"KLİMA KULLANIMI KÜRESEL ISINMAYI TETİKLİYOR"

GÜNDEM 12.06.2024 - 16:36, Güncelleme: 12.06.2024 - 16:36 5225+ kez okundu.
 

"KLİMA KULLANIMI KÜRESEL ISINMAYI TETİKLİYOR"

Çevre Bilimcileri Uyarıyor! İklim Krizi İle Büyüyen Tehlike!! "Serinlemenin Bedelini Yerküre Ödemesin"
"KLİMALAR ÇEVREYE BÜYÜK ZARAR VERİYOR" Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, küresel ısınma ile birlikte klima kullanımındaki artışın, enerji tüketimini 2050 yılına kadar günümüze oranla üç kat artıracağını açıkladı. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte klima kullanımındaki artış, enerji tüketimini de beraberinde getiriyor. Evlerde en az iki klima bulunmasının, yoğun enerji tüketimiyle birlikte 2050 yılında kullanılan enerjinin üç kat artmasının beklendiği belirtildi.Prof. Dr. Zaimoğlu, günümüzde kullanılan enerji miktarının 2050 yılına kadar üç kat artması beklenirken, Avrupa Birliği ülkelerinin bu duruma karşı önlemler almaya başladığını vurguladı. Fransa'da kamu binalarında sıcaklık 26 derecenin üzerine çıktığında klima kullanımına izin verildiğini ifade eden Zaimoğlu, diğer ülkelerde de benzer uygulamaların yapılmaya başlandığını aktardı.  "TERMİK SANTRALLERDEN ELDE EDİLEN ENERJİ KÜRESEL ISINMAYA ETKEN" "AVRUPA BİRLİĞİ ÖNLEM ALIYOR" Zaimoğlu özellikle klima kullanımının iklim ve doğa üzerindeki zararlarına dikkat çekti. Türkiye'de klimalar için kullanılan enerjinin büyük bir kısmının termik santrallerden karşılandığına dikkat çeken Zaimoğlu, bu durumun olumsuz sonuçlar doğurduğunu belirtti. Termik santrallerden elde edilen enerjinin küresel ısınmaya ciddi etken olduğunu vurgulayan Zaimoğlu, klima kullanımının iki farklı olumsuz etkisi olduğunu dile getirdi. Bunlardan ilkinin, kullanılan enerjinin termik santrallerden gelmesi ve bu yolla salınan karbondioksit ve eşdeğer gazların zararları olduğunu, ikincisinin ise klimalarda kullanılan hidroflorokarbon gazının iklim değişikliğine etkin bir biçimde negatif etki ettiğini ifade etti. Klima kullanımının özellikle sıcak kentlerde önlenmesinin son derece zor olduğunu belirten Zaimoğlu, bunun önüne geçebilmenin en önemli yolunun binalardaki yalıtım olduğunu söyledi.  "ÇÖZÜM: DOĞRU YALITIM" "KENTLERDE 'ISI ADALARI' OLUŞUYOR" Doğru bir yalıtım sistemiyle binalarda daha az klima kullanımının mümkün olabileceğini ifade eden Zaimoğlu, bu durumun gerekli inşaat kalitesi sağlanarak ve belediyelerin denetimleriyle önümüzdeki dönemlerde gerçekleşebileceğini belirtti. Merkezi sistem klimaların, tekli klimalara göre daha az hidroflorokarbon saldığına dikkat çeken Zaimoğlu, bu çözümlerin ekonomik maliyetinin yüksek olduğunu, ancak çözümün doğru yalıtımda olduğunu ifade etti. Binaların birbirine olan yakınlığının, özellikle kentlerde sıcaklığın artmasının nedenlerinden biri olan "ısı adaları"nın oluşmasında etkili olduğunu belirten Zaimoğlu, mümkün olduğunca bina aralarının açık olması ve kentsel alanlarda daha fazla yeşil alanın bulunmasının bu ısı adalarının oluşmasına engel olabileceğini vurguladı.
Çevre Bilimcileri Uyarıyor! İklim Krizi İle Büyüyen Tehlike!! "Serinlemenin Bedelini Yerküre Ödemesin"

"KLİMALAR ÇEVREYE BÜYÜK ZARAR VERİYOR"

Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, küresel ısınma ile birlikte klima kullanımındaki artışın, enerji tüketimini 2050 yılına kadar günümüze oranla üç kat artıracağını açıkladı. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte klima kullanımındaki artış, enerji tüketimini de beraberinde getiriyor. Evlerde en az iki klima bulunmasının, yoğun enerji tüketimiyle birlikte 2050 yılında kullanılan enerjinin üç kat artmasının beklendiği belirtildi.Prof. Dr. Zaimoğlu, günümüzde kullanılan enerji miktarının 2050 yılına kadar üç kat artması beklenirken, Avrupa Birliği ülkelerinin bu duruma karşı önlemler almaya başladığını vurguladı. Fransa'da kamu binalarında sıcaklık 26 derecenin üzerine çıktığında klima kullanımına izin verildiğini ifade eden Zaimoğlu, diğer ülkelerde de benzer uygulamaların yapılmaya başlandığını aktardı. 


"TERMİK SANTRALLERDEN ELDE EDİLEN ENERJİ KÜRESEL ISINMAYA ETKEN"

"AVRUPA BİRLİĞİ ÖNLEM ALIYOR"

Zaimoğlu özellikle klima kullanımının iklim ve doğa üzerindeki zararlarına dikkat çekti. Türkiye'de klimalar için kullanılan enerjinin büyük bir kısmının termik santrallerden karşılandığına dikkat çeken Zaimoğlu, bu durumun olumsuz sonuçlar doğurduğunu belirtti. Termik santrallerden elde edilen enerjinin küresel ısınmaya ciddi etken olduğunu vurgulayan Zaimoğlu, klima kullanımının iki farklı olumsuz etkisi olduğunu dile getirdi. Bunlardan ilkinin, kullanılan enerjinin termik santrallerden gelmesi ve bu yolla salınan karbondioksit ve eşdeğer gazların zararları olduğunu, ikincisinin ise klimalarda kullanılan hidroflorokarbon gazının iklim değişikliğine etkin bir biçimde negatif etki ettiğini ifade etti. Klima kullanımının özellikle sıcak kentlerde önlenmesinin son derece zor olduğunu belirten Zaimoğlu, bunun önüne geçebilmenin en önemli yolunun binalardaki yalıtım olduğunu söyledi. 

"ÇÖZÜM: DOĞRU YALITIM"

"KENTLERDE 'ISI ADALARI' OLUŞUYOR"


Doğru bir yalıtım sistemiyle binalarda daha az klima kullanımının mümkün olabileceğini ifade eden Zaimoğlu, bu durumun gerekli inşaat kalitesi sağlanarak ve belediyelerin denetimleriyle önümüzdeki dönemlerde gerçekleşebileceğini belirtti. Merkezi sistem klimaların, tekli klimalara göre daha az hidroflorokarbon saldığına dikkat çeken Zaimoğlu, bu çözümlerin ekonomik maliyetinin yüksek olduğunu, ancak çözümün doğru yalıtımda olduğunu ifade etti. Binaların birbirine olan yakınlığının, özellikle kentlerde sıcaklığın artmasının nedenlerinden biri olan "ısı adaları"nın oluşmasında etkili olduğunu belirten Zaimoğlu, mümkün olduğunca bina aralarının açık olması ve kentsel alanlarda daha fazla yeşil alanın bulunmasının bu ısı adalarının oluşmasına engel olabileceğini vurguladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.