EMEKLİ MAAŞINDA AVRUPA SONUNCUSUYUZ

GÜNDEM 15.07.2024 - 13:58, Güncelleme: 15.07.2024 - 13:58 3630+ kez okundu.
 

EMEKLİ MAAŞINDA AVRUPA SONUNCUSUYUZ

Türkiye'de Enflasyon Zirvede, Emekli Maaşları Dipte.
Türkiye, 2024 yılında Avrupa ülkeleri arasında en düşük emekli maaşına sahip ülke olarak dikkat çekiyor. Emeklilere yapılan maaş zammı bile bu durumu değiştiremiyor. Türkiye’de en düşük emekli maaşı 10 bin lira, yani yaklaşık 286 Euro seviyesinde. Bu rakamla Türkiye, emeklilik maaşları sıralamasında son sırada yer alıyor.İktidar, emekli maaşlarına 2 bin-2.500 liralık bir zam yapmayı değerlendiriyor. Ancak, bu zam bile emeklilerin yaşam standartlarını Avrupa seviyesine yaklaştıramayacak. Bu zam sonrası emekli maaşı 357 Euro'ya çıkacak ve Türkiye ancak Bulgaristan'ın (330 Euro) bir basamak üstünde yer alacak.  ENFLASYON ORANINDA AVRUPA BİRİNCİSİYİZ Hatırlatmak gerekirse, 2021 yılında Türkiye’de emekli maaşı 357 Euro idi, ancak o tarihten bu yana maaşlar hızla düştü.Türkiye, yüzde 71.8'lik yıllık enflasyon oranı ile Avrupa'da en yüksek enflasyona sahip ülke konumunda. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı bu oran, Avrupa'daki en yüksek enflasyon oranı olarak kaydedildi. Alternatif enflasyon hesaplamaları yapan ENAG ise yıllık tüketici enflasyonunu yüzde 113.08 olarak duyurdu. Bu yüksek enflasyon oranları, emeklilerin alım gücünü ciddi şekilde düşürüyor ve yaşam standartlarını olumsuz etkiliyor. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin raporuna göre, 2012-2021 yılları arasında Avrupa’daki 31 ülkeden 30’unda Euro bazında ortalama brüt emekli maaşları arttı.  2012' DEN BU YANA BÜYÜK GERİLEME  Ancak Türkiye ve Yunanistan’da maaşlar geriledi. Yunanistan’da maaşlar yüzde 2 düşerken, Türkiye’de bu düşüş yüzde 34 olarak gerçekleşti.  Türkiye’nin en düşük emekli maaşına sahip olduğu dönemde, en yüksek emekli maaşı sırasıyla Lüksemburg (2.734 Euro), İzlanda (2.513 Euro) ve Norveç’te (2.448 Euro) bulunuyor.Türkiye’nin emekli maaşları ve enflasyon konusundaki bu olumsuz tablosu, emeklilerin geleceği hakkında ciddi soru işaretleri oluşturuyor. Alım gücünün erimesi ve yaşam standartlarının düşmesi, emekliler için büyük bir sorun teşkil ediyor. Bu durumun nasıl düzeleceği ise merak konusu.
Türkiye'de Enflasyon Zirvede, Emekli Maaşları Dipte.

Türkiye, 2024 yılında Avrupa ülkeleri arasında en düşük emekli maaşına sahip ülke olarak dikkat çekiyor. Emeklilere yapılan maaş zammı bile bu durumu değiştiremiyor. Türkiye’de en düşük emekli maaşı 10 bin lira, yani yaklaşık 286 Euro seviyesinde. Bu rakamla Türkiye, emeklilik maaşları sıralamasında son sırada yer alıyor.İktidar, emekli maaşlarına 2 bin-2.500 liralık bir zam yapmayı değerlendiriyor. Ancak, bu zam bile emeklilerin yaşam standartlarını Avrupa seviyesine yaklaştıramayacak. Bu zam sonrası emekli maaşı 357 Euro'ya çıkacak ve Türkiye ancak Bulgaristan'ın (330 Euro) bir basamak üstünde yer alacak. 

ENFLASYON ORANINDA AVRUPA BİRİNCİSİYİZ

Hatırlatmak gerekirse, 2021 yılında Türkiye’de emekli maaşı 357 Euro idi, ancak o tarihten bu yana maaşlar hızla düştü.Türkiye, yüzde 71.8'lik yıllık enflasyon oranı ile Avrupa'da en yüksek enflasyona sahip ülke konumunda. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı bu oran, Avrupa'daki en yüksek enflasyon oranı olarak kaydedildi. Alternatif enflasyon hesaplamaları yapan ENAG ise yıllık tüketici enflasyonunu yüzde 113.08 olarak duyurdu. Bu yüksek enflasyon oranları, emeklilerin alım gücünü ciddi şekilde düşürüyor ve yaşam standartlarını olumsuz etkiliyor. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin raporuna göre, 2012-2021 yılları arasında Avrupa’daki 31 ülkeden 30’unda Euro bazında ortalama brüt emekli maaşları arttı. 

2012' DEN BU YANA BÜYÜK GERİLEME 

Ancak Türkiye ve Yunanistan’da maaşlar geriledi. Yunanistan’da maaşlar yüzde 2 düşerken, Türkiye’de bu düşüş yüzde 34 olarak gerçekleşti.  Türkiye’nin en düşük emekli maaşına sahip olduğu dönemde, en yüksek emekli maaşı sırasıyla Lüksemburg (2.734 Euro), İzlanda (2.513 Euro) ve Norveç’te (2.448 Euro) bulunuyor.Türkiye’nin emekli maaşları ve enflasyon konusundaki bu olumsuz tablosu, emeklilerin geleceği hakkında ciddi soru işaretleri oluşturuyor. Alım gücünün erimesi ve yaşam standartlarının düşmesi, emekliler için büyük bir sorun teşkil ediyor. Bu durumun nasıl düzeleceği ise merak konusu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.