SOFULU ÇÖPLÜĞÜ’NDE İMZASI BULUNANLARA YARGI ENGELİ
SOFULU ÇÖPLÜĞÜ’NDE İMZASI BULUNANLARA YARGI ENGELİ
Adana’nın uzun yıllardan bu yana kanayan yarası durumundaki Sarıçam Çöplüğü’yle ilgili, Danıştay 1. Dairesi 2007-2022 yılları arasında görev yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanları ile yine aynı yıllarda görev yapan belediye meclis üyeleri, belediye yetkilileri, belediye başkan vekili Nevzat Ardıç ve Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 15 Aralık 2006 tarih ve 298 sayılı kararında oy verenler hakkında oybirliğiyle “ön inceleme yapılmamasına” kesin karar verdi.
Uzun yıllardan bu yana Adana kamuoyunun ve çevre örgütlerinin tepkisini çeken Sarıçam Çöplüğü’yle ilgili dönemin belediye başkanları, meclis üyeleri ve görevlilerinin yargılanmasına ilişkin Av. Yusuf Özer şikayette bulunmuştu. Av. Özer’in şikayetini inceleyen İçişleri Bakanlığı ise, şikayetin işleme konulmamasına karar vermiş, bunun üzerine şikayet Danıştay’a iletilmişti. Başvuruyu görüşen Danıştay 1. Dairesi, çok tartışılacak bir karara imza attı.
İçişleri Bakanlığı’na, Av. Yusuf Özer tarafından yapılan başvuruda, soruşturulacak eylemler şöyle sıralanmıştı:
“1- İmar İskan Bakanlığınca 17.3.1980 tarihinde kentsel gelişme alanı olarak belirlenen ve Adana Büyükşehir Belediye Meclisinin 2.4.1996 tarih ve 228 sayılı kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli nazım imar planında gelişme konut bölgesi olarak ilan edilen alanda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 16.9.2013 tarih ve 14398 sayılı oluru ile onaylanan 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında çöp tesisi bulunmadığı halde, Adana Büyükşehir Belediye Meclisinin 12.12.2007 tarih ve 253 sayılı kararı ile bu alanı çöp atık tesisi olarak belirleyen 1/5000 ölçekli plan değişikliğini kabul etmek ve bu planı Belediye Meclisinin 16.6.2017 tarih ve 243 sayılı kararıyla onaylamak.
2- Adana Büyükşehir Belediyesince tesise verilen ruhsata ve mevzuata göre çöp tesisinin en az 1 km yakınına kadar konut ve işyeri yapılmaması gerekirken, bu tesisinin 150 metre yakınına kadar konut, işyeri, yurt ve Üniversite inşasına izin veren plan değişiklikleri yaparak söz konusu alanın mevzuata aykırı olarak yapılaşmaya açılmasına sebep olmak.
3- Söz konusu çöp tesisinde gereği gibi denetim yapmayarak, denetim ve gözetim görevini ihmal ederek ilgili firma yetkililerinin mevzuatın öngördüğü şekilde tedbirleri almadan faaliyet göstermesine, kağıt üzerinde yükümlülüklerini yerine getiriyormuş gibi göstererek canlıların sağlığını tehlikeye atmasına, çevreyi kirletmesine, tesis alanından sağlığı olumsuz etkileyen kötü kokular yayılmasına, vahşi depolama yapılmasına, çöp sularının yeraltı sularına karışmasına, bu durumları engellemek için gerekli önlemlerin alınmamasına sebep olmak”
İçişleri Bakanlığı’nın 29 Eylül 2023 tarih ve 60098 sayılı yazısı ekinde gönderilen dosya, İçişleri Bakanı’nın 4 Ağustos 2023 tarih ve İNS:2022.01.637 sayılı şikayetin işleme konulmamasına ilişkin kararı ve bu karara yapılan itiraz ile Tetkik Hakimi Meryem Budak’ın açıklamalarını dinlenildikten sonra 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun uyarınca başvuruyu inceleyen Danıştay 1. Daire, anılan yıllarda şikayete konu olan Adana Büyükşehir Belediye Başkanları, meclis üyeleri ve diğer görevliler hakkında oybirliği ile ön inceleme yapılmamasını uygun buldu.
DANIŞTAY KESİN KARAR VERDİ
Danıştay 1. Daire’nin ilgili kararı özetle şöyle:
“…. Diğer taraftan, dosyadaki bilgi ve belgelere göre 2 nci maddeden ilgililere isnat edilen eylemle ilgili olarak şikayetin, anılan Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında ön inceleme yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olduğu anlaşıldığından, 4483 sayılı Kanunun yukarıda belirtilen hükümleri uyarınca yetkili merci tarafından ön inceleme emri verilmesi, bu emre dayalı olarak ön inceleme raporu düzenlenmesi, isnat edilen eylemlerle illiyet bağı bulunanların ismen ve görev unvanlarıyla belirlenmesi, yetkili merci tarafından söz konusu ön inceleme raporu da göz önünde bulundurulmak suretiyle soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine ilişkin bir kararın tesis edilmesi, verilecek kararın türüne göre on günlük itiraz süresini ve itiraza bakmakla görevli yeri de belirten gerekli bildirimler yapıldıktan sonra karara karşı itirazda bulunulması durumunda yazılı bildirimlere ilişkin günlü ve imzalı bildirim alındıları ile itiraz dilekçeleri de eklenerek dosyanın Dairemize gönderilmesi gerektiğinden, itirazın kabulü ile İçişleri Bakanının 4.8.2023 tarih ve İNS:2022.01.637 sayılı kararının; 2 nci maddeden şikayetin işleme konulmamasına ilişkin kısmının kaldırılmasına, 2 nci maddede belirtilen eylemle ilgili olarak ön inceleme yapılması ve yetkili merci kararı verilmesi için dosyanın karar ekli olarak İçişleri Bakanlığına, kararın bir örneğinin itiraz edene gönderilmesine 21.11. 2023 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.