Gürer: “TMO çiftçinin yanında durmadı”
Gürer: “TMO çiftçinin yanında durmadı”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, açıklanan hububat alım fiyatlarına tepki gösterdi. “Açıklanan fiyat çiftçi için tam bir şok oldu” dedi.
Gürer: “Düşük alım fiyatını Bakan ve Cumhurbaşkanı açıklayamadı”
Gürer: “Buğday alım fiyatı çiftçiyi zora soktu”
Gürer: “TMO, tüccar gibi davrandı”
Gürer: “Çiftçiye, "Sen hububat ekme, biz ithal ürün getirelim” diyorlar”
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TMO tarafından makarnalık buğday için 10.000 TL/ton ekmeklik buğday için 9.250 TL/ton, arpa için ise 7250 TL/ton alım fiyatı açıklanmasına tepki gösterdi. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan taban fiyatın çiftçilerin üretim maliyetlerinin altında olduğunu ve bu fiyatın ton başına 15.000 TL olarak revize edilmesi gerektiğini belirtti.
Gürer, hububat alım fiyatlarının Cumhurbaşkanı veya Bakan tarafından açıklanmaması ve bunun yerine akşam saatlerinde TMO tarafından internet üzerinden duyurulmasının, fiyatın düşük olduğunun bir başka göstergesi olduğunu belirtti.
TMO, ÇİFTÇİNİN KARA GÜN DOSTU OLMAKTAN ÇOK UZAK
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çiftçinin kara gün dostu olması gerekirken açıklanan hububat alım fiyatlarıyla çiftçiyi zora soktuğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Toprak Mahsulleri Ofisi, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS)kayıtlı üretim miktarının tamamını satın alacağını duyurdu. Makarnalık buğdayda 9000 TL/ton olan geçen yılki fiyat, bu yıl 10.000 TL’ye; ekmeklik buğdayda 8250 TL/ton olan fiyat, bu yıl 9250 TL’ye; arpada ise 7000 TL’den 7250 TL’ye çıktı. Bunlar, çiftçinin giderleri karşısında fiyat dahi değil, gerçek anlamda üretici zora sokuldu. 15 TL kilo fiyatı bekleyen çiftçiye büyük bir darbe vuruldu. Toprak Mahsulleri Ofisi tüccar gibi davrandı ve kara gün dostu olarak bilinen Toprak Mahsulleri Ofisi çiftçinin yanında durmadı, çiftçiyi tüccara boyun eğdirdi. Çünkü bu fiyat, gerçek anlamda enflasyon rakamından vazgeçtik, girdi maliyetlerindeki artışın dahi çok çok altında bir fiyat oldu.” dedi.
ÇİFTÇİ ŞOKTA
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO tarafından açıklanan hububat alım fiyatlarının çiftçide şok etkisi yarattığını belirterek, “Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından hububat alım fiyatları açıklandı. Çiftçiler için açıklanan bu fiyat tam bir şok oldu. Enflasyon TÜİK'e göre %79 olduğu ülkemizde, buğdayın 1 yıllık fiyat artışı %12, arpa için %3,5 oldu. Bu artış, çiftçiyi mutlu etmeyi bırakın, maliyetin dahi altında bir fiyat açıklanmasına neden oldu. 2024 yılı için buğdaya 1750 liralık destek verileceği, arpa için ise 750 liralık fark ödemesi yapılacağı duyuruldu. Çiftçi tüccara boğduruluyor ve Toprak Mahsulleri Ofisi tam bir tüccar mantığı ile alım yapıyor. Çiftçiye, "Gelecek yıl ürün ekme" der gibi bir fiyat açıklandı.” şeklinde konuştu.
NE CUMHURBAŞKANI NE DE BAKAN AÇIKLAMA YAPAMADI
Açıklanan hububat alım fiyatlarının çiftçiyi üretim koparacağına vurgu yapan Gürer, “Hububat alım fiyatlarının düşük olması nedeniyle ne Cumhurbaşkanı ne de Bakan açıklama yapamadı. Toprak Mahsulleri Ofisi bir duyuruyla alım fiyatlarını ilan etti. Çiftçimize tam bir darbe vuruldu. Önümüzdeki yıl çiftçiye, "Sen hububat ekme, biz ithal ürün getirelim" diyorlar. Çünkü yılbaşından beri yurt dışından buğday Ukrayna'dan ya da Rusya'dan ithal ediliyordu. Depolarda önemli ölçüde yer de yok. Randevulu sistem geçen yıl işlemedi, bu yıl da aynı sorunları yaşatıp çiftçiyi tüccara mahkum bırakacaklar.” diye konuştu.
TMO, MALİYETİN ALTINDA BİR FİYATLA ALIMA GİRİYOR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Girdi maliyetleri artmış: ilacı, tohumu, gübresi, kirası, traktör giderleri, mazotu, biçerdöver maliyeti, işçiliği... Bunlara rağmen çok düşük bir ücret verildi. Kuru tarımda son fiyatı 12 lira 68 kuruş maliyeti var; sulu tarımda ise 13 lira 39 kuruş maliyeti var. Bu maliyetlerin altında bir fiyatla Toprak Mahsulleri Ofisi alıma giriyor. Bu durumda çiftçi Çukurova'da hasat yapmış, taahhütname ile ofise ürününü vermek zorunda kalmış. Bu fiyat çiftçiyi kurtarmaz; mutlak suretle revize edilmeli. 15 liranın altında bir fiyat çiftçi için yıkım olur, çiftçiye vurulan bir darbe olur.” dedi.
ÇİFTÇİ HÜSRANA UĞRADI
Çiftçinin açıklanan hububat alım fiyatı karşısında hüsrana uğradığını belirten Ömer Fethi Gürer, “Her yıl hasat mevsiminde taban fiyat açıklanıyordu, bu yıl açıklanmadı. Ve geçtiğimiz yılda olduğu gibi, Haziran ayının 6'sına geldik, fiyat akşam saatlerinde açıklandı. Çiftçi hüsrana uğradı, kara kara düşünüyor: "Bu gelirle ben bu tarlayı nasıl ekeceğim, kira bedelini, mazotunu, gübresini, ilacını, tohumunu nasıl karşılayıp da seneye üretimin içinde olacağım?" diyor. Çiftçimizi korumayan bu anlayış, ithalata dayalı bu bakış Türk tarımına büyük zarar veriyor. Bu zararlardan bir an önce dönün; çiftçimize hak ettiği destekleri sağlayın, hak ettiği alım fiyatıyla alıma girin, tüccara boğdurmayın. Tüccar mantığıyla alım anlayışından vazgeçin.” şeklinde konuştu.
HESAP ORTADA
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuru tarım ve sulu tarım üzerinden 1 ton buğdayın maliyet hesabını yaptı. Gürer, “Tarla kirası, toprak hazırlığı, tohum, ekim masrafları, taban gübre, zirai ilaçlar, ilaçlama masrafları, traktör bakım giderleri, akaryakıt masrafları ve biçerdöver giderleri gibi kalemler dikkate alındığında, dekara 400 kg verim elde edilmesi durumunda kuru tarımda maliyetin 12.680 TL/ton, sulu tarımda ise 13.390 TL/ton olduğu görülmektedir. Açıklanan fiyatlar ile üretim maliyetleri arasındaki fark, çiftçilerin ekonomik sürdürülebilirliğini tehdit etmektedir. Maliyet ve verilen fiyat ortada.” diye konuştu.
TMO ŞARTLI ALIYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TMO’nun alımında şartları var. Ürünü tarlada değil, alım yerine istiyor. Randevulu alım yapıyor. Çiftçinin ÇKS yaptırması bekleniyor. Ödeme birkaç ay sarkıyor. Ürün içeriğine göre fiyat düşebiliyor. Bu durumda çiftçi, tarlada alım yapan tüccara daha düşük fiyatla ürününü satıyor. Çiftçi borçlu; bir an önce ürününü borçlarından dolayı satıp ürün bedelini almak istiyor ve TMO şartlarından dolayı daha düşük fiyatla tüccara vermek zorunda kalıyor. Çukurova hasat sonu geldi. Alım fiyatı geç ve düşük açıklandı. AKP iktidarlarının hasat öncesi fiyat açıklaması geçen yıl sona ermişti. Bu yıl da devam etti. TMO, yılbaşından beri ithal buğday getirdi. Hasat öncesi ithalat yaptı. Hububatta üretim öncesi artan girdi maliyetleri sorun, hasat sonrası beklenen satış sorun ve bir de ithalat ile piyasaya daha düşük alım fiyatı verilmesi çiftçi için tam bir sorun oldu.” diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.