara ait fazla ödemeler geri tahsil edilmez.”

EMEKLİ EK ZAMMI RESMİ GAZETE’DE

Kabul edilen kanun, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Ocak ayında yapılan zam miktarını da yüzde 37,57’den, memur ve memur emeklisine verilen 49,25’le eşitlendi.

Buna göre, 5510 sayılı Kanuna şu geçici madde eklendi:

“4. maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalı ve hak sahiplerine; 2024 yılı başından önce bağlanmış gelir ve aylıklar ile 2024 yılında bağlanacak malullük, yaşlılık veya ölüm aylıklarının bu Kanunun 27., 29., 33. ve geçici 2. maddelerine göre 2024 yılı Ocak ayı itibarıyla hesaplanan aylık tutarları dosya bazında ödenmesi gereken miktar esas alınmak kaydıyla 2024 yılı Ocak ayından geçerli olmak üzere yüzde 49,25 oranında artırılır.Birinci fıkrada belirtilen şekilde artırılan gelir ve aylıklar, 2024 yılı Ocak ayında bu maddede belirtilen artış dışında 55 inci maddeye göre ayrıca artırılmaz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.