Adana'da Ayçiçek Tarlaları Aşırı Sıcaktan Kuruyor

GÜNDEM 21.06.2024 - 14:31, Güncelleme: 21.06.2024 - 15:59 9981+ kez okundu.
 

Adana'da Ayçiçek Tarlaları Aşırı Sıcaktan Kuruyor

KURAKLIK TOPRAĞIN ÇATLAMASINA NEDEN OLDU
ÇİFTÇİLER ÇARESİZ Adana’nın Kozan ilçesinde bu yıl yaşanan aşırı sıcaklar, ayçiçek tarlalarında beklenmedik bir kuraklığa yol açtı. Ağustos ayında hasat edilmesi beklenen ayçiçekleri, olgunlaşamadan kurumaya başladı. Tarım sektöründe ciddi endişelere neden olan bu durum, bölgedeki çiftçilerin büyük bir verim kaybı yaşamasına yol açacak gibi görünüyor.Haziran ayında olgunlaşma döneminde olan ayçiçekleri, geçtiğimiz hafta etkili olan aşırı sıcaklar nedeniyle erken kuruma belirtileri göstermeye başladı. Ayçiçeklerin sararması ve toprağın çatlaması, kuraklığın etkilerini gözler önüne serdi. Havadan çekilen görüntüler, tarlalardaki dramatik manzarayı tüm çıplaklığıyla ortaya koydu. VERİM KAYBI KAÇINILMAZ Ziraat Mühendisi Barış Kurtaran, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz hafta yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle ayçiçekleri neredeyse 1 ay erken kurudu. Bu durum, verim kaybına neden olacak. Normal şartlarda bahar yağmurlarının ardından 300-400 kilo verim alınması gerekirken, şu an sıcaklar sonrası 250 kiloya kadar verim kaybı yaşanması söz konusu. Bu sıcaklıklar ciddi bir verim kaybına yol açacak. Kuraklık ve sıcaklık nedeniyle 200-250 kilo verimin üzerine çıkılması pek mümkün görünmüyor. Havanın çok ısınmasından kaynaklı arazide ani buharlaşma olduğu için çatlaklar oluştu ve ayçiçek kökleri ile toprağın bağı koptu," dedi. 10 YILDIR GÖRÜLMEMİŞ ZARAR Kurtaran, 10 yıldır ayçiçek ekimi yaptığını ve böyle bir zararla ilk kez karşılaştığını belirtti. "Ayçiçeklerinin boynunun bükülmesi bile kuraklıkla alakalı. Burada mücadele edebilecek hiçbir şey yok," diye ekledi. Adana’daki çiftçiler, bu yılın sıcaklık dalgasının etkilerini derinden hissediyor. Beklenmedik verim kaybı, hem ekonomik açıdan büyük bir darbe hem de moral bozucu bir durum olarak öne çıkıyor. Çiftçiler, tarlalarını kuraklık ve aşırı sıcakların etkilerinden korumanın yollarını arıyor ancak bu olağanüstü koşullarla başa çıkmak neredeyse imkânsız görünüyor.
KURAKLIK TOPRAĞIN ÇATLAMASINA NEDEN OLDU

ÇİFTÇİLER ÇARESİZ

Adana’nın Kozan ilçesinde bu yıl yaşanan aşırı sıcaklar, ayçiçek tarlalarında beklenmedik bir kuraklığa yol açtı. Ağustos ayında hasat edilmesi beklenen ayçiçekleri, olgunlaşamadan kurumaya başladı. Tarım sektöründe ciddi endişelere neden olan bu durum, bölgedeki çiftçilerin büyük bir verim kaybı yaşamasına yol açacak gibi görünüyor.Haziran ayında olgunlaşma döneminde olan ayçiçekleri, geçtiğimiz hafta etkili olan aşırı sıcaklar nedeniyle erken kuruma belirtileri göstermeye başladı. Ayçiçeklerin sararması ve toprağın çatlaması, kuraklığın etkilerini gözler önüne serdi. Havadan çekilen görüntüler, tarlalardaki dramatik manzarayı tüm çıplaklığıyla ortaya koydu.

VERİM KAYBI KAÇINILMAZ

Ziraat Mühendisi Barış Kurtaran, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz hafta yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle ayçiçekleri neredeyse 1 ay erken kurudu. Bu durum, verim kaybına neden olacak. Normal şartlarda bahar yağmurlarının ardından 300-400 kilo verim alınması gerekirken, şu an sıcaklar sonrası 250 kiloya kadar verim kaybı yaşanması söz konusu. Bu sıcaklıklar ciddi bir verim kaybına yol açacak. Kuraklık ve sıcaklık nedeniyle 200-250 kilo verimin üzerine çıkılması pek mümkün görünmüyor. Havanın çok ısınmasından kaynaklı arazide ani buharlaşma olduğu için çatlaklar oluştu ve ayçiçek kökleri ile toprağın bağı koptu," dedi.

10 YILDIR GÖRÜLMEMİŞ ZARAR

Kurtaran, 10 yıldır ayçiçek ekimi yaptığını ve böyle bir zararla ilk kez karşılaştığını belirtti. "Ayçiçeklerinin boynunun bükülmesi bile kuraklıkla alakalı. Burada mücadele edebilecek hiçbir şey yok," diye ekledi. Adana’daki çiftçiler, bu yılın sıcaklık dalgasının etkilerini derinden hissediyor. Beklenmedik verim kaybı, hem ekonomik açıdan büyük bir darbe hem de moral bozucu bir durum olarak öne çıkıyor. Çiftçiler, tarlalarını kuraklık ve aşırı sıcakların etkilerinden korumanın yollarını arıyor ancak bu olağanüstü koşullarla başa çıkmak neredeyse imkânsız görünüyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.